Samsung seria E6500 - testy, opinie, wszystko o...

atom2008

Member
A sprawdź jak możesz na jakimś filmie puszczonym przez usb (z pendrive'a lub HDD) z dźwiękiem DTS 5.1 i ustaw TV spdif też na DTS i co Ci ampli pokaże.
Sprawdziłem, co wypuszcza SPDIF z TV. I tak ze źródeł po HDMI (sprawdzane z n-ki, DVD i Media Playera) , na SPDIFie jest wypuszczany tylko dźwięk PCM (stereo). Bez znaczenia jaki dźwięk dostaje TV po HDMI (PCM, DD5.1 czy DTS) to na SPDIFie z TV jest tylko stereo i nie ma możliwości wyboru innego.
Inaczej sprawa się ma jeśli odtwarzamy coś z USB telewizora. Tutaj jeśli dźwięk jest DD5.1 to możemy wypuścić dźwięk po SPDIFie jako PCM(stereo) lub DD5.1. Analogicznie przy DTS możemy wypuścić PCM(stereo) lub DTS na SPDIFa. To w jakim formacie ma być wysyłany dźwięk przez SPDIFa, wybieramy z menu. Opcje dźwięku do wyboru aktywują się w zależności od formatu dźwięku jaki jest w aktualnie odtwarzanym materiale z USB.
Szczerze powiedziawszy nie wiem dlaczego Samsung zrobił takie ograniczenie przy źródłach z HDMI. Na pewno nie wiąże się to z żadnymi licencjami bo z USB jest i DD5.1 i DTS. Szkoda, bo chciałem sobie podłączyć kilka urządzeń tylko z TV za pomocą HDMI i jednym optykiem z TV do ampitunera, a tu niestety każde urządzenie muszę osobno jeszcze podłączyć do apmlitunera.

kguzior

New member
Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis i niestety mam problem z PS60E6500. Matryca świeci niejednolicie, na ekranie są ciemniejsze i jaśniejsze obszary jakby cienie, szczególnie widoczne na jasnym, jednolitym tle. Przeszkadza to podczas ruchu poziomego obrazu, a juz szczególnie widoczne podczas oglądania meczu... Telewizor zakupiłem 3 tygodnie temu i już zaliczył serwis, gdzie oczywiście napisali, że wszystko w porządku i spełnia wszystkie normy producenta. Technik mi powiedział, żebym nie wydziwiał tylko po prostu oglądał, bo duże matryce mogą nierównowmiernie świecić. Ja się nie zgadzam z tą opinią, zamówiłem kolejną ekspertyzę, która odbędzie się w przyszłym tygodniu. Pytanie mam takie: czy zauważyliście podobne objawy u siebie? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Kadajo

New member
Bez reklam
Niestety technik ma racje - to normalne przy dużych przekątnych, oczywiście trafiają się modele na których to widać bardziej/mniej ale to loteria.

art-e

New member
Sprawdziłem, co wypuszcza SPDIF z TV. I tak ze źródeł po HDMI (sprawdzane z n-ki, DVD i Media Playera) , na SPDIFie jest wypuszczany tylko dźwięk PCM (stereo). Bez znaczenia jaki dźwięk dostaje TV po HDMI (PCM, DD5.1 czy DTS) to na SPDIFie z TV jest tylko stereo i nie ma możliwości wyboru innego.
Inaczej sprawa się ma jeśli odtwarzamy coś z USB telewizora. Tutaj jeśli dźwięk jest DD5.1 to możemy wypuścić dźwięk po SPDIFie jako PCM(stereo) lub DD5.1. Analogicznie przy DTS możemy wypuścić PCM(stereo) lub DTS na SPDIFa. To w jakim formacie ma być wysyłany dźwięk przez SPDIFa, wybieramy z menu. Opcje dźwięku do wyboru aktywują się w zależności od formatu dźwięku jaki jest w aktualnie odtwarzanym materiale z USB.
Szczerze powiedziawszy nie wiem dlaczego Samsung zrobił takie ograniczenie przy źródłach z HDMI. Na pewno nie wiąże się to z żadnymi licencjami bo z USB jest i DD5.1 i DTS. Szkoda, bo chciałem sobie podłączyć kilka urządzeń tylko z TV za pomocą HDMI i jednym optykiem z TV do ampitunera, a tu niestety każde urządzenie muszę osobno jeszcze podłączyć do apmlitunera.

Ja również od wczoraj posiadam już ten TV.

Nie che powielać tego co pisali poprzednicy, ale generalnie obraz jest świetny.
Jedynie jak nar razie 2 niuanse:
- mam go na podstawce i nie jest zbyt stabilny
- jak również kolega tutaj napisał mam problemy z podłączeniem z routerem po wifi, więc podpiąłem go kablem i śmiga -> ale problem jest.

Co do dźwięku z HDMI jak kolega atom pisał jest tylko PCM. Ja zrobiłem inaczej bo podpiąłem bezpośrednio z dekodera n-ki pod ampli i i osobno TV z ampli (też po optyku)
Dźwięk wówczas jest 5.1 ale tylko na niektórych filmach.

Co zauważyłem często n-ka nadaje DD....... ale 2.0, a byłem przekonany że wszystkie filmy HD będą 5.1 i tu się zawiodłem na n-ce.

Gollum

New member
kupilem w oleole - obecnie 3913 - w tygodniu była darmowa dostawa - skasowali tylko za pobranie 4 dychy. ogolnie rtv euro agd prawie nigdy nie ma taniej niz oleole - oleole to sklep internetowy, rtv euro musi zarabiac na utrzymanie powierzchni sklepów. to tyle jesli chodzi o cenę. jesli chodzi o promocje - w polsce ich nie ma, są wyprzedaże, wiec nie sugerujcie sie bannerami promocyjnymi na rtv-euro. po prostu obnizaja ceny do akceptowalnego minimum konkurencyjnego z poziomem cen najtanszych sklepow internetowych.

co do testowania tv - odtwarza mi bez problemu wszystkie praktycznie avi, praktycznie wszystkie mkv i mp4. nie odtworzył mi w sumie 1-2 plików mkv - 1 to któraś część star warsów, w innym filmie w x264 i mkv miałem komunikat, że nie odtwarza kodeka Vobis (audio). film leciał, audio nie. zakładam, że tv sam magicznie nie przemieni tego.

kanałów dvb-t wyszukal mi łącznie 10, kanałów z danymi 33 - wszystko na małej antenie dostarczanej do 1 z laptopów. problem taki, ze sama antena nie odbiera tych kanałów. paradoksalnie zebrało też chyba 3 kanały analogowe - wszystkie 3 śnieżą. ubolewam tylko, ze sygnał z kablówki upc po eurozłączu jest taki tragiczny i tv nie moze tegu zupscalować do 1080 :p
za to wszystkie mkv w 720 i 1080 wygladają pięknie i w dodatku nic nie tną. trzeba tylko jeszcze pokalibrować obraz - Władca Pierścieni w 1080p wygląda pięknie, co nie znaczy, że nie może bardziej skopać yayek.

VIOLATOR74

Member
Bez reklam
kupilem w oleole - obecnie 3913 - w tygodniu była darmowa dostawa - skasowali tylko za pobranie 4 dychy. ogolnie rtv euro agd prawie nigdy nie ma taniej niz oleole - oleole to sklep internetowy, rtv euro musi zarabiac na utrzymanie powierzchni sklepów. to tyle jesli chodzi o cenę. jesli chodzi o promocje - w polsce ich nie ma, są wyprzedaże, wiec nie sugerujcie sie bannerami promocyjnymi na rtv-euro. po prostu obnizaja ceny do akceptowalnego minimum konkurencyjnego z poziomem cen najtanszych sklepow internetowych.

co do testowania tv - odtwarza mi bez problemu wszystkie praktycznie avi, praktycznie wszystkie mkv i mp4. nie odtworzył mi w sumie 1-2 plików mkv - 1 to któraś część star warsów, w innym filmie w x264 i mkv miałem komunikat, że nie odtwarza kodeka Vobis (audio). film leciał, audio nie. zakładam, że tv sam magicznie nie przemieni tego.

kanałów dvb-t wyszukal mi łącznie 10, kanałów z danymi 33 - wszystko na małej antenie dostarczanej do 1 z laptopów. problem taki, ze sama antena nie odbiera tych kanałów. paradoksalnie zebrało też chyba 3 kanały analogowe - wszystkie 3 śnieżą. ubolewam tylko, ze sygnał z kablówki upc po eurozłączu jest taki tragiczny i tv nie moze tegu zupscalować do 1080 :p
za to wszystkie mkv w 720 i 1080 wygladają pięknie i w dodatku nic nie tną. trzeba tylko jeszcze pokalibrować obraz - Władca Pierścieni w 1080p wygląda pięknie, co nie znaczy, że nie może bardziej skopać yayek.
To troche zlodziejstwo z ich strony ze za pobranie placic 40zl jak dostawa i tak darmowa,to zadna darmowa,znowu na konto troche ryzyko wplacac w przypadku gdyby TV byl wadliwy bo pozniej bywaja nieraz klopoty.

Travis

New member
wczoraj bawiłem się w kalibrację i można powiedzieć że tv w standardzie jest dobrze ustawiony, jedynie pod konsole trzeba zmienić tryb obrazu bo niestety robi się wyżerka i pikseloza, najlepiej do tego ustawić sobie tryb relax, balans bieli dać na standard i ostrość zmniejszyć o 10pkt. Wtedy jest to do zaakceptowania, efekt braku antialiasing zażegnany w małym stopniu :)

Kolejny plus to możliwość podpięcia bezprzewodowej myszki i klawiatury, działa to dobrze i można wygodnie serfować po internecie czy też po aplikacjach. Co do wi fi to mam dwa routery w domu i nie było problemów z podpięciem się :blagam:http://www.nvidia.pl/object/feature_accuview_pl.html

dziadek266

New member
Nie jestem pewien, czy to tak zadziała łatwo. Też o tym myślałem ale czy oby na pewno zadziała bez problemów ?? Jeśli to sprawdziłeś to jaki efekt był podłączenia np dwóch dysków ??
powinno to działać (cytat z opisu tv):
"Za pomocą pakietu Smart Hub zwiększysz zasoby dostępne do oglądania. Teraz możesz pobierać różne aplikacje, korzystać z wybranych serwisów Internetowych na ekranie telewizora, a także za pomocą serwisów i usług być w kontakcie z przyjaciółmi i rodziną"

jarwlo

New member
powinno to działać (cytat z opisu tv):
"Za pomocą pakietu Smart Hub zwiększysz zasoby dostępne do oglądania. Teraz możesz pobierać różne aplikacje, korzystać z wybranych serwisów Internetowych na ekranie telewizora, a także za pomocą serwisów i usług być w kontakcie z przyjaciółmi i rodziną"

To trochę inna opcja :) nam chodzi o Huba USB czyli inaczej rozdzielacz USB z jednego na np 4 porty, i chodzi o to, że jak podłączysz pod jeden myszkę pod drugi klawiature a pod trzeci np dysk czy TV to wszystko odczyta :). Jestem tego bardzo ciekawy ale może wypróbuje to jutro.

kopi

New member
Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis i niestety mam problem z PS60E6500. Matryca świeci niejednolicie, na ekranie są ciemniejsze i jaśniejsze obszary jakby cienie, szczególnie widoczne na jasnym, jednolitym tle. Przeszkadza to podczas ruchu poziomego obrazu, a juz szczególnie widoczne podczas oglądania meczu... Telewizor zakupiłem 3 tygodnie temu i już zaliczył serwis, gdzie oczywiście napisali, że wszystko w porządku i spełnia wszystkie normy producenta. Technik mi powiedział, żebym nie wydziwiał tylko po prostu oglądał, bo duże matryce mogą nierównowmiernie świecić. Ja się nie zgadzam z tą opinią, zamówiłem kolejną ekspertyzę, która odbędzie się w przyszłym tygodniu. Pytanie mam takie: czy zauważyliście podobne objawy u siebie? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

U mnie też podobnie - mam LG60 PZ750S, widać lekkie różnice na ekranie, niektóre partie są nieco ciemniejsze, widać to przy przesuwających się jasnych scenach, ale według mnie nie ma tragedii. Po jakimś czasie przestało mi to przeszkadzać.

VIOLATOR74

Member
Bez reklam
Chodzi o to ze TV tym bardziej film w fulhd powinien otworzyc tym bardziej ze samsung nie ma z tym problemow raczej ,ewentualnie jak nie lyka to odpalic go z dobrego odtwarzacza i nie powinno byc problemu.

art-e

New member
Przez Euro nie ma czasu na testowanie filmów.

Jedynie przedwczoraj odpaliłem okulary 3d i testowałem na 3d explore. Całkie fajnie to wygląda, chociaż mimo że mam net 6mb to przycinało mi niektóre filmy.

Jadę cały czas na standardowych ustawieniach.

Wczoraj oglądałem mecz w pubie gdzie był dość duży LCD. Coprawda sygnał nie był HD ale.......ludzie tego się nie da oglądać :)

Szybko się człowiek pryzwyczaja do pięknego obrazu

Do góry