Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

zojer

New member
Witam

Czy macie aktywny rozmiar obrazu - "Dopasuj do ekranu" po nacisnieciu Tools na pilocie?
Widze to tylko po wejsciu w Menu i opcje obrazu jednak ten tryb wyswietlania nie jest aktywny. Czy to dlatego ze mam telewizje analogowa? Osoby z sygnalem cyfrowym moga to wybrac?

Z gory dzieki z odpowiedz.
Mam nieaktywne.
LE 37B650

kmserwis

New member
Witam

Czy macie aktywny rozmiar obrazu - "Dopasuj do ekranu" po nacisnieciu Tools na pilocie?
Widze to tylko po wejsciu w Menu i opcje obrazu jednak ten tryb wyswietlania nie jest aktywny. Czy to dlatego ze mam telewizje analogowa? Osoby z sygnalem cyfrowym moga to wybrac?

Z gory dzieki z odpowiedz.

Witam
Ja mam Aktywne Tv podłączone pod antene naziemną sygnał cyfrowy

37B651

markatan

New member
Witam wszystkich.
Pobrałem gre tak jak podał weteran10 ze strony "przeklej.pl" i po rozpakowaniu w pliku tekstowym nr UDM jest taki sam jak w moim TV- LE37B650 czy tak może być, ale gra nie ruszyła.:( Wyskakuje komunikat "złe szyfrowanie UDM"
Podejrzewam , że sam utworzyłeś ten plik zapisując UDN na USB z poziomu Content Library .
Ten UDN powinieneś wpisać na po zalogowaniu na Nurisam .
A tak przy okazji to zauważyłem masakryczną różnicę między plazmami serii B650 a LCD'kami B650.
W plazmach niema katalogu GRY w Content Library i nie wiem jak uruchomić gierki z Nurisam.
A w sklepach mówili , że to takie same TV a różnią się jedynie technologią wyświetlania. :(

Pryk99

New member
witam małe pytanko jak można powrócić do poprzedniej wersji firmware 2005.0 mam teraz 3000.2 pozdrawiam

Witam, w nowym sofcie 3000 Samsung zablokował możliwośc powrotu do poprzedniej wersji, prawdopodobnie na dobrodziejstwa SamyGo jeżeli też chcesz z tego krzystać cofnij się do postu 4801 jak mnie pamięć nie myli jeden z kolegów szczegułowo to opisał.

interaktiv

New member
Cofnięcie się z wersji FW 3000.2 do wersji 2005 jest możliwe.

Warunek - przed przejściem z 2005 do 3000.2 aktywowany ssh/telnet w telewizorze.

Co trzeba żeby wgrać FW 2005?

1. Pobrać plik do pachtowania FW za pomocą Pythona z SamyGO (SamyGO.py Patching Firmware)
2. Skopiować go do folderu z rozpakowanym Firmware (2005)
3. Przejść do wiersza poleceń albo do konsoli w Pythonie i wpisać
Kod:
# python
[i](we get to the console python))[/i]
>>>  import SamyGO
>>> SamyGO.xor( "exe.img.enc", "T-CHL7DEUC" )
>>>  SamyGO.xor( "appdata.img.enc", "T-CHL7DEUC" )
Jeśli masz inny firmware wpisz jego nazwę z miejsce T-CHL7DEUC
Zapisz spatchowany firmware na Pendrive.

4. Przechodzimy do pamięci TV
Kod:
# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use%  Mounted on
/dev/tbml6                3.1M      3.1M         0 100% /
none                      10.0M      8.0k     10.0M   0% /dtv
/dev/tbml7               896.0k    896.0k         0 100% /mtd_boot
none                      10.0M         0     10.0M   0% /mtd_ram
/dev/stl0/14              11.0M      2.0M      8.9M  19% /mtd_rwarea
/dev/tbml8                60.0M     51.2M      8.8M  85% /mtd_exe
/dev/tbml9                28.6M     28.6M         0 100% /mtd_appdata
/dev/stl0/13             189.0M     81.8M    107.3M  43% /mtd_tlib
/dev/stl0/15              50.0M      6.8M     43.1M  14% /mtd_contents
/dev/stl0/16              87.9M     14.6M     73.3M  17% /mtd_down
/dev/stl0/12             149.0M    224.0k    148.8M   0% /mtd_wiselink
/dev/stl0/17              87.0M     73.8M     13.2M  85% /mtd_swu
/dev/sda1                 37.3G     15.4G     21.9G  41% /dtv/usb/sda1

Jeśli Twoje partycje w pamięci telewizora inaczej się nazywają użyj nazw ze swojego TV w kolejnych przykładach.

4.1 Blokowanie restartu TV - wpisz:
Kod:
/ mtd_boot / MicomCtrl 23

4.2 Wyłączenie procesu exeDSP
Kod:
killall -9 exeDSP

4.3 Odmontowanie partycji które będą zmieniane
Kod:
umount /mtd_exe
umount /mtd_appdata
Pamiętaj o nazwach (patrz pkt. 4)

4.4 Zrób kopię zapasową partycji z pkt. 4.3 na pendrive
Kod:
bml.dump /dev/bml0/8 /mtd_swu/exe.img.orig

jeśli nie zadziała użyj tej komendy:
Kod:
cat / dev/bml0/8> / mtd_swu / exe.img.orig
or
dd if = /  dev/bml0/8 of = / mtd_swu / exe.img.orig

4.5 Kopiowanie na pendrive
Kod:
mv /mtd_swu/exe.img.orig /dtv/usb/sda1

4.6 Kopiowanie wczesniej przygotowanego na komputerze firmware do folderu /mtd_swu
Kod:
cp /dtv/usb/sda1/exe.img /mtd_swu
Operacja w tym kroku odbywa się miedzy folderami na pendrive.

4.7 Czyszczenie partycji w telewizorze która zostanie nadpisana
Kod:
bml.erase /dev/bml0/8

4.8 Zapis przygotowanej partycji w pamięci telewizora
Kod:
bml.restore /dev/bml0/8 /mtd_swu/exe.img

4.9 Zapisz teraz plik appdata.img dla danej wersji firmware (z folderu z firmware)

4.10 I skopuj go do pamięci TV
Kod:
bml.dump /dev/bml0/9 /mtd_swu/appdata.img.orig
mv  /mtd_swu/appdata.img.orig /dtv/usb/sda1
rm /mtd_swu/appdata.img.orig

cp /dtv/usb/sda1/appdata.img /mtd_swu
bml.erase /dev/bml0/9
bml.restore  /dev/bml0/9 /mtd_swu/appdata.img

4.11 Zamontuj spatchowane partycje w telewizorze
Kod:
mount -t auto /dev/tbml8 /mtd_exe
mount -t auto /dev/tbml9  /mtd_appdata

4.12 (ostatni) uruchom ponownie exeDSP
Kod:
/mtd_exe/rc.local

Rozłącz się i włącz TV, przy pierwszy uruchomieniu obraz w TV może by do góry nogami.
Wystarczy wyłączyć telewizor i ponownie włączyć i wszystko będzie ok :)

Ważne! Sposób ten może nie działać na telewizorach CI+

Oryginalny wątek jest tu: SamyGO • View topic - Rollback on old FW...

chemik80

New member
Warunek - przed przejściem z 2005 do 3000.2 aktywowany ssh/telnet w telewizorze.
witam no niestety nie miałem aktywnego,a jest szansa ze na nowym Firmware odpase samyGo.

MarekWoj

New member
Witam, ani na penie ani w TV na penie jeszcze oprócz plków po 0 KB są pliki MDB też po 0 KB NAGRYWANE z analogowej jak i z Cyfry+ pen sformatowany jak wiadomo w Fat32. Pen DataTraveler 16GB acha soft 2004.
Niezależnie od szybkości pendrajwa i tak nie uda się nic nagrać :razz:
Można nagrać wyłącznie programy z cyfrowej TV. Cyfrowy sygnał musi być z anteny, podłączenie Cyfry+ też nie zadziała.

swojak1

New member
Kod:
mount -t auto /dev/tbml8 /mtd_exe
mount -t auto /dev/tbml9  /mtd_appdata
4.12 (ostatni) uruchom ponownie exeDSP
Kod:
/mtd_exe/rc.local
Rozłącz się i włącz TV, przy pierwszy uruchomieniu obraz w TV może by do góry nogami.
Wystarczy wyłączyć telewizor i ponownie włączyć i wszystko będzie ok :)

Ważne! Sposób ten może nie działać na telewizorach CI+

Oryginalny wątek jest tu: SamyGO • View topic - Rollback on old FW...
Czy tak już ktoś z szanownych kolegów przywrócił Firmware 2005.
Kurde czytając te zapiski odnośnie przywrócenia Firmware 2005, mam przed oczyma czarny obraz swojego TV "ugotowanego na cacy", wtedy po gwarancji tylko kasa i serwis!.
Nich lepiej przyjeżdżają z serwisu i go robią na gwarancji, ich spaprane oprogramowanie to nich naprawiają.
Pozdro.

Ostatnia edycja:

interaktiv

New member
Nie wiem jak na tym forum, ale na SamyGo zgłaszają że się udało - problemy mają tylko Ci z telewizorami CI+.

W serwisie wgrają na nowo FW 3000.2 ale jakąś poprawioną wersję - wątpię żeby wgrali FW 2005, ale kto wie może... ;)

Jeżeli telewizor działa a problemem jest tylko brak dostępu do dodatków to radzę poczekać sprawa jest rozwojowa :) chyba, że są jakieś problemy z dziłaniem telewizora wtedy bez chwili zwłoki najlepiej wezwać serwis

licha

New member
Facebook!
pytanie, czy komukolwiek, jakkolwiek udalo sie uruchomic widgeta Facebookowego na b650 ? z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam

licha

New member
Juz probowalem
nie mam Sloveni, a wszystkie lokalizacje ktore mam do wyboru maja tylko widgety Yahoo, albo standard ktory mamy bez zadnego kombinowania!
wiec nadal nie rozwiazuje to mojego problemu!
:/ ale dzieki, a ten watek juz poznalem wczesniej! :)
pozdr
sprawa nierozwiazana!

Pryk99

New member
[QUOTE
Kod:
xttp://chomikuj.pl/legalne_gps/Samsung+LE40B651
[/QUOTE]

Witam, super że podałeś tego chomika, wszystko zapisałem na swojego i w razie czego jest jak znalazł. Jeszcze jedna sprawa czym otwierasz ten plik DOCX kanały na USB bo jak otwieram Wordem czy notatnikiem czy automatycznie to jest po Turecku a jest to plik.

Ostatnia edycja:

Pryk99

New member
Nie wiem jak na tym forum, ale na SamyGo zgłaszają że się udało - problemy mają tylko Ci z telewizorami CI+.

W serwisie wgrają na nowo FW 3000.2 ale jakąś poprawioną wersję - wątpię żeby wgrali FW 2005, ale kto wie może... ;)

Jeżeli telewizor działa a problemem jest tylko brak dostępu do dodatków to radzę poczekać sprawa jest rozwojowa :) chyba, że są jakieś problemy z dziłaniem telewizora wtedy bez chwili zwłoki najlepiej wezwać serwis

Witam, ja nawet nie jestem pewien czy z tą modyfikacją poradzili by sobie Panowie z nalepszego serwisu Samsunga. Któryś z kolegów pisał, że dwonił o serwisu i zaproponowali mu taką usługę opłatnie. Natomiast podobno na infolini Samsunga informują o wadliwym 3000.2 więc może coś z tym zrobią.

Do góry