Cofnięcie się z wersji FW 3000.2 do wersji 2005 jest możliwe.
Warunek - przed przejściem z 2005 do 3000.2 aktywowany ssh/telnet w telewizorze.
Co trzeba żeby wgrać FW 2005?
1. Pobrać plik do pachtowania FW za pomocą Pythona z SamyGO (SamyGO.py Patching Firmware)
2. Skopiować go do folderu z rozpakowanym Firmware (2005)
3. Przejść do wiersza poleceń albo do konsoli w Pythonie i wpisać
Jeśli masz inny firmware wpisz jego nazwę z miejsce T-CHL7DEUCKod:# python [I](we get to the console python))[/I] >>> import SamyGO >>> SamyGO.xor( "exe.img.enc", "T-CHL7DEUC" ) >>> SamyGO.xor( "appdata.img.enc", "T-CHL7DEUC" )
Zapisz spatchowany firmware na Pendrive.
4. Przechodzimy do pamięci TV
Kod:# df -h Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/tbml6 3.1M 3.1M 0 100% / none 10.0M 8.0k 10.0M 0% /dtv /dev/tbml7 896.0k 896.0k 0 100% /mtd_boot none 10.0M 0 10.0M 0% /mtd_ram /dev/stl0/14 11.0M 2.0M 8.9M 19% /mtd_rwarea /dev/tbml8 60.0M 51.2M 8.8M 85% /mtd_exe /dev/tbml9 28.6M 28.6M 0 100% /mtd_appdata /dev/stl0/13 189.0M 81.8M 107.3M 43% /mtd_tlib /dev/stl0/15 50.0M 6.8M 43.1M 14% /mtd_contents /dev/stl0/16 87.9M 14.6M 73.3M 17% /mtd_down /dev/stl0/12 149.0M 224.0k 148.8M 0% /mtd_wiselink /dev/stl0/17 87.0M 73.8M 13.2M 85% /mtd_swu /dev/sda1 37.3G 15.4G 21.9G 41% /dtv/usb/sda1
Jeśli Twoje partycje w pamięci telewizora inaczej się nazywają użyj nazw ze swojego TV w kolejnych przykładach.
4.1 Blokowanie restartu TV - wpisz:
Kod:/ mtd_boot / MicomCtrl 23
4.2 Wyłączenie procesu exeDSP
Kod:killall -9 exeDSP
4.3 Odmontowanie partycji które będą zmieniane
Pamiętaj o nazwach (patrz pkt. 4)Kod:umount /mtd_exe umount /mtd_appdata
4.4 Zrób kopię zapasową partycji z pkt. 4.3 na pendrive
Kod:bml.dump /dev/bml0/8 /mtd_swu/exe.img.orig
jeśli nie zadziała użyj tej komendy:
Kod:cat / dev/bml0/8> / mtd_swu / exe.img.orig or dd if = / dev/bml0/8 of = / mtd_swu / exe.img.orig
4.5 Kopiowanie na pendrive
Kod:mv /mtd_swu/exe.img.orig /dtv/usb/sda1
4.6 Kopiowanie wczesniej przygotowanego na komputerze firmware do folderu /mtd_swu
Operacja w tym kroku odbywa się miedzy folderami na pendrive.Kod:cp /dtv/usb/sda1/exe.img /mtd_swu
4.7 Czyszczenie partycji w telewizorze która zostanie nadpisana
Kod:bml.erase /dev/bml0/8
4.8 Zapis przygotowanej partycji w pamięci telewizora
Kod:bml.restore /dev/bml0/8 /mtd_swu/exe.img
4.9 Zapisz teraz plik appdata.img dla danej wersji firmware (z folderu z firmware)
4.10 I skopuj go do pamięci TV
Kod:bml.dump /dev/bml0/9 /mtd_swu/appdata.img.orig mv /mtd_swu/appdata.img.orig /dtv/usb/sda1 rm /mtd_swu/appdata.img.orig cp /dtv/usb/sda1/appdata.img /mtd_swu bml.erase /dev/bml0/9 bml.restore /dev/bml0/9 /mtd_swu/appdata.img
4.11 Zamontuj spatchowane partycje w telewizorze
Kod:mount -t auto /dev/tbml8 /mtd_exe mount -t auto /dev/tbml9 /mtd_appdata
4.12 (ostatni) uruchom ponownie exeDSP
Kod:/mtd_exe/rc.local
Rozłącz się i włącz TV, przy pierwszy uruchomieniu obraz w TV może by do góry nogami.
Wystarczy wyłączyć telewizor i ponownie włączyć i wszystko będzie ok
Ważne! Sposób ten może nie działać na telewizorach CI+
Oryginalny wątek jest tu: SamyGO • View topic - Rollback on old FW...
@moras
Na wstępie:
DZIĘKI za wszystko co robisz na tym forum, a zwłaszcza za przeróbki NetSurfa.
I tu chciałbym ponowić prośbę jednego z kolegów (nie mogę odnaleźć kogo) o zmianę w Twojej wersji NS, linku do tego tematu, na 'wersję do druku'.
oto link: http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...6b650-test-opinie-wszystko-o-serii-print.html
Wersja podstawowa wywala często błędy graficzne w postaci pionowych czarnych pasów.
Z góry dzięki
jufers
b650 i macbook.
tak z innej beczki, poszukiwalem metory podlaczenia macbooka przy pomocy jakiegos oprogramowania, czy jest moze ktos komu sie to udalo?
pozdrawiam i ciagle czekam na wiesci o widgecie facebookowym!
Ja w kwestii formalnej:
Mam 3 pytania..
Ja w kwestii formalnej:
Mam 3 pytania...
Cofnięcie się z wersji FW 3000.2 do wersji 2005 jest możliwe.
Warunek - przed przejściem z 2005 do 3000.2 aktywowany ssh/telnet w telewizorze.
...
1. Skąd moge wiedziec czy mialem aktywny ssh/telnet przed nieszczesnym podniesiemiem do wersji 3000.2 ? jak nie wiem...
NIIE trzeba mieć aktywnego ssh/telnet JA TEJ FUNKCJI NIE MAIAŁEM WCZEŚNIEJ AKTYWNEJ !!!!!!!
Ważne! Sposób ten może nie działać na telewizorach CI+
2. Cholerka, jestesmy na forum w temacie "Samsung seria B650...".
Forum Polskie... wiec małe szanse na zakup TV z USA, CAN... a umieszczamy info, ze moze nie dzialac na CI+. Rozumie, ze to przedruk z innego forum.
Samsung LE37B651 CI+, Téléviseurs LCD, LED & Plasma : Acheter au meilleur prix
Czyli mam CI+
TO MAMY w tych naszych LExxB65x CI czy CI+ ? mam T3W.
kmserwis'owi sie udalo ale...
nie wiem czy ma CI czy CI+ czy mial aktywny SSH/telnet...
Rozłącz się i włącz TV... albo jak napisal kmserwis "następnie wyjołem wtyczkę"
Ja posiadam model TV 37B651 wszystko robiłem w/g instrukcji przywracania firmware na 2005. Tej operacji nie robi się wcale przez rs-jack, tylko i wyłącznie z użyciem konsoli klienta telnet (np za pomocą programu Putty). Co do wyjęcia wtyczki tyczylo sie to do zasilania Tv 230v (sieć)
3. Rozumiem, ze chodzi o kabel RS<->Jack. Jesli nie:
Czy da sie po odmontowaniu partycji zrobic "patchowanie" i ponownie zamontowac partycje z PC - po kablu do router'a /TV tez kablem podlaczony z router'em/ ?
Jesli SSH/Telnet nie ma nic do rzeczy, a nasz TV to CI i chodzi o kabel RS<->Jack - to "biere" sie za robote... i nie ma lipy... musi byc OKi.
ORTOGRAFIA!!!!!!!!
Przepraszam że nie na temat ale cholera mnie bierze jak czytam ,,czeba , wyłoncznie , powrucił itp.
Jak ktoś słusznie zauważył - to polskie forum - proszę pisać po polsku, koniec kropka.
Nie przejmuj się kolego! ktoś się dobija o słownictwo nie bardo kumając o co chodzi i ja też mam problem z ułożeniem sobie tych wpisów, żeby naprawić TV ale niestety trzeba mieć jakąś wiedzę na temat programowania dla mnie jest to kompletna magia, a świerzbią rączki żeby to spróbować. Chyba bym narobił większych szkód aniżeli naprawił swój TV.Sorry
Za ortografie niestety nie każdy jest polonistą ja miałem i mam problemy z ortografią i tego się nie wstydze za to inne przedmioty matematyka itp super (nie każdy jest orłem)
Pozdrawiam
Już po pierwszej prośbie został dodany ten link. Widoczny on jest jako litera M (od mini) w indeksie górnym za linkiem do 'normalnego' forum HDTV.com.pl. Przy większości stron istnieją linki do ich wersji przeznaczonych głównie na telefony komórkowe, gdyż takie strony wczytują się szybciej i jak w przypadku tego forum wyglądają poprawnie w przeglądarce NetSurf.@moras
I tu chciałbym ponowić prośbę jednego z kolegów (nie mogę odnaleźć kogo) o zmianę w Twojej wersji NS, linku do tego tematu, na 'wersję do druku'.
oto link: http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...6b650-test-opinie-wszystko-o-serii-print.html
Wersja podstawowa wywala często błędy graficzne w postaci pionowych czarnych pasów.
Z góry dzięki
jufers
SWU_T-CHL7DEUC_002004_I02_ES000DS000_090816
HURAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!
To działa i nie musi być wcale aktywne telnet czy ssh wcześniej!!!!!!!!!!!!!
Spatchowany firm. spatchowałem jeszcze raz wedłóg w/w opisu i zrobiłem wszystko tak jak opisane. (przy czym dodać czeba że należy wykonać jedną komende po "mv /mtd_swu/exe.img.orig /dtv/usb/sda1" należy ten plik później usunąć z pamięci tv ponieważ dostajemy komendy o tym iż jest pełna partycja. czyli robimy rm /mtd_swu/exe.img.orig )
Dalsze czynności według opisu
telewizor uruchomił sie z błędami następnie wyjołem wtyczkę i ponownie uruchomiłem, i tu uwaga nadal mamy informacje że posiadamy wersje 3000 ale wtedy podłączyłem pena z wersja 2005 spatchowana i tv pokazał ze posiadam wersje 3000 i moze zmienic na 2005 i czy zgadzam się no i reszta juz poszła bez problemu
Teraz cieszę się z 2005
Pozdrawiam
P.S.
Powiem że serce miałem w gardle ale kto nie sprawdzi ten nie ma
Mam problem z tym pachowaniem, odpalam console Pythona i niestety nie idzie wywala mi kkomunikaty o błędach, nie za bardzo wiem jakiej komendy uzycj aby prezjsc do katalogo w ktorym umiesciłem SamyGO.py. może jakaś podpowiedź
Najprościej miec skrypt pytonowy i katalog z firmware'm w tym samym katalogu.
np:
/home/user/x/skrypt
/home/user/x/T-CHL7DEUC
U mnie to sie patch'uje bez problemu...
Ale jest wiekszy problem...
Z roznymi katalogami na roznych TV - do podmiany spaczowanego FW z pena juz na TV - zgodnie z opisem...
U mnie po df z consoli jest:
/dev/tbml10 podmontowane pod katalog /mtd_exe
/dev/tbml11 podmontowane pod katalog /mtd_appdata
W opisie:
/dev/tbml8 podmontowane pod katalog /mtd_exe
/dev/tbml9 podmontowane pod katalog /mtd_appdata
Ale w pkt. 4.4 opisu jest:
/dev/bml0/8
/dev/bml0/9
a ja /zgodnie z instrukcją - zmien w zaleznosci od katalogow w swoim TV/ po zmianie, mam i:
/dev/bml0/10
/dev/bml1/11
i
/dev/tbml10
/dev/tbml11
Teraz nie wiem pod ktore urzadzenie z /dev/ mam odmontowac/montowac...
/dev/tbml10 czy zgodnie z opisem /dev/bml0/10
/dev/tbml11 czy zgodnie z opisem /dev/bml1/11 ?
bo mam i to i to
Troche zamotalem... ale to wazne - bo linkowania roznych device na katalog nie widze w swoim TV
Sorry
Za ortografie niestety nie każdy jest polonistą ja miałem i mam problemy z ortografią i tego się nie wstydze za to inne przedmioty matematyka itp super (nie każdy jest orłem)
Pozdrawiam
Panowie, wrzucilem najnowszy soft ze strony samsunga.
...
Pytanko: Czy mozna w jakis sposob (bez downgrade'u) uzyskac wieksze czcionki?
Probowalem rowniez Wild Media Server gdzie sa niby opcje to zmiany wielkosci/koloru SUBow. Pytanko: Czy mozna to zrobic bez transkodowania obrazu i dzwieku? Jesli tak to jak wylaczyc transcode ?