Witam.
Mam mały problem na który był już poruszany w tym temacie... ale nie widziałem aby padła odpowiedź.
Moja sytuacja wygląda następująco:
Posiadam 37b651. Głównie korzystam z niego jako z monitora. Do tej pory łączyłem komputer z TV za pomocą kabla VGA (DSUB) - przy takim połączeniu nie miałem problemów niżej opisanych.
Dzisiaj nabyłem kabel HDMI. Karta graficzna to Radeon HD4200 zintegrowany z płytą główną komputera. Podłączyłem komputer z TV kablem HDMI<->HDMI - w TV wybrałem wejście HDMI3. Zmieniłem nazwę HDMI3 na PC - przy zmianie nazwy obraz mignął więc chyba poprawnie to zrobiłem... tym bardziej że kolory uległy poprawie. Na komputerze mam ustawioną rozdzielczość 1920x1080.
PROBLEM:
Obraz wyświetlany przez komputer nie zajmuje całej powierzchni ekranu TV - po bokach oraz od góry/dołu zostają jakieś 4cm czarne paski. Po zmniejszeniu rozdzielczości obszar ekranu (np do 1680x1050) - LCD już jest w całości wykorzystany. Również poprzez DSUB cała powierzchnia ekranu była wykorzystana w rozdzielczości 1920x1080. Co jest nie tak z tym HDMI przy 1920x1080???? Czemu nie można korzystać z idealnego odwzorowania pixel-pixel poprzez ten cyfrowy kabel HDMI??? Problem z kartą graficzną lub sterownikami??? Wcześniej był opisany podobny przypadek z kartą graficzną GeForce GTX260 (tylko tak jak pisałem nie pojawiła się odpowiedź/rozwiązanie). Macie też takie problemy???
Z góry dziękuje za uwagi/pomoc
POZDRAWIAM!
w ustawieniach ati catalist control masz znajdz opcje gdzie widoczny bedzie suwak nastawiony na 15 musisz dac go na 0 i pasow nie bedzie pzdr.problem:
obraz wyświetlany przez komputer nie zajmuje całej powierzchni ekranu tv - po bokach oraz od góry/dołu zostają jakieś 4cm czarne paski.
Z góry dziękuje za uwagi/pomoc
pozdrawiam!
Pamiętaj, że złącze USB podaje max prąd 500mA ! Czasami to zbyt mało aby "dźwignąć" HDD zwłaszcza duże. Stąd też przy kieszeniach dużych dysków należy posilić się zewnętrznym zasilaczem. Efekt jaki obserwujesz może właśnie być wynikiem przeciążenia prądowego złącza USB.Witam,
Posiadam LE40B650 i mam podpięty dysk Seagate 500GB z zasilaniem zewn. Jest sformatowany na FAT32, podzielony na 3 partycje. Jest w nim dużo różnych katalogów ze zdjęciami itp i również katalog z filmami. Podpiąłem ten dysk pod USB do TV i wykrywa mi go na 2 sekundy i się jakby wyłącza(TV go już nie widzi). W kompie chodzi bez zarzutu.
Próbowałem z dyskiem 40GB podzielonym na 2 partycje (ntfs). Na nim też są tylko 3 filmy. Ta sama historia. Telewizor widzi dysk, a po kilku sekundach już nie. Komp czyta bez problemu.
Bardzo proszę o pomoc. Dzięki.
w ustawieniach ati catalist control masz znajdz opcje gdzie widoczny bedzie suwak nastawiony na 15 musisz dac go na 0 i pasow nie bedzie pzdr.
No niestety zainstalowałem stery które były dołączone do płyty głównej - tam tych ustawień właśnie nie widziałem (Win7 u mnie, a sterowniki jakieś takie dziwne). Za tydzień kupuję gtx260 - tam się więcej pobawię i poszukam już tych ustawień na sterownikach NVidii. Dobrze wiedzieć że to nie problem z TV tylko kwestia sterowników.
luchuma - szukałem... siedziałem z godzinę na tym forum szukając odpowiedzi tylko na to jedno pytanie... i jakoś nie znalazłem :/
Dzięki za ekspresową reakcję.
Pozdrawiam!
Obraz wyświetlany przez komputer nie zajmuje całej powierzchni ekranu TV - po bokach oraz od góry/dołu zostają jakieś 4cm czarne paski. Po zmniejszeniu rozdzielczości obszar ekranu (np do 1680x1050) - LCD już jest w całości wykorzystany. Również poprzez DSUB cała powierzchnia ekranu była wykorzystana w rozdzielczości 1920x1080.
Witam zauważyłem tutaj dyskusje o Samsungu LE40B650 więc i ja chciałem dodać coś od siebie ogólnie nie mam nic do zarzucenia wszystko Ok , poza 2 ważnymi rzeczami.... pierwszy na niektórych kanałach filmowych cyfry(canal+film hd,i jeszcze jakimiś) jak ktoś wcześniej wspominał obraz jest taki teatralny,taki jakby przyśpieszony,taki nagły wzrost fps jakby,trudno to opisać) no ale głownym wątkiem jaki bym chciał poruszyć jest Tutaj Konsola
(PS3) otóż wcześniej grałem na jakimiś zwykłym "pudle" sony 28 cali który ma jakieś 7 lat,
w Święta rodzice zakupili wspomniany tv wiec miałem jakieś porównanie ,po przesiadce na nowszy tv zaczełem testować
Pierwsze co mi się w oczy rzuciło to reakcja pada na wyświetlany obraz w menu (Input Lag) tak zwany na starym tv przeskakiwanie po menu reagowało błyskawicznie wraz z moimi ruchami , na samsungu widzę wyraźna różnice to tyle jeśli chodzi o menu
Następnie gry napisze może tutaj o demie fifa street 3,demo killzone 2 , i demo battlefield bad company
Odpalam fifę włączam ,wołam siostrę bo zawsze z nią gram i za chwile Ja: kur... co jest Siostra:to samo jakby rwało wogóle inaczej się gra ruchy opóźnione aż mi sie odechciało grać
Następnie Killzone i battlefield reakcja przynajmniej dla mnie bardzo widoczna analog reaguje z opóźnieniem,np celuje w przeciwnika puszczam analog i normalnie celownik powinien się zatrzymać na wrogu ale przez to opóźnienie zatrzymuje się za nim.. pisałem tu głownie o Killzone bo z battlefield nie jest tak źle choc miodu nie ma
Ogólnie dodam że gram dużo w gry FPP (COD4,COD6,BATTLEDIELD) ITP i ktoś tu wspominał że człowiek nie dostrzeże różnicy,żeby nie przesadzać itp Tylko że gdy na serwerach miałem ping 100 ms a 80 ms to była dla mnie kolosalana różnica i wogóle inaczej się grało
Teraz trochę odnośnie Tego trybu Game owszem jest trochę lepiej ale nie na tyle żeby mnie to satysfakcjonowało producent podaje between 17ms and 34ms ale nie wydaje mi się z 50 ms bym dał ale nie zgaduje bo trudno stwierdzić ile faktycznie, po przejściu w ten tryb grafika ulega pogorszeniu co odrazu widać staje się taka bardziej "ziarnista" jakby bez antialiasing
Można odświeżyc link do pliku z posta 4365? Nie działa mi. Z góry dzięki
Dodałem oba linki oraz ponownie umieściłem link do oficjalnej strony Samsung Polska (był wcześniej, ale stronka się rozjezdzała, teraz jest OK). Inne zmiany:kolego @moras86:
możqesz poprawić na stronie gł. przeglądarki odnośnik do strony samsunga - kiedyś działał a teraz nie.
Jeśli to nie problem to dodaj do działu komputery linki vista.pl/glowna.html i pcworld.pl lub też inne podobne
Nie ma problemu z linkiem. Klikasz prawym przyciskiem myszy i 'Zapisz jako...'
Witam. Mam Samsunga Le40B651...
Nie jest tak zle tylko trzeba podlaczyc pod zlacze hdmi-dvi (chyba jest to hdmi 3) i wybierajac source->tools zmienic nazwe zlacza na dvi-pc, obraz jest znacznie lepszy niz w trybie gra, a rekacja ekranu lepsza niz z wylaczonym tym trybem, mnie sie gra oki moze mam male wymagania ale po przesiadce z monitora samsunga (22 na tn) dyskonfortu nie odczulem, zaznaczam jednak ze nie mam ps3 a jedynie kompa podpietego i gralem narazie tylko w Medal of Honor - Airborne.
Ps. Mam 46b651 na matrycy AUO (AC) na Samsunga (SQ) pewnie bedzie lepiej.