Witam
Na wstęp: przewertowałem forum, używałem szukajki - coś tam poznajdywałem ale nie to o co mi chodzi do końca.
Pytanie 1:
Czy istnieje jakiś sposób aby B650 po włączeniu automatycznie wybierał (może wcześniej ustawione) źródło sygnału. Za każdym razem kiedy go włączam (niezależnie czy: do sieci > pilot, czy z czuwania) wybiera Antena1. Chciałbym aby wybierał HDMI1.
Były na forum jakieś wzmianki o makro dla pilota - ale nikt niczego szczególnego (jak to zrobić) nie napisał - ciekawe czy to w ogóle wykonalne jest. Jakieś pomysły? Też tak macie - czy macie jakiś sposób na to - podzielcie się.
Pytanie 2: Filmy z PD. Zauważyłem, że jak film jest w 25fps to w czasie wyświetlania opóźniają się napisy względem wypowiedzi bohaterów. Na kompie są w 100% napisy prawidłowo dopasowane.
Z forum znalazłem podpowiedzi w stylu:
- zmuxsować napisy - ok dla większości działa
- zmienić format z txt na srt - jw
- wstawić w pierwszym wierszu napisów: {1}{1} 25 00 - jw
Ale ostatnio trafiłem na 'szczególny' przypadek. Film ma 900MB (ale chyba to nie ma znaczenia) i żadny z ww przykładów nie zadziałał. Ze względy na to, że wbiło mi się to klinem - piszę. Oczywiście już po seansie z kompa ale to nie daje mi sposobu w na przyszłość chciałbym poznać jakąś jeszcze ciekawą metodę. Jak znacie - podajcie co jeszcze można zrobić z tym przypadkiem.
PS - proszę sobie odpuścić odp w stylu - obejrzyj na kompie, puść przez DLNA, wrzuć na DVD itp bo to jest oczywiste obejście problemu.
Chodzi o rozwiązanie konkretnego przypadku.
Pozdrawiam
srt powinno zawsze dzialac bo tam jest format czasowy a nie klatkowy (no chyba ze sie zle przerobi napisy i poda zla ilosc klatek filmu[...])
inna opcja to wkleic napisy w obraz takie znacznie ladniej wygladaja i wiecej rozmiarow ma sie do wyboru
wracajac do MAKRA w pilocie
ono zadziala tylko jesli masz pilot ktory to obsluguje, std od TV nie maja takiej opcji