Pan akurat podał miernik, plus dla Pana
Którym to miernikiem niestety zrobił pomiar w standby
pomiar, który był wg mnie bezużyteczny.
Nie dość, że nie na temat to jeszcze wyjdzie, że się wymądrzam.
1) Miernik ma skalę działania lub kilka skal i dokładność pomiarową(określaną w dobrych miernikach jako % wartości mierzonej oraz konkretną wartość). Miernik, którym zmierzono wynik ma podane jedynie +-3% wartości pomiaru. Niestety to już świadczy o klasie miernika => nie podano jego dokładnych parametrów... (a przynajmniej ja nie znalazłem, a może Pan ma w instrukcji?).
2) Te 3% mierzonego wyniku to jest błąd:
- 110Wat dla wyniku 3600Wat <= OK
- 0.14Wat dla wyniku 4.6Wat <= Niestety TAKIE cuda się nie zdarzają
Tu zamiast błędu %wyniku liczy się już +-wartość bezwzględna ..... Poszukałem analogicznego miernika ale z podanymi pełnymi parametrami i tam było napisane +-3% lub +-5Wat.
Czyli taki miernik moc faktyczną 5Wat może pokazać zarówno jako 0Wat jak i 10 Wat(bo ma +-5Wat błędu MINIMUM).
3) Finalnie producent podaje, że miernik MIERZY natężenie prądu z zakresu ... od 0.02A - do 16A co przy 230V (i sinusoidalnym przebiegu) daje minimalną moc mierzoną 4.6Wata?? A PONIŻEJ tego zakresu to równie dobrze można napisać liczbę z sufitu (zakres 0-4.6) i będzie tak samo wiarygodna jak wskazania miernika
"Takim miernikiem można mierzyć mniejsze moce."
Jak widać powyżej mierzyć można, wierzyć w poprawność wyniku nie można kompletnie.
<Chyba, że zmierzy Pan moc pobieraną przez 100 telewizorów równolegle i wyliczy pomiar dla pojedynczego TV
wtedy Uwierzę, że Pana wynik jest chociaż TROCHĘ zbliżony do prawdy>
4) Podana dokładność +-3% jest dla .... obciążenia rezystancyjnego, gdzie jest napisana dokładność pomiaru dla obciążeń impedancyjnych lub mieszanych??? Ja nie znalazłem.
Niby miernik podaje cosinus fi ... ale skoro nie ma podanej żadnej dokładności dla obciążeń posiadających impedandcję to ja nie wiem jak on mierzy
Obawiam się, że jakoś uśrednia w dodatku nie wiadomo z jakim błędem.
Na marginesie, miernik z RMS, który ma dokładność +-1%ww +-1Wat (dokładność wskazania do 1Wat) kosztuje nie 50pln tylko >500pln.
5. Nie napisałem, że pomiar
jest obciążony tylko
może być obciążony błędem nawet 50% ....
Co nie oznacza iż ten miernik ma taki błąd ale w super dokładność to ja bym nie wierzył
104wat +-3%(3Wat) +-5Wat = co wg mnie da wstępny rozrzut 96-112 Wat(Dla skrajnej wartości błąd: (96/104)*100% =~ 9%)
I nasze nieszczęście - zasilacz impulsowy. No i jak dokładnie miernik bez RMSa to mierzy? Ja nie wiem.
Pozdrawiam