Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

vieviora

New member
Łączenie przez kabel sieciowy

Angus napisał:
Witam. Wyczytalem iz mozna polaczyc komputer z TV przez kabel sieciowy , probowalem to zrobic zgodnie z paroma opisami w tym watku ale mi sie nie udalo ustawilem w TV Adres IP, Maske, Brame, i Serwer DNS wlaczam test sieci i przy "Pakiet dla bramy" wywala brak polaczenia z brama... Jeszcze jedno czy wejscie do menu serwisowego wiaze sie z utrata gwarancji ? Prosze o pomoc i z gory dziekuje za rady

Z routerem TV łączysz kablem prostym, w tv ustawiasz Auto i wszystko powinno grać.

wislakpawel

New member
Podłączenie dźwięku Dolby Digital

Witam wszystkich, mam telewizor LE40B650 [w którym jest Digital audio out (optical)] do tego dekoder philips HD PVR [wyjście SPDIF typ RCA (elektroniczne)] i kino domowe LG HT762PZ (wejście optical in). Jak uzyskać dźwięk DD z dekodera przez kino domowe. Nadmienie, że mam obecnie podlączone zwykłą cinchą audio (analogowe) kino domowe z TV żeby odbierać przez Kino domowe programy z kablówki, ale przy tym programy z dekodera również mają dźwięk analogowy, a jest możliwość odbioru DD. Przepraszam, że może trochę zbaczam z tematu, ale na tym forum wypowiada się dużo osób, kórzy posiadają bardzo dużą wiedzę z tej tematyki i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Zależy mi żeby mieć DD na kanała cyfrowych. Jakim kablem to należy podłączyć i wogóle co do czego podłączyć??

zuto

New member
wislakpawel napisał:
Witam wszystkich, mam telewizor LE40B650 [w którym jest Digital audio out (optical)] do tego dekoder philips HD PVR [wyjście SPDIF typ RCA (elektroniczne)] i kino domowe LG HT762PZ (wejście optical in). Jak uzyskać dźwięk DD z dekodera przez kino domowe. Nadmienie, że mam obecnie podlączone zwykłą cinchą audio (analogowe) kino domowe z TV żeby odbierać przez Kino domowe programy z kablówki, ale przy tym programy z dekodera również mają dźwięk analogowy, a jest możliwość odbioru DD. Przepraszam, że może trochę zbaczam z tematu, ale na tym forum wypowiada się dużo osób, kórzy posiadają bardzo dużą wiedzę z tej tematyki i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Zależy mi żeby mieć DD na kanała cyfrowych. Jakim kablem to należy podłączyć i wogóle co do czego podłączyć??

jeżeli z philips'a masz wyjście RCA (coaxial - elektryczne), a w KD wejście optyczne to w prosty sposób nie prześlesz sygnału.
Ratuje Cie jedynie przejściówka (konwerter sygnału), coś w stylu:
http://www.tvcables.co.uk/cgi-bin/tvcables/Optical-to-Coaxial-Converter.html
tylko u Ciebie chyba w drugą stronę...

ubity

Member
anejman napisał:
Witam,
Mam telewizor LE46B650 i pytanie, czy będzie on poprawnie współpracował z dekoderem "N-ki" po HDMI, bo czytałem, że niektóre telewizory mają z tym problem?
Poproszę o odpowiedź.

Z dekoderem N-K śmiga aż miło ,a po hdmi to już po prostu bajka

kagegric

New member
anejman napisał:
Konkretnie chodziło mi o błąd HDCP, czy nie ma z tym problemu?
A który dekoder posiadasz, bo ja myślę o tym z twardym dyskiem?

pozdrawiam,
Adam

Błąd HDCP występuję tylko, gdy włączymy dekoder zanim zdąży uruchomić się TV, lecz po kilku sekundach wszystko działa jak należy. Posiadam Nbox recorder 250gb.

gustaw79

New member
Witam wszystkich

Hej
Mam problem z uzyskaniem dzwieku w tv samsung po konwersji z formatu dts do ac3 w plikach .mkv. Uzywam w tym celu programu Haali Media Splitter. Konwersja odbywa sie bez problemow. Ale tak spreparowany plik w Tv jest odtwarzany bez dzwieku. Nie ma zadnego komunikatu o blednym kodeku lub cos w tym stylu, poprostu cisza. Po konwersji na dzwiek PCM problem ten nie wystepuje. Dodam jeszcze, ze zwykle divixy ktore sciaglem z sieci, posiadaja rowniez dzwiek ac3 i jest on odtwarzany bez problemow. Posiadam tv Samsung serii 6. Pozdrawiam i prosze o pomoc.

luzikos

New member
zestaw pytan

1. Czy da sie wprowadzic wiecej niz 5 znakow jako nazwe kanalu?
2. Przy uruchomieniu funkcji zewnetrze glosniki (podlaczone wyjscie optyczne) czy da sie sterowac sila glosu za pomoca pilota od TV ? (moze jakies inne rozwiazanie sterujace glosnoscia na wyjsciu optycznym bez uruchamiania glosnikow wewnetrznych)
3. Czy da sie zapamietac ustawienia 4:3 16:9 itd per kanal tv?
4. Czy ma ktos gdzies sprawdzony firmware z obsluga samby? (windows share)
5. Pozatymi wszystkimi wadami (moze ktores uda mi sie dzieki wam rozwiazac) czy nasze 650'siatki nie sa zajefajne? :D

adamboro

New member
luzikos napisał:
1. Czy da sie wprowadzic wiecej niz 5 znakow jako nazwe kanalu?
2. Przy uruchomieniu funkcji zewnetrze glosniki (podlaczone wyjscie optyczne) czy da sie sterowac sila glosu za pomoca pilota od TV ? (moze jakies inne rozwiazanie sterujace glosnoscia na wyjsciu optycznym bez uruchamiania glosnikow wewnetrznych)
3. Czy da sie zapamietac ustawienia 4:3 16:9 itd per kanal tv?
5. Pozatymi wszystkimi wadami (moze ktores uda mi sie dzieki wam rozwiazac) czy nasze 650'siatki nie sa zajefajne? :D

1. Nie
2. Nie
3. Nie
4. nie wiem
5. Są :)

mcold

New member
luzikos napisał:
Nie ma czegoś takiego, z wielu względów, głównie kopirajtowo-gwarancyjnych.
Poza tym nikt nie weźmie odpowiedzialności jak sobie uwalisz TV czyimś FW i będziesz potem mieć pretensje. Sam sobie musisz spaczować FW (opis masz kilka stron wcześniej). Do tego dograć moduł CIFS i napisać skrypt albo go wywoływać z palca. Opisy masz w necie. Dobra rada - najpierw czytać, potem zrozumieć, na końcu robić. Kolejność inna niż sugerowana zwiększa prawdopodobnieństwo nieoczekiwanych wydatków.

luzikos

New member
mcold napisał:
Nie ma czegoś takiego, z wielu względów, głównie kopirajtowo-gwarancyjnych.
Poza tym nikt nie weźmie odpowiedzialności jak sobie uwalisz TV czyimś FW i będziesz potem mieć pretensje.
W dobie torrentow, rapidow crackow i grom wie czego tam jeszcze ..no bez przesaaady:p
Jestem w pelni swiadom zagrozen, mimo wszystko pytam.
mcold napisał:
Sam sobie musisz spaczować FW (opis masz kilka stron wcześniej). Do tego dograć moduł CIFS i napisać skrypt albo go wywoływać z palca. Opisy masz w necie. Dobra rada - najpierw czytać, potem zrozumieć, na końcu robić. Kolejność inna niż sugerowana zwiększa prawdopodobnieństwo nieoczekiwanych wydatków.
Z tego co zrozumialem to jest tam jakis bootloader ktory w przypadku sfakanego firmware bedzie sie zapetlal
1. W jaki sposob mozna sie podlaczyc do konsoli tv? rs232? tak o poprostu? czy moze potrzebny jakies ttl-rs232?
2. Co mi da podlaczenie po konsoli? bede mogl z poziomu bootloadera zaladowac stary firmware? ewentualnie firmware z pen'ka?
3. Czy znane sa przypadki niepowodzenia?

Ostatnia edycja:

mcold

New member
luzikos napisał:
W dobie torrentow, rapidow crackow i grom wie czego tam jeszcze ..no bez przesaaady:p
Jestem w pelni swiadom zagrozen, mimo wszystko pytam.
Ty jesteś, ktoś inny pomyśli że to jak instalacja programu pod Win, zacznie, uwali, i będzie płakać. Potem się dowie że gwarancja tego nie obejmuje i będzie jeszcze głośniej płakać. Jak skończy, zacznie pisać brzydkie rzeczy o ludziach którzy wystawiają wadliwe firmware i ... i po co ?:)
luzikos napisał:
Z tego co zrozumialem to jest tam jakis bootloader ktory w przypadku sfakanego firmware bedzie sie zapetlal
Poszukaj sobie na stronie SamyGO jak to konkretnie działa. Ogólnie do image jest dodawany (zamiast jednego wiersza komentarza) wpis o uruchomieniu telnetu (wersja basic) albo wpis wywołujący zewnętrzny skrypt (wersja advanced, dla faktycznie zaawansowanych). W tym skrypcie możesz już cuda robić, podstawa to kawałek który najpierw sprawdza czy wlożono USB z plikiem alternatywnego startu i w razie "w" z niego startuje. To zapobiega temu o czym piszesz powyżej, jak się coś skopie. Potem telnet, moduły, jakieś polecenia mapowania - sky is the limit :)
luzikos napisał:
1. W jaki sposob mozna sie podłączyć do konsoli tv? rs232? tak o poprostu? czy moze potrzebny jakies ttl-rs232?
2. Co mi da podlaczenie po konsoli? bede mogl z poziomu bootloadera załadować stary firmware? ewentualnie firmware z pen'ka?
Wzór kabla krąży po necie, poszukaj. Ogólnie dodatkowo trzeba w menu servisowym przestawić sobie tryb RS232 na debug żeby móc cokolwiek zrobić. Tak i nie, w razie namieszania to najszybszy sposób na reanimację, chociaż jest kilka bardziej wysublimowanych (np. w/w skrypt z USB). Podłączenie po konsoli pozwala przywrócić poprzedni firmware, ale nie jest to tak proste jak procedura standardowa.
luzikos napisał:
3. Czy znane sa przypadki niepowodzenia?
Wiele :p chociaż głównie to przypadki samodzielnego grzebania przy firmware - użycie patchera redukuje to ryzyko znacznie. O szczegóły zapytaj kolegę grajena :)

Ostatnia edycja:

Nomadczyk

New member
Wracajac do blednego tlumaczenia to po zmianie na angielski wyskakuje mi komunikat USB can be removed safely czyli niby wszystko ok(oczywiscie nadal na tym zoltym tle wykrzyknik) Zwrocilem natomiast uwage na to ze jak odlacze od kompa to lampeczka przy pendrive gasnie natomiast przy odlaczaniu od tv swieci nadal...czy to ma jakies znaczenie?

areczekcom

New member
problem youtube

witam serdecznie w moim pierwszym poscie na hdtv.com
mam pytanko czy komuś udało rozwiązać się problem z widget a dokładnie z youtube.
Widgety agory i pogoda działają elegancko, natomiast przy włączaniu youtuba telewizor coś wczytuje, a po chwili się zawiesza. Podobnie jest z pakietem dl domeny który testuje nowe połączenie tak jakby się zawiesił. Dzwoniłem na info samsunga, ale oni niewiedzą co się dzieje i twierdzą że to kwestia łącza.

wislakpawel

New member
zuto napisał:
jeżeli z philips'a masz wyjście RCA (coaxial - elektryczne), a w KD wejście optyczne to w prosty sposób nie prześlesz sygnału.
Ratuje Cie jedynie przejściówka (konwerter sygnału), coś w stylu:
www tvcables co uk/cgi-bin/tvcables/Optical-to-Coaxial-Converter html
tylko u Ciebie chyba w drugą stronę...

Wydaje mi się, że może to być coś takiego:
www nokaut pl/oferta/konwerter-coaxial-optyczny-spdif html#ProductInfo=ProductComments
(w odpowiednie miejsca kropki)
ale pewien nie jestem, dlatego chce się upewnić? Co to będzie ta przejściówka??

wir61

New member
Pobór mocy w Samsung LE46B651

Witam.
Jestem od niedawna posiadaczem Samsunga LE46B651.

Pomierzyłem pobór mocy przy różnych ustawieniach i wynikły dwie sprawy.
1.W stanie czuwania 13 W ????, mierzyłem kilkakrotnie nie ma mowy o pomyłce.
1.Przełączanie w trybie oszczędzanie energii na auto/wyłączone absolutnie nic się nie zmieniało.Czy ktoś ma jakiś pomysł,zwłaszcza te 13W mnie niepokoi.

pldeczek1

New member
wir61 napisał:
Witam.
Jestem od niedawna posiadaczem Samsunga LE46B651.

Pomierzyłem pobór mocy przy różnych ustawieniach i wynikły dwie sprawy.
1.W stanie czuwania 13 W ????, mierzyłem kilkakrotnie nie ma mowy o pomyłce.
1.Przełączanie w trybie oszczędzanie energii na auto/wyłączone absolutnie nic się nie zmieniało.Czy ktoś ma jakiś pomysł,zwłaszcza te 13W mnie niepokoi.
sproboj wylączyc sterowanie przez hdmi czyli ANYNET
tez sie zjezylem jak w danych amplitunera denon pobor pradu w stanie czuwania podany na poziomie 1wata a jak sprawdzilem to wynosil 39w napisalem z pretensjami i odpisali bym wylaczyc wlasnie to sterowanie wtedy pobor spadnie podobno
w naszych samsungach i tak zle nie jest 15 w gdy najprostrzy LG pobiera 33 waty:p

Do góry