Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

gauloises

New member
Witam serdecznie!
Zakupiłem dziś kabel DVI-HDMI, żeby wyświetlać obraz z komputera (karta graficzna radeon x700 pro) na ekranie samsunga le37b650. Problem polega na tym, że na ekranie widnieje komunikat "brak sygnału", z kolei w komputerze w ogóle nie widzi mi tv jako drugiego monitora. Gdy podłączam kabel do hdmi to na ekranie monitora następuje mrugnięcie, więc jakiś sygnał jest przekazywany.
W czym może tkwić problem?

deusexe

Member
nocai napisał:
a jednak jest niejasne bo sam nie wiesz z czym masz problem :

To w końcu masz opóźniony dźwięk czy obraz? Zdecyduj się.
Najprościej będzie jak wyciągniesz głos z dekodera, czy DVD i puścisz bezpośrednio na wzmacniacz.
Tak, dokładnie cały czas tak samo piszę opóźniony obraz do dźwięku, czyli najpierw dźwięk później obraz. Czytanie ze zrozumieniem:p I to właśnie zrobiłem: puściłem bezpośrednio na wzmacniacz, o tym też pisałem.
Ale jak podłącze tylko do TV obraz i dźwięk "jednym kablem" euro lub componentem (czyli z głośników telewizora) jest OK

Ktosiek

New member
Czesc!
Kupilem Samsunga 32b650 i nie wiem w jaki sposób poprawnie skonfugurować ustawienia 100Hz MotionPlus zeby osiągnać najlepszą jakość, prosze napiszcie w jaki sposob wy macie to poustawiane.

pinix

New member
Witam.
Mam problem z odtwarzeniem filmów przez SAMSUNG PC Share Manager. Foldery z filmami udostępniłem. Serwer włączony a TV wciąż nie widzi materiału na sieci LAN. Sieć jest zestawiona przy pomocy routera z DHCP i NAT. TV łączy się z netem pobiera widgety. W routerze firewall jest wyłączony w komputerze także. Nie wiem w czym tkwi problem. Będę wdzięczny za wskazówki.
Tak przy okazji spytam czy ktoś wie jak podzielić plik m2ts lub mkv na segmenty mieszczące się na nośniku o mniejszej pojemności. Próbowałem tego dokonać przy pomocy MKV Toolnixa i nie dało się plik się nie podzielił.

kluczus

New member
pinix napisał:
Witam.
Mam problem z odtwarzeniem filmów przez SAMSUNG PC Share Manager. Foldery z filmami udostępniłem. Serwer włączony a TV wciąż nie widzi materiału na sieci LAN.

a autoryzowałeś tv w programie ? Jeśli nie wchodzisz w menu:
Udostępnij -> Ustaw zabezpieczenia dla urządzenia -> wybierasz telewizor i klikasz Potwierdź

Delaney

New member
gauloises napisał:

Problem może tkwić w:

a) komputerze
b) kablu
c) tv

Oczekujesz, że ktoś ma tu szklaną kulę? Podłączam komputer z tv dokładnie w ten sam sposób (kabel DVI-HDMI) i wszystko śmiga jak należy. Żeby namierzyć winowajcę musisz mieć możliwość podmiany komponentów na inne (sprawdzić z innym komputerem, inną kartą gfx lub innym kablem). To że przy podłączaniu coś tam miga znaczy jedynie, że tv wykrywa fakt wsadzenia kabla, a nie że leci nim jakiś użyteczny sygnał.

whiteman

Member
gauloises napisał:
Witam serdecznie!
Zakupiłem dziś kabel DVI-HDMI, żeby wyświetlać obraz z komputera (karta graficzna radeon x700 pro) na ekranie samsunga le37b650. Problem polega na tym, że na ekranie widnieje komunikat "brak sygnału", z kolei w komputerze w ogóle nie widzi mi tv jako drugiego monitora. Gdy podłączam kabel do hdmi to na ekranie monitora następuje mrugnięcie, więc jakiś sygnał jest przekazywany.
Sprecyzuj co znaczy ze nie widzi TV jako 2 monitora. Klikasz na pulpit prawym przyciskiem myszki => wlasciwosci => ustawienia i co widzisz ?
Jezeli jeden ekran to znaczy ze cos jest nie tak.
Jezeli widzisz 2 ekrany tylko ten z numerem 2 jest szary to znaczy ze musisz jeszcze go wlczyc i ustawic w opcjach tryb clone/extended itp.

pinix

New member
kluczus napisał:
a autoryzowałeś tv w programie ? Jeśli nie wchodzisz w menu:
Udostępnij -> Ustaw zabezpieczenia dla urządzenia -> wybierasz telewizor i klikasz Potwierdź

Dzięki, pomogło. Nie przeczytałem instrukcji do końca. Okazało się, że przez DLNA nie da rady odtworzyć filmów HD. Chyba, że otwiera wybrane formaty plików.

olo_fasolo

New member
Witam.
Od pewnego czasu próbuję znaleźć rozwiązanie problemu nie odtwarzających się filmów mkv. Znalazłem rozwiązanie jak przekonwertować ścieżkę z nieodtwarzanego przez nasz telewizor DTS na DD5.1. Nie potrafię natomiast odszukać rozwiązania problemu nieodtwarzających się filmów. Czy komuś z Was udało się tak przerobić film by "ruszył". Może komuś chciało by się opisać w jaki sposób osiągnął sukces. Z góry dziękuję za podpowiedzi i przepraszam jeśli już ktoś to gdzieś opisał, ale po prostu nie znalazłem żadnego "gotowca" na tym forum.

Pryk99

New member
Witam, i proszę o pomoc otóż zakupiłem Samsumga LE37B650 i chciałem z pamięci telewizora Content Library usunąć te wszystkie zbędne dodatki a wgrać przez USB swoje zdjęcia czy Mp3. Jak wchodzę w zarządzaj treściami i USB to telewizor nie widzi plików zapisanych na USB. Może ktoś miał podobny problem i sobie z tym poradził

pl_k

New member
olo_fasolo napisał:
Witam.
Od pewnego czasu próbuję znaleźć rozwiązanie problemu nie odtwarzających się filmów mkv. Znalazłem rozwiązanie jak przekonwertować ścieżkę z nieodtwarzanego przez nasz telewizor DTS na DD5.1. Nie potrafię natomiast odszukać rozwiązania problemu nieodtwarzających się filmów. Czy komuś z Was udało się tak przerobić film by "ruszył". Może komuś chciało by się opisać w jaki sposób osiągnął sukces. Z góry dziękuję za podpowiedzi i przepraszam jeśli już ktoś to gdzieś opisał, ale po prostu nie znalazłem żadnego "gotowca" na tym forum.

Programem MediaInfo sprawdź parametry pliku i wklej na forum. Być może wystarczy zmiana nagłówka z 5.1 na 4.1 programikiem IDC Changer http://www.mediafire.com/?hntex0nmjoi Być może pomoże dopiero czasochłonne przekodowanie całego filmu, np. programem RipBot264.

jinikao

New member
hdmia dzwiek

Witam, mam pewien problem, polaczylem kompa PC z Le46b651 i obraz jest , ale nie ma dzwieku, tzn dzwieki systemowe sa np przy wlaczaniu kompa, ale multimedialne pliki juz nie maja np filmy i mp3, gdzie trzeba to ustawic?? mam xp. Pozdrawiam

Xristof

New member
mam takie pytanie
Dlaczego film

General
ID : 0
Format : BDAV
Format/Info : Blu-ray Video
File size : 375 MiB
Duration : 2mn 10s
Overall bit rate : 24.0 Mbps
Maximum Overall bit rate : 24.0 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
Menu ID : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.0
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 2 frames
Duration : 2mn 10s
Bit rate : 22.8 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 25.000 fps
Resolution : 24 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame) : 0.440
Stream size : 356 MiB (95%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
Menu ID : 1 (0x1)
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Duration : 2mn 11s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 256 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : L R
Sampling rate : 48.0 KHz
Video delay : -80ms
Stream size : 4.00 MiB (1%)

nie odtwarza dzwieku. Film dziala bardzo dobrze (po zmianie rozszerzenia na np.mkv)
Jest przeciez AC-3 2ch

Slawko1

New member
Bez reklam
Ktosiek napisał:
Czesc!
Kupilem Samsunga 32b650 i nie wiem w jaki sposób poprawnie skonfugurować ustawienia 100Hz MotionPlus zeby osiągnać najlepszą jakość, prosze napiszcie w jaki sposob wy macie to poustawiane.

Na co dzień mam ustawione tak:
Redukcja Rozmycia: 8
Redukcja skoków: 4

Po testuj sobie ustawienia redukcji skoków
dla mnie redukcja skoków ustawiona na 5 daje
już zbyt płynny obraz dla sygnału SD

olo_fasolo

New member
pl_k napisał:
Programem MediaInfo sprawdź parametry pliku i wklej na forum. Być może wystarczy zmiana nagłówka z 5.1 na 4.1 programikiem IDC Changer Być może pomoże dopiero czasochłonne przekodowanie całego filmu, np. programem RipBot264.

IDC Changer już próbowałem ale bez skutku. Wypróbuję RipBot264. Orientujesz się na co ewentualnie zwrócić uwagę ustawiając parametry kodowania ponizszego filmu?

Format : Matroska
FileSize/String : 7,94 GB
Duration/String : 2h 28 min.
OverallBitRate/String : 7.659 Kb/s
Encoded_Date : UTC 2006-11-04 03:42:08
Encoded_Application : mkvmerge v1.7.0 ('What Do You Take Me For') built on Apr 28 2006 17:20:19
Encoded_Library/String : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.0
Wideo
ID/String : 1
Format_Profile : High@L4.1
Format_Settings_CABAC/String : Tak
Format_Settings_RefFrames/String: 8 klatek
MuxingMode : Container profile=Unknown@5.1
CodecID : V_MPEG4/ISO/AVC
BitRate/String : 6.752 Kb/s
BitRate_Nominal/String : 6.900 Kb/s
Width/String : 1.280 pikseli
Height/String : 720 pikseli
DisplayAspectRatio/String : 16:9
FrameRate/String : 23,976 kl/s
Resolution/String : 24 bity
ScanType/String : Progresywny
Bits-(Pixel*Frame) : 0.306
StreamSize/String : 6,99 GB (88%)
Title : x264 MP4 Videostream
Encoded_Library/String : x264 core 54 svn-594
Encoded_Library_Settings : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=7 / brdo=1 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / slices=2 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / bime=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / rc=2pass / bitrate=6900 / ratetol=1.0 / rceq='blurCplx^(1-qComp)' / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=1 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30
Audio
ID/String : 2
Format : DTS
Format/Info : Digital Theater Systems
Format_Profile : ES
CodecID : A_DTS
BitRate_Mode/String : Stała
BitRate/String : 755 Kb/s
Channel(s)/String : 7 kanałów
ChannelPositions : Front: L C R, Rear: L C R, LFE
SamplingRate/String : 48,0 KHz
StreamSize/String : 801 MB (10%)
Title : DTS-ES 5.1
Language/String : Angielski

pl_k

New member
olo_fasolo napisał:
IDC Changer już próbowałem ale bez skutku. Wypróbuję RipBot264. Orientujesz się na co ewentualnie zwrócić uwagę ustawiając parametry kodowania ponizszego filmu?

Format : Matroska
FileSize/String : 7,94 GB
OverallBitRate/String : 7.659 Kb/s
Encoded_Date : UTC 2006-11-04 03:42:08
Encoded_Application : mkvmerge v1.7.0 ('What Do You Take Me For') built on Apr 28 2006 17:20:19
Encoded_Library/String : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.0
Wideo
ID/String : 1
Format_Profile : High@L4.1
Format_Settings_CABAC/String : Tak
Format_Settings_RefFrames/String: 8 klatek
MuxingMode : Container profile=Unknown@5.1
CodecID : V_MPEG4/ISO/AVC
BitRate/String : 6.752 Kb/s
BitRate_Nominal/String : 6.900 Kb/s
Width/String : 1.280 pikseli
Height/String : 720 pikseli
DisplayAspectRatio/String : 16:9
FrameRate/String : 23,976 kl/s
ScanType/String : Progresywny
Bits-(Pixel*Frame) : 0.306
StreamSize/String : 6,99 GB (88%)
Title : x264 MP4 Videostream
Encoded_Library/String : x264 core 54 svn-594
Encoded_Library_Settings : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=7 / brdo=1 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / slices=2 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / bime=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / rc=2pass / bitrate=6900 / ratetol=1.0 / rceq='blurCplx^(1-qComp)' / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=1 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30
Audio
ID/String : 2
Format : DTS
Format/Info : Digital Theater Systems
Format_Profile : ES
CodecID : A_DTS
BitRate_Mode/String : Stała
BitRate/String : 755 Kb/s
Channel(s)/String : 7 kanałów
ChannelPositions : Front: L C R, Rear: L C R, LFE
SamplingRate/String : 48,0 KHz
StreamSize/String : 801 MB (10%)
Title : DTS-ES 5.1
Language/String : Angielski

Hmm, ciężko powiedzieć. Rozumiem że dźwięk przerobiono na AC3, ten tutaj raport jest ze starej wersji pliku ...
Bitrate jest w normie, jak nie zadziałała zmiana profilu przez IDC changer to bym jeszcze spróbował zmienić to programem h264info. Jak nie zadziała to przekodować RipBot264 z parametrem ref_frames = 4 (oczywiście profil ma być 4.1). A najlepiej to sobie wyodrębnić kawałeczek (np. 100-megowy) filmu i na nim eksperymentować z parametrami. I jeśli się uda to przekodować tak cały plik i pochwalić się tym na forum :)

ryki67

New member
deusexe napisał:
Tak, dokładnie cały czas tak samo piszę opóźniony obraz do dźwięku, czyli najpierw dźwięk później obraz. Czytanie ze zrozumieniem:p I to właśnie zrobiłem: puściłem bezpośrednio na wzmacniacz, o tym też pisałem.
Ale jak podłącze tylko do TV obraz i dźwięk "jednym kablem" euro lub componentem (czyli z głośników telewizora) jest OK

Czyli jak podłączysz jednym kablem do TV np EURO to jest OK tak?
to w czym problem, w tym momencie weź kabel optyczny i podłącz z wyjścia w TV do wejścia w kinie domowym i wszystko:p

mcold

New member
ząbek napisał:
"Pardą" Kolego przecież te fora są po to żebym pytał?. Niestety rozumiem że i ty nie wiesz, a tylko się wymądrzasz!
Kolega Ci zasugerował że jeśli nie wiesz do czego służy telnet to żebyś się nie dotykał. Dla własnego dobra (zwłaszcza w kontekście dbania o portfel) W odróżnieniu od narzędzi typu gotowe FW które wystarczy tylko wgrać posługiwanie się telnetem w tym TV wymaga pewnej wiedzy z zakresu U*xa, której najwyraźniej nie posiadasz. Znasz powiedzenie "dać małpie brzytwę"?
Trochę pokory.

Z innej beczki. Mój nowy nabytek (tuner sat) odbiera w ramach Cyfry+ kilka kanałów (m.inn. TVN, C+) z dźwiękiem DD AC-3. Tuner podłączony do TV przez HDMI. I teraz:
1. gdy mam połączenie z TV do amplitunera kablem cyfrowym to mimo że na tunerze jest AC-3 DD to amplituner tego nie widzi. Dźwięk jest ale "normalny".
2. gdy podłącze bezpośrednio tuner sat z amplitunerem kablem optycznym (tym samym więc jest OK) to amplituner wykrywa DD.

W przypadku filmów z USB z dźwiękiem AC-3 DD TV przepuszczał informację na amplituner. Wygląda na to że TV nie przepuszcza na wyjście optyczne informacji o DD podanych przez HDMI. Ktoś może to potwierdzić/podać jak to rozwiązać?

Ostatnia edycja:
Do góry