Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

swojak1

New member
sam650 napisał:
W kwestii odbioru DVB-T wniesie co najmniej 2 sprawy:
- wgląd w poziom sygnału poprzez przytrzymanie klawisza INFO
- bardziej rozbudowaną informację o kanale
Tyle sam stwierdziłem. Może jest coś więcej.

W kwestii odtwarzania z USB, to prawdopodobnie jest odtwarzany jeszcze jeden profil plików MKV, który nie był obsługiwany wcześniej. Tego nie sprawdzałem, ale coś gdzieś czytałem.
Jescze dopracowali Auto-dopasowanie ekranu dla filmów wyświetlnyhch z pena lub dysku?

cbdu

New member
pablo363 napisał:
Włączamy mkvmerge GUI przeciągamy do niego film oraz napisy w formacie srt, w oknie Tracks, chapters... podświetlamy plik z napisami i w polu track name wpisujemy np. "polskie napisy" , language ustawiamy na polish i jeśli się mają włączać automatycznie po starcie filmu ustawiamy defaul track flag na yes(jeśli są tam już oryginalnie wmuxsowane napisy w innych językach to możemy je usunąć odznaczając je w polu Tracks, chapters...). wchodzimy w kartę GLOBAL tam zaznaczamy ENABLE SPLITING after this size i wpisujesz rozmiar w MB np. 4500M. Wtedy program podzieli film np. 8gb na na dwa pliki pierwszy 4,5gb i drugi 3,5gb, równocześnie podzieli napisy, które będą zsynchronizowane zarówno z pierwszą jak i drugą częścią filmu. Jeżeli oglądamy film na kompie to to nam wystarczy bo chyba każdy player (np. media player classic czy bsplayer) pokażą wmuxowane napisy. Niestety samsung nie ma tej opcji i musimy wyciągnąć z powrotem te napisy. Uruchomiamy mkvextract gui i przeciągamy tam najpierw pierwszy plik z filmem w polu content zaznaczamy plik oznaczający napisy i klikamy extract to samo robimy z drugą częścią filmu i mamy film podzielony na 2 części i podzielone napisy, których nazwy zmieniamy tak aby były takie same jak filmu bo telewizor nie będzie ich widział. Fillm możesz podzielić na dowolną liczbę części, może to być wg. rozmiaru(after this size) lub czasu(after timecodes).

OK sprawdze to dzieki

Pioro

New member
ja mam z kolei pytanko o widgety, wybierając kraj na "inne" dostepne mam bodajze tylko 3 widgety: youtube, accuweather i jeszcze news... podobno sa jeszcze widgety gazeta.pl, dlaczego ich nie mam w tv?

pldeczek1

New member
marioabc napisał:
WIELKIE DZIEKI PABLO:) ZACZELO DZIAŁAĆ,narazie tylko na krotkich filmikach i teledyskach ale bede robił tak jak wspomnales z wiekszymi plikami.wszystko zrobilem tak jak napisales oprocz jednej czynnosci bo mi nie dzialala,zamiast dts2ac3 uzylem xilisof hd video Converter,tez jest ok .wielkie dzieki pozdrawiam
A czy moglbys podac ustawienia tego programu dokladnie jaki plik wyjciowy idt bo ja probowalem juz konwertowac wieloma programami i na komputerze filmy chodzą bez problemu a na tv wyskakuje nieobslugiwany format pliku choc w media info praktycznie roznic miedzy plikami odtwarzanymi a tymi ktore nie dzialaja nie ma .

boss131

New member
TV cyfrowa Auto szeroko

Ponawiam pytanie:

Czy działa wam funkcja Auto szeroko dla kanałów naziemnej telewizji cyfrowej?
Czy nie działa tylko u mnie?
Dodam że chodzi o sygnał nadawany z PKiN w Warszawie.

Z góry dzięki.

sam650

New member
boss131 napisał:
Ponawiam pytanie:

Czy działa wam funkcja Auto szeroko dla kanałów naziemnej telewizji cyfrowej?
Czy nie działa tylko u mnie?
Dodam że chodzi o sygnał nadawany z PKiN w Warszawie.

Z góry dzięki.

Odpowiadam zbiorczo na wiele postów do mnie:

Funkcja Auto szeroko działa u mnie prawidłowo zarówno na ATV jak i DTV. Przy odtwarzaniu filmów z USB dopasowanie ekranu w każdym firmware Samsunga jest kiepskie, natomiast niezależnie od Samsunga powstała poprawka do firmware umożliwiająca rozciągnięcie obrazu na cały ekran. Kilka stron wstecz od tego postu jest informacja.

Aby automatyczna szerokość działała dobrze w polskich warunkach, najlepiej jest ustawić typ ekranu na 4:3 i włączyć funkcję "Auto szeroko".
Automatyczna szerokość nie funkcjonuje za to dla wejść HDMI, gdzie ustawia się ją ręcznie. Przynajmniej tak jest na moim odbiorniku.

Sygnały telewizji cyfrowej (DVB-T) odbieram ze stacji zagranicznych. Każda ze stacji ma EPG, teletext, niekóre mają kilka dźwięków i wyłączalne napisy. Wszystko działa super na B650. Z tego co czytałem, polskie nadajniki mają czasem wyłączone EPG lub skopaną strefę czasową. Większość z odbieranych przeze mnie sygnałów to MPEG-2, bo tak nadają nasi sąsiedzi. Rekordowo odległy odbiór miałem z odległości ponad 500km. I był to kanał HD (720p przypuszczalnie w MPEG4, ale nie wiem jak to sprawdzić). Stosuję starą niewielką szerokopasmową antenkę kierunkową ze wzmacniaczem. Dużo daje mi brak wyraźnych przeszkód terenowych na drodze do nadajników. Ale i warunki propagacyjne mają swoje znaczenie.

Może nie dałem wyraźnego nacisku na to, więc teraz napiszę jaśniej: antena do DVB-T może być tą samą anteną, którą stosujemy do TV analogowej. Innymi słowy, jeśli w etapie cyfryzacji nadajnika kanał, kierunek i polaryzacja nie ulega zmianie, to można pozostawić starą antenę. Najlepsze osiągi można uzyskać stosując antenę zaprojektowaną na konkretny kanał. Obowiązują te same zasady montażu anten co przy TV analogowej. Do tego zauważyłem, że sygnał cyfrowy jest bardziej "nośny", tzn. łatwiej jest go odebrać w słabych warunkach, więc byćmoże wystarczy nawet gorsza antena. TV cyfrową odbieram już ponad rok, także na innych odbiornikach. Przy tym dodam, że na Samsungu B650 najbardziej lubię je oglądać.

zoltar23

Member
Jak B650 chodzi z platformą N??? Chyba N-ka to najlepsze rozwiązanie (dużo kanałów w HD) no i abonament przez pół roku 38zł. Czy po okresie promocyjnym trzeba obowiązkowo wykupić "kolekcjaVOD:nSeriale" za dodatkowe 30zł??
Czy tylko 3 pakiety za 48zł??
Który tuner lepszy z dyskiem czy bez (raczej nie będę nic nagrywał).
Proszę o opinie użytkowników N

tomus76

New member
Napisał marioabc
WIELKIE DZIEKI PABLO ZACZELO DZIAŁAĆ,narazie tylko na krotkich filmikach i teledyskach ale bede robił tak jak wspomnales z wiekszymi plikami.wszystko zrobilem tak jak napisales oprocz jednej czynnosci bo mi nie dzialala,zamiast dts2ac3 uzylem xilisof hd video Converter,tez jest ok .wielkie dzieki pozdrawiam

Witam
Robie tak samo jak napisal kolega ale mam problem bo dzwiek dziala tylko 3 minuty i potem cisza czym to moze byc spowodowane prosze o pomoc z gory serdeczne dzieki za odpowidz
pozdrawiam

mr.hyde

New member
czy ktoś wie jak skonfigurować poprawnie sieć i udostępnić pliki pod systemem windows 7, żeby nie trzba było korzystać z pc share manager?

Sorki już wszystko pięknie działa włącznie z przewijaniem, zapomniałem dodać plików do biblioteki

Ostatnia edycja:

Yaro_KR

New member
Witam wszystkich jestem świeżym użytkownikiem LE37B650. Który format napisów do DiVX/mkv ten telewizor odtwarza najchętniej? Czy ktoś konwertował napisy np. z txt (czasowego) na srt, sub (klatkowy), by telewizor lepiej to łykał i dokładniej określał interwały czasowe ?? Jak zdzarza się Wam preparować pliki z napisami specjalnie do odtwarzania na tym telewizorze, to jakim programem to robicie i jaki obieracie standard ??

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

sznaucerowaty

New member
Yaro_KR napisał:
Czy ktoś konwertował napisy np. z txt (czasowego) na srt, sub (klatkowy), by telewizor lepiej to łykał i dokładniej określał interwały czasowe ?? Jak zdarza się Wam preparować pliki z napisami specjalnie do odtwarzania na tym telewizorze, to jakim programem to robicie i jaki obieracie standard ??

Witam,
jestem od kilkunastu dni posiadaczem LE55B650. Na razie tv używam wyłącznie do oglądania filmów z HDD USB (WD 1TB, NTFS). Zauważyłem następującą zależność:
1) przy filmach 23.976 FPS Samsung odtwarza bez problemu napisy z .srt jak i .txt (klatkowy - {11}{111}),
2) przy 25 klatkach na sekundę napisy w formacie klatkowym .txt (prawdopodobnie bez znaczenia czy rozszerzenie będzie .sub czy .txt - choć nie mam 100 proc. pewności bo nie sprawdzałem z tym drugim rozszerzeniem) rozjeżdzają się, natomiast z .srt nie ma problemu.

Napisy dopasowuję SubEditem (świetny edytor napisów) - jeśli chodzi o format klatkowy, natomiast jeżeli muszę przekonwertować na .srt używam SubRipa. SubEdit ma problem z odczytaniem prawidłowego FPSa dla filmów w mkv. Dlatego posiłkuję się MediaInfo, a framerate filmu ustawiam w SubEdicie z palca (zaznaczam, że dla filmów 23.976 - dla 25 klatkowych dodatkowo konwertuję w SubRipie). Nie wiem jak się sprawa miewa z frameratem 29.7.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Czasami, w trakcie odtwarzania Matroski, obraz zaczyna szarpać (nie zauważyłem tego przy diviksach) - jest to szczególnie widoczne podczas ruchu kamery. Gdy wyłączę film, zacznę odtwarzać od nowa i wrócę do momentu, w którym przerwałem oglądanie (niebieski przycisk) wszystko wraca do normy. Czy ktoś z Was również miał taki problem?

Pozdrawiam

boss131

New member
sznaucerowaty napisał:
Napisy dopasowuję SubEditem (świetny edytor napisów) - jeśli chodzi o format klatkowy, natomiast jeżeli muszę przekonwertować na .srt używam SubRipa. SubEdit ma problem z odczytaniem prawidłowego FPSa dla filmów w mkv. Dlatego posiłkuję się MediaInfo, a framerate filmu ustawiam w SubEdicie z palca (zaznaczam, że dla filmów 23.976 - dla 25 klatkowych dodatkowo konwertuję w SubRipie). Nie wiem jak się sprawa miewa z frameratem 29.7.
Po co tyle kombinacji z tym SubRip-em? Przecież SubEdit też ma opcję konwertowania napisów do .srt. Ja wszystkie napisy przerabiam SubEditem po wcześniejszym sprawdzeniu framerate'u w MediaInfo i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Wystarczy zamienić napisy z czasowych na klatkowe (podając odpowiedni framerate, chyba że już są w formacie klatkowym to oczywiście pomijam ten krok) i następnie kliknąć Plik-> Eksport-> SubRipp (SRT) jeśli napisy były w formacie klatkowym to program również zapyta o framerate filmu przy eksporcie.

Pozdrawiam

nobange

New member
Chciałem dziś zaktualizować firmware w moim LE40B650, który ma obecnie firmware w wersji 2003. Ściągnąłem najnowszy 2004, rozpakowałem, powstały katalog nagrałem na pendrive. Niestety TV nie widzi tego uaktualnienia, sprawdza USB a po chwili pisze: "Brak pliku do aktualizacji. Sprawdź to i spróbuj ponownie." Próbowałem na 2 różnych pendrivach, w obu wejściach USB. Co ja robię nie tak bo już brak mi pomysłów?

Update ściągałem z polskiej strony, ale widzę, że na innych są też różne rozmiarowo pliki z firmware. Np, na niemieckiej stronie Samsunga firmware do B650 waży ponad 80 MB, a polskie 46 MB. Różni się również zawartością po rozpakowaniu. Oznaczenie ma moim TV:
Model name: LE40B5650T2PXXN
Version AA04

EDIT: nagrałem niemiecki firmware, ale w tym wypadku opcja aktualizacji nawet nie jest podświetlona.

Ostatnia edycja:

cypiz

New member
zoltar23 napisał:
Jak B650 chodzi z platformą N??? Chyba N-ka to najlepsze rozwiązanie (dużo kanałów w HD) no i abonament przez pół roku 38zł. Czy po okresie promocyjnym trzeba obowiązkowo wykupić "kolekcjaVOD:nSeriale" za dodatkowe 30zł??
Czy tylko 3 pakiety za 48zł??
Który tuner lepszy z dyskiem czy bez (raczej nie będę nic nagrywał).
Proszę o opinie użytkowników N

Po okresie promocyjnym nie musisz wykupywać kolekcji, płacisz za 3 pakiety czyli 48 zł
Tuner? Jak nie będziesz nagrywał to nie potrzeby Ci PVR

mcold

New member
miki82 napisał:
Mam pytanko czy opłaci się po dzisiejszych cenach dopłacać te kilka 100 za pomiędzy 37 a 40 cali ?zwłaszca że mój pokój ma 3 na 4.m

U mnie w pokoju 7 x 5m miałem dylemat pomiędzy 46 a 50". Stanęło ze względów ekonomicznych na 46" (i nie żałuję), ale 50 również pasowałaby. Wyguglaj sobie kalkulator przekątnej ekranu i sprawdź czy się przy takich wymiarach mieścisz (podejrzewam że tak). Zależnie do ilości tych setek do dopłacenia na Twoim miejscu myślałbym jednak o 40". Aha, w sklepie TV jakoś mniejszy się wydaje niż po podłączeniu w domu, więc raczej miarka niż oko :)

thor2010

New member
Przerobiłem dźwięk w mkv z DTS na AC3 za pomocą eac3to (dts2ac3 nie działał). Wszystko wygląda ok ale...

dźwięk w telewizorze jest dość cicho i tak jakby niektóre dzwięki są o znacznie mniejszej głośności od innych (a nie powinno tak być). Czym może być to spowodowane?

Czy to przez dźwięk przestrenny i jest on źle odtwarzany na głośnikach stereo?

marioabc

New member
pldeczek1 napisał:
A czy moglbys podac ustawienia tego programu dokladnie jaki plik wyjciowy idt bo ja probowalem juz konwertowac wieloma programami i na komputerze filmy chodzą bez problemu a na tv wyskakuje nieobslugiwany format pliku choc w media info praktycznie roznic miedzy plikami odtwarzanymi a tymi ktore nie dzialaja nie ma .

plik wysciowy to ac3 z tym ze konwertujac plik w tym programie musi byc on wpierw przygotowany do tego za pomaca programu mkvextract.zobacz opis pablo.

Do góry