boss131 napisał:
Ponawiam pytanie:
Czy działa wam funkcja Auto szeroko dla kanałów naziemnej telewizji cyfrowej?
Czy nie działa tylko u mnie?
Dodam że chodzi o sygnał nadawany z PKiN w Warszawie.
Z góry dzięki.
Odpowiadam zbiorczo na wiele postów do mnie:
Funkcja Auto szeroko działa u mnie prawidłowo zarówno na ATV jak i DTV. Przy odtwarzaniu filmów z USB dopasowanie ekranu w każdym firmware Samsunga jest kiepskie, natomiast niezależnie od Samsunga powstała poprawka do firmware umożliwiająca rozciągnięcie obrazu na cały ekran. Kilka stron wstecz od tego postu jest informacja.
Aby automatyczna szerokość działała dobrze w polskich warunkach, najlepiej jest ustawić typ ekranu na 4:3 i włączyć funkcję "Auto szeroko".
Automatyczna szerokość nie funkcjonuje za to dla wejść HDMI, gdzie ustawia się ją ręcznie. Przynajmniej tak jest na moim odbiorniku.
Sygnały telewizji cyfrowej (DVB-T) odbieram ze stacji zagranicznych. Każda ze stacji ma EPG, teletext, niekóre mają kilka dźwięków i wyłączalne napisy. Wszystko działa super na B650. Z tego co czytałem, polskie nadajniki mają czasem wyłączone EPG lub skopaną strefę czasową. Większość z odbieranych przeze mnie sygnałów to MPEG-2, bo tak nadają nasi sąsiedzi. Rekordowo odległy odbiór miałem z odległości ponad 500km. I był to kanał HD (720p przypuszczalnie w MPEG4, ale nie wiem jak to sprawdzić). Stosuję starą niewielką szerokopasmową antenkę kierunkową ze wzmacniaczem. Dużo daje mi brak wyraźnych przeszkód terenowych na drodze do nadajników. Ale i warunki propagacyjne mają swoje znaczenie.
Może nie dałem wyraźnego nacisku na to, więc teraz napiszę jaśniej:
antena do DVB-T może być tą samą anteną, którą stosujemy do TV analogowej. Innymi słowy, jeśli w etapie cyfryzacji nadajnika kanał, kierunek i polaryzacja nie ulega zmianie, to można pozostawić starą antenę. Najlepsze osiągi można uzyskać stosując antenę zaprojektowaną na konkretny kanał. Obowiązują te same zasady montażu anten co przy TV analogowej. Do tego zauważyłem, że sygnał cyfrowy jest bardziej "nośny", tzn. łatwiej jest go odebrać w słabych warunkach, więc byćmoże wystarczy nawet gorsza antena. TV cyfrową odbieram już ponad rok, także na innych odbiornikach. Przy tym dodam, że na Samsungu B650 najbardziej lubię je oglądać.