Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

sam650

New member
ferguss napisał:
sam650 moglbys wrzucic fotke ekranu z poleceniem kopiuj (z USB)?

Już się robi:

kopiujzusb.jpg

I do tego niby-filmik przedstawiający proces usuwania i kopiowana kontentów z/do pamięci telewizora:
http://www.przeklej.pl/plik/samsung-le40b650t2w-content-library-xvid-avi-00047938u7tb
(filmik bez dźwięku, 1fps, XViD 640x356)

P.S. Moim zdaniem jest to granda ze strony pomocy Samsunga, że ma tak nieaktualne i nieprawdziwe informacje o swoich produktach. Przy dalszym kontakcie proponuję powołać się na instrukcję obsługi, w której jest napisane, że treści zawartości można usuwać. Jestem ciekaw finału. Czy te Wasze TV są montowane na Słowacji czy gdzie indziej?

ferguss

New member
sam650 napisał:
W takim razie jedyną różnicą w oznaczeniu naszych telewizorów jest numer "boczny". Ja mam SQ01.

Moj tez jest skladany na Slowacji. Pisze kolejne zapytania do Samsunga, moze w koncu zrozumieja o co pytam. Zalacze dla nich fotke od sam650 ( ;) dzieki)

mcold

New member
sam650 napisał:
W takim razie jedyną różnicą w oznaczeniu naszych telewizorów jest numer "boczny". Ja mam SQ01.

Z tego co napisano (m. inn. na tym forum) to to jest oznaczenie matrycy, nie powinno mieć wpływu na zachowanie samego TV. Dziwna sprawa.

pastp

New member
triken napisał:
witam wszystkich uzytkownikow
mam tv lcd 37b651 juz zej e 4 miesiace wszystko bylo ok
ostatnio jednak zaczyna sie znim cos dziwnego dziac
podczas ogladania ginie nagle obraz ekran staje sie czarny i nie swieca sie diody ktore normalnie widac podczas ogladania we wnetrzu tv .
jedynym ratunkiem jest wylaczenie i wlaczenie tv pilotem a w niektorych przypadkach i to nie pomaga i trzeba odlaczyc go z pradu.
Moze ktos spotkal juz sie z takim przypadkiem-moze to kwestia jakis ustawien a moze juz tv sie sypie .:shock:

Zanim na serwis, spróbuj wejść do menu serwisowego, nic nie zmieniaj. Po wyjściu sprawdź czy pomogło. Ja miałem podobnie i pomogło - było gdzieś tu na forum...

sebco

New member
Ponieważ trudno mi znaleźć posta w temacie B650 lub B750 dotyczącego jak działa internet@TV, więc pytam:
Czy internet normalnie działa czy tez tylko wybrane strony.
Jak skonfigurować internet w B650 lub B750 bo któryś z tych modeli chcę kupić

AS33

New member
Fir
sam650 napisał:
CONTENT, kursor w lewo ,ENTER, kursor w prawo, ENTER, kursor w dół, ENTER. I co ? U mnie w tym miejscu kursor jest na pierwszej galerii i mam do wyboru menu podręczne z opcjami "Odtwórz", "Usuń" i "Usuń wszystko". A jak u Was?

U mnie jest dokładnie tak samo - wszystkie operacje są dostępne.

Typ: LE37B650T2WXXH
Matryca: AA01
Firmware: 2004.1
Pochodzenie: Made In Slovakia

Dyski działające:
Sandisk Cruzer Micro 4GB
Sandisk MicroSDHC Ultra II 16GB
WD Elements 2.5" 320GB

jozek_bolek

New member
Panowie. Mam LE32B651 (2004.1)
Jakie powinny być ustawienia dla internet@TV (nie ma kraju polska) ??
Jak dam kraj na "inne" to mam tylko dwie opcje galeria widżetów i zaloguj. Jak wybiorę zaloguj to mam informację o braku konta. Nie mam opcji ustawienia (aby stworzyć takowe)

Na stronie szajsunga widać taką reklamę internet@tv, gdzie wymienione są serwisy m.in : gazeta.pl, sport.pl ,moto.pl ,ciacha.net, plotek.pl
Jak to się ma do rzeczywistości ?? :kom:

P.S. nie mogę wkleić linku do img bo ktoś zablokował taką możliwość dla nowych użytkowników więc uzupełnijcie link poniżej o www na początku

.samsung.com/pl/system/consumer/product/2009/06/02/le32b651t3wxxh/logos_internet_tv_tv.jpg

sam650

New member
pldeczek1 napisał:
A czy ktos instalował ten soft ? i pytanie czy instalacja takiego softu wiaze sie z utratą gwarancji?:confused:

Zainstalowałem, sprawdziłem i... REWELKA! Działa dokładnie tak, jak podaje autor poprawki.

Co do utraty gwarancji, to chyba nikt tego nie wie na 100%, bo prawie nikt nie czyta w całości jej warunków (łącznie ze mną). Ale myślę, że ponieważ ten firmware jest bazowany na oryginalnym, a zmiana jest tak drobna (kilkanaście bajtów w jednym z plików), to serwis może nawet tego nie zauważyć.

Samsung mógłby mieć coś przeciwko modyfikowanym firmware i nie ma się co dziwić - w końcu można tak w nim namieszać, aby sprzęt szybciej się zużył lub wręcz popsuł. Ale to nic w porównaniu z firmą LG, na której stronach przeczytałem, że upgrade firmware (oryginalnego, nie jakiegoś innego) jest równoważne z utratą gwarancji.

Można czekać na koniec gwarancji i dopiero wtedy zacząć bawić się w modyfikowanie, ale czy warto? Każdy sam sobie odpowie.

Ryzyko jest i przy każdej okazji autorzy niefirmowych poprawek ostrzegają o nim. Bezpiecznie jest założyć, że każda ingerencja w sprzęt poza opisaną w podręczniku użytkownika może przynieść utratę gwarancji. I już.

Poza tym utrata gwarancji to nie koniec świata. Zawsze można naprawić sprzęt za pieniądze. Ciekaw jestem ile serwis zażyczył by sobie za wgranie prawidłowego firmware po uszkodzeniu zawartości pamięci flash.

sam650

New member
mcold napisał:
Dziwna sprawa.

Mam jeszcze jeden pomysł. Czy ktoś z posiadaczy feralnych TV z zablokowanym zapisem pamięci wewnętrznej próbował wchodzić do menu serwisowego? Jeśli tak (albo nie - ale się nie boi wejść), to może warto sprawdzić czy tam nie ma odpowiedzi na ten problem. Na początek bym sprawdził opcję "Wiselink Write" (u mnie ustawiona na ON), a potem "Hotel mode", "Shop mode", "USB Demo ON(SEC)", "USB Demo OFF(SEC)", "Exhibition Mode" - u mnie na OFF. Nie mam dokładnego opisu co oznaczają poszczególne parametry, ale tak mi się wydaje, że mogą mieć coś wspólnego z problemem. W razie czego, to mogłaby być ostatnia deska ratunku po wyczerpaniu oficjalnej ścieżki z Samsungiem (tj. odmową przyjęcia do serwisu). ALE OSTROŻNIE Z TYM!

luchuma

New member
sam650 napisał:
Mam jeszcze jeden pomysł. Czy ktoś z posiadaczy feralnych TV z zablokowanym zapisem pamięci wewnętrznej próbował wchodzić do menu serwisowego? Jeśli tak (albo nie - ale się nie boi wejść), to może warto sprawdzić czy tam nie ma odpowiedzi na ten problem. Na początek bym sprawdził opcję "Wiselink Write" (u mnie ustawiona na ON), a potem "Hotel mode", "Shop mode", "USB Demo ON(SEC)", "USB Demo OFF(SEC)", "Exhibition Mode" - u mnie na OFF. Nie mam dokładnego opisu co oznaczają poszczególne parametry, ale tak mi się wydaje, że mogą mieć coś wspólnego z problemem. W razie czego, to mogłaby być ostatnia deska ratunku po wyczerpaniu oficjalnej ścieżki z Samsungiem (tj. odmową przyjęcia do serwisu). ALE OSTROŻNIE Z TYM!

kurde, u mnie nawet nie moge wejsc do trybu serwisowego :/

dragon79

Member
sam650 napisał:
Mam jeszcze jeden pomysł. Czy ktoś z posiadaczy feralnych TV z zablokowanym zapisem pamięci wewnętrznej próbował wchodzić do menu serwisowego?
Ja wchodziłem, ale trudno kombinować, jak się nie wie, co trzeba zmienić. Jeśli możesz, to zrób i zamieść tu zdjęcia tych stron konfiguracyjnych, żeby można było globalnie porównać ustawienia i zobaczyć czym się różnią.
Przy okazji sprawdzę te, o których już napisałeś.

diuval

New member
A ja mam prośbę związaną ze 100 hz. Od pewnego czasu po włączeniu dvd przez hdmi pokazuje mi że jest 1980x1020 50 hz i nie moge włączyc w żaden sposób 100 hz.

mcold

New member
diuval napisał:
A ja mam prośbę związaną ze 100 hz. Od pewnego czasu po włączeniu dvd przez hdmi pokazuje mi że jest 1980x1020 50 hz i nie moge włączyc w żaden sposób 100 hz.
1. Nie od pewnego tylko od początku
2. 100 Hz Motion to jest algorytm realizowany po stronie TV, sygnał jeśli nie jest z PC, ma zawsze 50Hz.

diuval

New member
mcold napisał:
1. Nie od pewnego tylko od początku
2. 100 Hz Motion to jest algorytm realizowany po stronie TV, sygnał jeśli nie jest z PC, ma zawsze 50Hz.

Dzięki.

Czyli całe to 100 hz jest nic niewarte skoro tylko jest do komputera. Ja nie korzystam z komputera przez telewizor, a chciałbym mieć 100 hz w dvd bo akurat oglądam bardzo często.

mcold

New member
diuval napisał:
Dzięki.

Czyli całe to 100 hz jest nic niewarte skoro tylko jest do komputera. Ja nie korzystam z komputera przez telewizor, a chciałbym mieć 100 hz w dvd bo akurat oglądam bardzo często.

Znów się nie zrozumieliśmy. 100 Hz Motion to algorytm który można włączyć w TV i który podbije dowolny sygnał wejściowy do 100 Hz (tak w dużym uproszczeniu). W efekcie obraz wydaje się być "czystszy", niektórzy to mówią o efekcie teatru telewizji.

W komputerze można ustawić większe odświeżanie niż 50Hz i dlatego sam sygnał wejściowy może mieć inną częstotliwość.

Dobra rada: przeczytaj manual zanim zaczniesz zadawać ....dziwne pytania.

Do góry