pldeczek1 napisał:
A czy ktos instalował ten soft ? i pytanie czy instalacja takiego softu wiaze sie z utratą gwarancji?
Zainstalowałem, sprawdziłem i...
REWELKA! Działa dokładnie tak, jak podaje autor poprawki.
Co do utraty gwarancji, to chyba nikt tego nie wie na 100%, bo prawie nikt nie czyta w całości jej warunków (łącznie ze mną). Ale myślę, że ponieważ ten firmware jest bazowany na oryginalnym, a zmiana jest tak drobna (kilkanaście bajtów w jednym z plików), to serwis może nawet tego nie zauważyć.
Samsung mógłby mieć coś przeciwko modyfikowanym firmware i nie ma się co dziwić - w końcu można tak w nim namieszać, aby sprzęt szybciej się zużył lub wręcz popsuł. Ale to nic w porównaniu z firmą LG, na której stronach przeczytałem, że upgrade firmware (oryginalnego, nie jakiegoś innego) jest równoważne z utratą gwarancji.
Można czekać na koniec gwarancji i dopiero wtedy zacząć bawić się w modyfikowanie, ale czy warto? Każdy sam sobie odpowie.
Ryzyko jest i przy każdej okazji autorzy niefirmowych poprawek ostrzegają o nim.
Bezpiecznie jest założyć, że każda ingerencja w sprzęt poza opisaną w podręczniku użytkownika może przynieść utratę gwarancji. I już.
Poza tym utrata gwarancji to nie koniec świata. Zawsze można naprawić sprzęt za pieniądze. Ciekaw jestem ile serwis zażyczył by sobie za wgranie prawidłowego firmware po uszkodzeniu zawartości pamięci flash.