Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

leszcz-yk

Member
bagmann napisał:
odnosnie postu ktory pojawil sie na forum , w ktorym bylo napisane iz samsung 650 posiada kontrast 100000:1 oraz czas reakcji 4ms , na pewnej stronie przed chwila wyczytalem ze kontrast jego wynosi 50000:1 i czas reakcji 5ms .Zastanawiam sie teraz czy samsungi ktore sa puszczone na amerykanski rynek maja lepsze parametry , czy Polska strona z ktorej wyczytalem podaje falszywe dane
Teoretycznie te produkowane na rynek w stanach mogą mieć, a nawet powinny, ciut lepsze parametry. Wynika to z tego faktu, że na europe standardem jest 50Hz, a w stanach 60Hz.
A to czy ma 50tyś czy 100tyś kontrastu NIEWIELKA różnica. I tak te liczby są jedynie orientacyjne.

A jako ciekawostkę dodam, iż telewizor który ma IDEALNĄ czerń powinien mieć kontrast nieskończony czyli 10000000000000000000000000000000(0)...
Lubicie zera i duże liczby? :) Ja wolę oglądać tv.

Poza tym podany jest "kontrast dynamiczny" - czyli kłamstwo marketingowe... coś jak odpowiednik zooma cyfrowego w aparatach :>

Czas reakcji matrycy jest czasem uśrednionym z przejść poszczególnych tonacji między sobą. Czyli też oszukany.. bo powinien być podany czas reakcji najwolniejszego przejścia .... a może on wynosić 10ms albo i 20ms ... :>

PS: tak w ogóle to przestańcie się "masturbować" z tymi parametrami, producenci robią mnóstwo zabiegów, żeby je poprawić nie tylko fizycznie ale i "papierowo", przeprowadzają testy INACZEJ, wprowadzają mydło dynamiczne i inne sprytne podchody. Idziesz do sklepu, sprawdzasz czy smuży, czy obraz gładki, jaka czerń, czy jest input lag itp itd.

Ostatnia edycja:

waldemort

New member
witam serdecznie to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość

Mam pytanie odnośnie podłączenia dekodera cyfry plus PVR HD do kina domowego Pioneer DC S 575 oraz telewizora Samsung LE40B650. Chodzi o to abym z dekodera cyfry uzyskał dźwięk cyfrowy 5.1 na kino domowe. W dekoderze jest wyjście SPDIF, w kinie domowy wejście optyczne.
W chwili obecnej podłączone mam tak: dekoder do TV przez HDMI, kino z TV przez HDMI, kino z TV przez optyk, . No i niestety nie mam 5.1.
Druga spraw to ustawienie TV w taki sposób aby uniknąć pasów na górze i na dole ekranu.
Przeczytałem ten temat dwa razy i nie do końca rozumiem ten problem chociaż był on poruszany czy tak musi być (chyba tak). Problem występuje i przy oglądaniu niektórych audycji z cyfry jak i przy oglądaniu filmów DVD 16:9.

pozdrawiam i z góry przepraszam za nieznajomość tematu ale w tych sprawach jestem cieniutki

TheHX

New member
axi13, bez urazy..wczoraj właśnie siedziałem ze 2 godziny szukając kalibracji, a tu z rana bach.."czy ktoś ma..::) Jest ta jedna jak dotąd, przewertowałem pół netu i w zasadzie jest tylko ta z tweak.com. Szkoda, bo do serii 656 jest kilka bardzo przyzwoitych i dobrze działających. Zostaje nam na razie eksperymentowanie. Ja swojego odpalam jutro po południu :) Na razie szukam jakiegoś kabla komponentowego...

axi13

New member
Nie chciałem nikogo urażać po prostu to mój pierwszy LCD i myślałem że użytkownicy z większym doświadczeniem podzielą się uwagami. Oto co znalazłem może komuś sie przyda:
avforums.com /forums/ lcd-televisions/ 965150-samsung-b650-owners-thread-5.html

[FONT=&quot]Picture Mode: [/FONT][FONT=&quot]Movie [/FONT]
[FONT=&quot]Color Temp: [/FONT][FONT=&quot]Warm 2 [/FONT]
[FONT=&quot]Brightness: [/FONT][FONT=&quot]47 [/FONT]
[FONT=&quot]Contrast: [/FONT][FONT=&quot]84 [/FONT]
[FONT=&quot]Color: [/FONT][FONT=&quot]52 [/FONT]
[FONT=&quot]Tint: [/FONT][FONT=&quot]G50/R50 [/FONT]
[FONT=&quot]Sharpness: [/FONT][FONT=&quot]10 [/FONT]
[FONT=&quot]Backlight: [/FONT][FONT=&quot]7 [/FONT]
[FONT=&quot]HDMI Black Level: [/FONT][FONT=&quot]Low [/FONT]
[FONT=&quot]Digital NR: [/FONT][FONT=&quot]No [/FONT]
[FONT=&quot]Other Settings:[/FONT][FONT=&quot] Black Adjust: Off [/FONT]
[FONT=&quot]Dynamic Contrast: [/FONT][FONT=&quot]Off [/FONT]
[FONT=&quot]Gamma: [/FONT][FONT=&quot]3 [/FONT]
[FONT=&quot]Color Space: [/FONT][FONT=&quot]Auto [/FONT]
[FONT=&quot]Edge Enhancement: [/FONT][FONT=&quot]Off [/FONT]
[FONT=&quot]Color Balance Settings Post Calibration:[/FONT][FONT=&quot] Red-Offset: 28 [/FONT]
[FONT=&quot]Green-Offset: [/FONT][FONT=&quot]25 [/FONT]
[FONT=&quot]Blue-Offset: [/FONT][FONT=&quot]18 [/FONT]
[FONT=&quot]Red-Gain: [/FONT][FONT=&quot]15 [/FONT]
[FONT=&quot]Green-Gain: [/FONT][FONT=&quot]25 [/FONT]
[FONT=&quot]Blue-Gain: [/FONT][FONT=&quot]20[/FONT]

[FONT=&quot]* Picture Modes
o Picture Mode : Movie
o Color Temperature : Normal
o Aspect Ratio : 16 x 9
* Picture Settings
o Backlight : 4
o Contrast : 95
o Brightness : 40
o Sharpness : 0
o Color : 50
o Tint : G50/R50
* Advanced Settings
o Black Tone : Off
o Dynamic Contrast : Off
o Gamma : -2
o Color Space : Auto
o White Balance : Factory Default
o Fleshtone : 0
o Edge Enhancement : Off
* Picture Options
o Color Tone : Normal
o Size : 16:9
o Digital NR : Off
o HDMI Black Level : Low
o Film Mode : off
o Blue Only Mode : Off
o 100Hz Auto Motion Plus : Off[/FONT]
  • [FONT=&quot]Picture Modes[/FONT]
    • [FONT=&quot]Picture Mode : Movie[/FONT]
    • [FONT=&quot]Color Temperature : Warm 2[/FONT]
    • [FONT=&quot]Aspect Ratio : 16 x 9[/FONT]
  • [FONT=&quot]Picture Settings[/FONT]
    • [FONT=&quot]Backlight : 4[/FONT]
    • [FONT=&quot]Contrast : 95[/FONT]
    • [FONT=&quot]Brightness : 46[/FONT]
    • [FONT=&quot]Sharpness : 0[/FONT]
    • [FONT=&quot]Color : 45[/FONT]
    • [FONT=&quot]Tint : G50/R50[/FONT]
  • [FONT=&quot]Advanced Settings[/FONT]
    • [FONT=&quot]Black Tone : Off[/FONT]
    • [FONT=&quot]Dynamic Contrast : Off[/FONT]
    • [FONT=&quot]Gamma : -2[/FONT]
    • [FONT=&quot]Color Space : Auto[/FONT]
    • [FONT=&quot]White Balance : Factory Default[/FONT]
    • [FONT=&quot]Fleshtone : 0[/FONT]
    • [FONT=&quot]Edge Enhancement : Off[/FONT]
  • [FONT=&quot]Picture Options[/FONT]
    • [FONT=&quot]Color Tone : Warm 2[/FONT]
    • [FONT=&quot]Size : 16:9[/FONT]
    • [FONT=&quot]Digital NR : Off[/FONT]
    • [FONT=&quot]HDMI Black Level : Low[/FONT]
    • [FONT=&quot]Film Mode : Auto 1[/FONT]
    • [FONT=&quot]Blue Only Mode : Off[/FONT]
    • [FONT=&quot]Auto Motion Plus : Off[/FONT]
[FONT=&quot]SD settings[/FONT]
[FONT=&quot]Picture menu
Mode: Movie
Backlight: 3
Contrast: 95
Brightness: 44
Sharpness: 0
Color: 50
Tint: G50/R50 (or N/A)

Detailed settings submenu
Black adjust: Off
Dynamic contrast: Off
Gamma: -1
Color space: Custom
R 50 0 3
G 35 50 0
B 0 15 50
Y 50 45 0
C 25 44 50
M 45 12 50
Flesh tone: 0
Edge enhancement: Off
xvYCC: Off
White balance submenu
R-Offset: 26
G-Offset: 25
B-Offset: 19
R-Gain: 25
G-Gain: 25
B-Gain: 28

Picture options submenu
Color tone: Warm2
Size: Auto
Digital NR: Off
HDMI black level: Low
Blue only mode: Off

Setup menu
Entertainment: Off
Energy saving: Off[/FONT]
[FONT=&quot]Mode: standard (natural just looks very very bad!)[/FONT][FONT=&quot]
Backlight: 4
Contrast : 90
Brightness:45

Black Adjust : Off
Dynamic Contrast : Off[/FONT]

[FONT=&quot]Suitable for DTV Freeview, Sky+ box etc. No Service Menu settings have been changed. These settings are for all firmware versions.

Picture menu
Mode: Movie
Backlight: 3 (Sky+: 2 or 3)
Contrast: 85 (Sky+: 70)
Brightness: 45
Sharpness: 5
Colour: 45
Tint: G51/R49 (Sky+: G50/R50)

Detailed Settings
Black Adjust: Off
Dynamic Contrast: Off
Gamma: 0
Colour Space: Custom
Flesh Tone: 0
Edge Enhancement: Off
xvYCC: Off

Custom Colour Space Red|Green|Blue
Red: 32 | 0 | 0
Green: 21 | 27 | 0
Blue: 0 | 0 | 38
Yellow: 48 | 13 | 0
Cyan: 16 | 19 | 38
Magenta: 34 | 0 | 40

White Balance
R-Offset: 26
G-Offset: 25
B-Offset: 25
R-Gain: 13
G-Gain: 25
B-Gain: 15

Picture Options
Colour Tone: Warm1
Size: Auto Wide
Screen Mode: 4:3
Digital NR: Off
HDMI Black Level: Normal
100Hz Motion Plus: Low
Blue Only Mode: Off

Setup Submenu
Entertainment Mode: Off
Energy Saving: Off[/FONT]

Ostatnia edycja:

TheHX

New member
O widzisz....jednak jest coś, co przeoczyłem :) Jak to działa u Ciebie ? Próbowałeś już ? Jak Ty masz skalibrowany telewizor ? z jakim sygnałem ? Dzięki wielkie za to info. Ale...hmmmm...energy saving off ???.....:)

Ostatnia edycja:

axi13

New member
TheHX napisał:
O widzisz....jednak jest coś, co przeoczyłem :) Jak to działa u Ciebie ? Próbowałeś już ? Jak Ty masz skalibrowany telewizor ? z jakim sygnałem ? Dzięki wielkie za to info. Ale...hmmmm...energy saving off ???.....:)
siedze w pracy i z "braku roboty" grzebałem po forach jak wróce to zaczne testować

lukmaj

New member
Witam

Czy w Youtubie istnieje możliwość wyszukiwania filmów na podstawie wpisywanych haseł czy są dostępne tylko propozycje które wyświetlają się na ekranie?? nigdzie nie znalazlem opcji szukaj :(

Bawiłem się już troche z napisami do divxow i mkv i niestety mam tak jak wiekszosc problem z synchronizacją. Problem występuje jedynie w filmach z 25 klatkami na sekunde (z 23.976 nie ma problemu i nie trzeba nic konwertowac). Czy udalo sie juz komus to ujażmić? Wygląda na to że tv wyświetla film z inną prędkością niż powinien. W MKV z 23.976fps niby wszystko chodzi ale jest przesunięcie -8.5s.

czarekr

New member
lukmaj napisał:
Witam

Czy w Youtubie istnieje możliwość wyszukiwania filmów na podstawie wpisywanych haseł czy są dostępne tylko propozycje które wyświetlają się na ekranie?? nigdzie nie znalazlem opcji szukaj :(

Bawiłem się już troche z napisami do divxow i mkv i niestety mam tak jak wiekszosc problem z synchronizacją. Problem występuje jedynie w filmach z 25 klatkami na sekunde (z 23.976 nie ma problemu i nie trzeba nic konwertowac). Czy udalo sie juz komus to ujażmić? Wygląda na to że tv wyświetla film z inną prędkością niż powinien. W MKV z 23.976fps niby wszystko chodzi ale jest przesunięcie -8.5s.

w YT możesz tylko na kompie dodać do swoich ulubionych a następnie odtwarzać na TV, co do napisów to mnie to zajeło 3 godziny ale się okazało, że dla plików 25 klatek/s trzeba przekonwertować napisy na format .srt i jest ok

lukmaj

New member
czarekr napisał:
w YT możesz tylko na kompie dodać do swoich ulubionych a następnie odtwarzać na TV, co do napisów to mnie to zajeło 3 godziny ale się okazało, że dla plików 25 klatek/s trzeba przekonwertować napisy na format .srt i jest ok

Wielkie dzieki. Ja caly czas bawilem sie w TXT i pewno dlatego nie dzialalo.

Co do Youtuba to troche kicha, ale moze ulepsza w przyszlosci tego Widgeta.

TheHX

New member
Zapewne i mnie nie ominie szaleństwo z "ćwiczeniami"...Z drugiej strony dobrze, że mam zwykły odtwarzacz DVD i za chwilę pewnie BR. Może starzeję się...:) Ale na pewno podzielę się swoimi doświadczeniami. Bo z cudowaniem ze sprzętem AV jestem na co dzień od 1991 roku. Przeżyłem erę LaserDisków ( mam sporą kolekcję), DVD ( jeszcze większą stale powiększającą się), to przeżyję i BR oraz mkv :) A LE37B650 będzie moim pierwszym telewizyjnym LCDkiem

macek

New member
Bez reklam
Witam,widze ze panuje ogolne podniecenie:D dotyczace tej serii,no ale,ze ostatnio poszukiwalem tv mniejszego do sypialni to skorzystam z tego podniecenia i ja;) juz za pare godzin kurier powinienen mi przywiez 32650. i sam sprawdze i skorzystam z ustawien podanych wyzej oraz dokonam porownien z LCD-kiem ktory stoi w salonie(biedak ma juz ponad rok)
Wlasnie czytam miesiecznik WHAT HI-FI sound and vision i ten model otrzymal piec gwiazdek.

tajtuss

New member
tajtuss napisał:
witam mam dylemat chcę kupić tel. samsung LE32B650 i chcę go wstawić w meble.niestety otwór w meblach mam 81x60,5 a telewizor ze stopką ma wynmiary 80x60 , z tyłu zostanie ok 17 cm do ściany, po bokach i na górze praktycznie będzie "na ścisk" czy można go w ten sposób eksploatowac, czy musi byc zachowany jakis minimalny odstęp od scianek bocznych.Proszę o wypowiedzi

dziś dzwoniłem na infolinię samsunga i powiedzieli mi że minimalny odstęp z każdej strony musi wynosic co najmniej 5 cm więc nie mogę go wstawić w tą półkę

TheHX

New member
Ja tam szczypać się nie będę - odstęp boczny wyniesie po 0,5 cm może albo i mniej. Nie mam innej możliwości. Zresztą gdziekolwiek widziałem w zabudowie - nie było odstępu. Owszem, z tyłu zostanie ze 45 cm luzu...

Ja wiem czy podniecenie ? Od roku przygotowywałem się do zakupu LCD. Panaskanik odpadł na starcie, wrocławskie eldźi to paździerz niczym dełu, tośka...hmmm...wolę swego tubowego 29" Philipsa. Owszem..Philips moim marzeniem - seria 9 wzwyż, ale to stoi blisko 10 tys zł...Sony...została tylko nazwa. Jak już pisałem nie sztuką jest podpiąć BR i szpanować. Tu nawet Funai zrobi swoje..Sztuką jest dobra jakość sygnału SD, bo jednak przez najbliższe miesiące na taki z sat będę "skazany" ( podłączenie po komponencie ) Do tego powiększające się stale tysiące ( bez przesady ) płyt DVD. Dlatego moim zdaniem bardzo dobrym wyborem jest mimo wszystko Samsung, którego nie trawię za podejście serwisu do klienta. Miałem już 30" telewizor w 1997 roku, miałem telefon, pralkę, inne rzeczy. Ogólnie koszmar serwisowy. Ale pozostaje jakość obrazka. Dla mnie na tyle najlepsza, bym sięgnął właśnie po ten model. Pod DVD, tuner Ferguson FX 7600, niebawem także BR ( podejrzewam, że będzie to LG z własną matroską)..

Ostatnia edycja:

adachorr

New member
Panowie może będziecie mi w stanie odpowiedzieć(ja wiem że to może nie miejsce na takie pytanie ale widzę że są tu ludzie którzy się orientują). zastanawiam się nad kupnem telewizoro_monitora marki samsung. Jeden z nich ma rozdzelczośc full HD a drugi 1600x1200. Jak w związku z tym będzie wyglądal na tym TV sygnal np z DVD albo konsoli-czy będą jakieś pasy, czy obraz będzie rozmyty bo rozdziałka w telewizorach LCD jest zwykle 1360x780(około) może ktoś się orientuje jak to będzie wyglądać:hmm:chodzi mi o obraz na tv z rozdziałką 1600x1200

altop

New member
pliki m2ts

Po zmianie rozszerzenia z m2ts na avi lub mkv odtwarza ale bez dźwięku.
Znalazł już ktoś lekarstwo ? Nagrania z kamery hd , dżwięk dd5.1 oraz
dd2.0 efekt ten sam . Może przekonwertować samo audio tylko jakim programem ? Albo poczekać na nowszy soft? Może będzie obsługa m2ts?
Propozycja do moderatorów tego działu, można by stworzyć nowy wątek
pt. softy i można wpisywać swoje spostrzeżenia i oceny skoro Samsung nie informuje o zmianach w sofcie.

Ostatnia edycja:

unre

New member
No i znów problem. W menu 'Ustawienia' powinny być opcje w takiej kolejności:
..
Tryb gry
BD Wise
Typ Sieci
Konfiguracja Sieci
Blokada rodzicielska
..

Tak mówi manual. U mnie wygląda to tak:
..
Tryb Gry
BD Wise
Blokada rodzicielska
..

Ostatnio chciałem obejrzeć film udostępniony na kompie i okazało się, że nie da rady, bo mój TV zastrajkował :) Jak włączam Media Player dostaje komunikat: 'Nie znaleziono zewnętrznego urządzenia pamięci masowej. Sprawdź stan połączenia'. Pytanie, czy możliwe, że problem wystąpił dlatego, że coś zadziało się z kablem? Łączę TV z kompem za pomocą skrętki i do tej pory wszystko było git, aż do dziś. Aktualizacja oprogramowania nie pomogła, opcje konfiguracji sieci w menu ciągle są niedostępne. Ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dzięki.

tajtuss

New member
Koledzy mam zamiar kupic Samsunga Le 32650 bądź Le 37650 , obecnie mam tuner cyfrowy ferguson fx 7600 uci i w nim telewizję na karte , niestety tuner ten nie posiada wyjścia hdmi , jaki będe miał obraz? , który wybrać telewizor 32 czy 37 cali obraz będe oglądał z ok 2,20-2,5 m , oraz czy przy zmianie tunera z wyjsciem hdmi (nie hd) będzie dużo lepszy obraz?

bczajka

New member
tajtuss napisał:
Koledzy mam zamiar kupic Samsunga Le 32650 bądź Le 37650 , obecnie mam tuner cyfrowy ferguson fx 7600 uci i w nim telewizję na karte , niestety tuner ten nie posiada wyjścia hdmi , jaki będe miał obraz? , który wybrać telewizor 32 czy 37 cali obraz będe oglądał z ok 2,20-2,5 m , oraz czy przy zmianie tunera z wyjsciem hdmi (nie hd) będzie dużo lepszy obraz?

ten ferguson ma chyba złącze Component? jeśli tak to najlepszy obraz powinieneś uzyskać przy takim połączeniu. ja mam 40cali oglądam z 3 metrów i jest ok, więc Tobie polecam 37 cali.

kret2222

New member
Witam wszystkich własnie dzisiaj stalem sie posiadaczem le32b650 i niestety mam mały problem, mianowicie nie moge podłączyć mojego laptopa (aspire 6935) do tv przez kabel hdmi. Wyświetla mi sie napis nie poprawny sygnał lub format. Moja karta graficzna to gf 9600m gt. Zainstalowałem nowe sterowniki i dalej nic. prosze o pomoc moze ktos wie o co chodzi. A tak wogóle to tv super obraz super. Dlna dziala bez zastrzeżeń. Pozdrawiam i licze na pomoc.

TheHX

New member
I ja mam Freda 7600. Kupiłem za 59 zeta pozłacanego Arkassa komponentowego. Obraz....prawie jak HD, przy czym zauważyć należy SD oczywiście :) Nie ma mazania na belkach i napisach, logo nie pływa. Na ustawieniach ze słowackiej fabryki. Tylko go podłączyłem polując na wypalone pixele ( muszę przemeblować jeszcze ) - obraz sat sd taki, jaki sobie wyobrażałem - na pewno nie jest to jak w oszukującym telewizorze tubowym, ale ogląda się doskonale. Za 2 dni zacznę zabawę na maxa

Do góry