Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

axi13

New member
Zauważyłem jeszcze jeden problem. przy odtwarzaniu divixa na ustawieniu 1280x720p z dvd po czasie wchodzi pasek tak jakby zakłócenie cyfrowe na dole ekranu grubości ok 1mm i to zakłócenie rozwija się z pojedynczej linii w następną obok. przy płytach dvd tego nie zauważyłem. problem znika po odłączeniu kabla hdmi i włożeniu spowrotem. po czasie zakłucenie wchodzi spowrotem.

Thomas-PA3

New member
Witam
Posiadam 40B651 od jakiegoś tygodnia i chciałem się trochę wypowiedzieć na jego temat.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru, zaplaciłem za nowy TV 3620zł w jednym z bydgoskich sklepów. Na początku zaktualizowałem Firmware, aby dwa razy nie trudzić się w strojenie programów ;) Po kilku dniach zabawy z ustawieniami na wielu źródłach otrzymałem świetne rezultaty:
- Kablówka analog UPC zadowalający (świetne skalowanie obrazu) Jak na tego typu sygnał obraz bardzo dobry.
- Xbox 360 przez HDMI 1080p obraz brzytwa! Włączony tryb Gry i takie gry jak MotoGP 08, Burnout Paradise, NFS Undercover, Far Cry 2, PES 09 idealnie! Nie mam mowy o smużeniu czy Input Lag. TV jak najbardziej do tego typu rozrywki!
- Komputer podłaczony: przejściówka DVI->HDMI + kabel HDMI 3m do portu HDMI 3/DVI podpisany PC + Cyfrowy format kolorów YCbCr444 w ustawieniach grafiki (GF 9800GT) w ten sposób bez problemu 1920x1080p 50Hz (bo tylko wtedy możliwa będzie praca 100Hz w TV) Tryb gra włączony. Po odpaleniu filmu Resident Evil Extinction 2007 1080p Blu-ray (34Gb) szczęka mi opadła, jakość obrazu idelana, czerń perfekcyjna. :eek:k:
- Filmy przez port USB świetna sprawa, nie trafiłem jeszcze na format który by nie zadziałał :) najczęściej jakieś teledyski, ponownie skalowanie materiału świetnie wpływa na poprawę jakosci obrazu.
- Głośniki w TV do ogladania Telexpressu wystarczające :p Resztę załączam na amplituner z kinem 5.1.
- Wielu Użytkowników narzeka na pilot, moim zdaniem aż tak źle nie jest, a tym bardziej ratuje go bajer z podświetleniem przycisków. :p
- Podłączenie do internetu spoko sprawa, ale mi tam nie potrzebny (narazie)
- Ostatnia sprawa to obudowa, o tyle stylistyka to kwestia gustu (mi się bardzo podoba) o ile materiał z którego jest wykonana to jakaś OGROMNA PORAŻKA :roll: Przyciąga kurz jak magnes, ale to jeszcze nie problem, największym jest to, że wycierałem ją tylko kilka razy szmatką dołączoną do TV a powstały już okropne mikro ryski widoczne dawet z 2 metrów. Obudowa po tygodniu wygląda jak by z wystawy sklepowej po przejściach :???:

Podsumowujac Samsung 40B651 to telewizor wart swojej ceny, mnogości jego zalet nie może przyćmić wątpliwą jakość obudowy. Polecam niezdecydowanym

Thomas-PA3

Max123

New member
Thomas-PA3 napisał:
Witam
Posiadam 40B651 od jakiegoś tygodnia i chciałem się trochę wypowiedzieć na jego temat.
- Kablówka analog UPC zadowalający (świetne skalowanie obrazu) Jak na tego typu sygnał obraz bardzo dobry.
W tym TV jest jedno gniazdo antenowe, piszesz że masz podłączoną kablówkę, a jak podłączysz antenę do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej?
Czy będzie potrzebny jakiś przełącznik anten?
W zasadzie, tak na logikę, każdy tuner powinien mieć swoje gniazdo antenowe, bo jeśli ktoś ma tylko kablówkę, to wtyczkę przecież nie wepnie pod tuner cyfrowy.

Thomas-PA3

New member
Max123 masz racje w tym TV jest tylko jedno gniazdo antenowe, ale myśle że to nie problem bo do czasu rozprzestrzenia się u nas DVB-T zdążę zakupić jakąś platformę cyfrową (N,C+,PC,UPC), a do zwykłego gniazda anteny podłącze DVB-T ;) narazie sobie głowy tym nie zaprzątam

shp

New member
witam ponownie.

Mam pewien problem ze swoim le40b650.
Otóż jaki .mkv nie sciągne(na razie 2 sztuki :) ), dostaję info od telewizora, że 'nieobslugiwany format wideo' !!!

Teraz mam filmik "Samsung.Demo_Oceanic.Life.x264.1080p.40Mbps.mkv" i dokładnie to samo. (a wydawałoby się, że firmowy filmik powinien iść bez problemu)

wgrałem nawet najnowszą wersję firmware ale nadal to samo.

czy macie może tak samo, czy może mam coś u kogoś reklamować ?

pozdrawiam serdecznie
shp

kurczak80

New member
Ten ocanic life ma za duży bitrate i nie idzie u mnie także na b650. Demka są bardzo wymagające na razie sprawdzałem kilka i idzie philips miami colors czy jakoś tak i samsung china chodzi ale bez dźwięku chociaż jest w AC3. Sprawdzałem także demo Coldplay Live Saturday Nigh Live HDTV 1080p60hz i chodzą ale coś dźwięk nie nadąża za obrazem.

Ostatnia edycja:

bagmann

New member
samsung 650

odnosnie postu ktory pojawil sie na forum , w ktorym bylo napisane iz samsung 650 posiada kontrast 100000:1 oraz czas reakcji 4ms , na pewnej stronie przed chwila wyczytalem ze kontrast jego wynosi 50000:1 i czas reakcji 5ms .Zastanawiam sie teraz czy samsungi ktore sa puszczone na amerykanski rynek maja lepsze parametry , czy Polska strona z ktorej wyczytalem podaje falszywe dane

Ostatnia edycja:

dador

New member
Moglibyście się pochwalić ustawieniami pod TV analog i DVB-T, do tej pory podawaliście ustawienia pod PS3, PC, ale jak dotąd nikt się nie pochwalił podstawowymi ustawieniami dla tego sprzętu ? Po przeanalizowaniu kilku konfiguracji można by wybrać jakąś najlepszą.

prelude

New member
Witam
Jestem tutaj nowy, siedzę na tym forum już kilka dni, chce nabyć tv 40' przeczytałem wiele pochlebnych opinii na temat modelu B650, ale też wiele dobrych na temat Sony W5500. Pytam się Was jako specjalistów, który z tych modeli polecalibyście, który ma lepszą jakość obrazu? Chciałbym w najbliższych dniach kupić jeden z nich, lecz moje niewielkie doświadcznie nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi.:roll:

slawek1946

New member
prelude napisał:
Witam
Jestem tutaj nowy, siedzę na tym forum już kilka dni, chce nabyć tv 40' przeczytałem wiele pochlebnych opinii na temat modelu B650, ale też wiele dobrych na temat Sony W5500. Pytam się Was jako specjalistów, który z tych modeli polecalibyście, który ma lepszą jakość obrazu? Chciałbym w najbliższych dniach kupić jeden z nich, lecz moje niewielkie doświadcznie nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi.:roll:
Jedyna zauważalna różnica między "Sony" a "Samsungiem" jest "czujnik światła", który w normalnej eksploatacji poprawia komfort oglądania TV. (był już stosowany w polskich - czarno, białych - TV "Koral")

TheHX

New member
LE37B650 już stoi gotowy do instalacji w moim mieszkaniu ( jeszcze 3 dni - na urodzinki dostaję :))
Mam teraz takie pytanie - dla 3 dostępnych dla mnie kanałów HD w pakiecie C+ nie będę na razie zmieniał tunera SAT. Mam Freda 7600 z wyjściem komponentowym. Podejrzewam, że na SD będzie dobrze, a nawet przyzwoicie. Czy kabel Techlink 690141 będzie ok ? A ten ? Conotech NS-010[FONT=&quot][/FONT], Allegro nr 630299917 ? Pytam o coś nie z górnej półki, bo to do DVD jedynie, choć może się mylę, że nie powinienem i tutaj się ograniczać..
Szukam czegoś, co mogę kupić od ręki, więc Allegro, przelewy i wysyłka odpada raczej. TV odpalę we czwartek, jestem z Wrocławia.
Szukam także jakiegoś w miarę kabla HDMI do podpięcia odtwarzacza DVD ( czyli skalowanie )
Jak już uzbieram na BR, to podejrzewam, że i nie będę oszczędzał na kolejny HDMI już pod podłączenie BR.
Proszę o jakieś sugestie i pozdrawiam

Ostatnia edycja:

MP3

New member
Kupiłem 32B650 i mam problem z DVB-T MPEG-4 antena na bloku w Otwocku, odbieram tylko kanały nadawane przez tvp. skanuje całe pasmo, kanał 55 i nic tam nie znajduję. Może macie jakieś sugestie co do rozwiązania żeby odbierać tvn i polsat?
Piszecie na forum o aktualnym sofcie do Samsunga ja znajduję wersję z 20 04 2009r ale tylko w języku Angielskim, a może szukam nie tam gdzie potrzeba :)

Ostatnia edycja:

prelude

New member
slawek1946 napisał:
Jedyna zauważalna różnica między "Sony" a "Samsungiem" jest "czujnik światła", który w normalnej eksploatacji poprawia komfort oglądania TV. (był już stosowany w polskich - czarno, białych - TV "Koral")

Warto dać kilkaset złotych więcej za ten bajer?

TheHX

New member
Jak dla mnie Sony to tragedia. Może nie widziałem w akcji jeszcze Z5500, ale te wszystkie poprzednie modele to jakaś porażka w odniesieniu do sygnałów analogowych. Nie sztuką jest podpięcie BR i demonstracja mozliwości..

bagmann

New member
samsung 650

Dzisiaj byłem z żona zobaczyc tv samsung 650 ale zanim dotarlem do sklepu ,po drodze zona napalila sie na model lg 42lg6000 , ktory byl w naprawde super promocji (jak to bywa z kobietami zwracaja uwage na wyglad)jednak po wejsciu do naszego sklepu gdzie na wprost ustawione było okolo 50 telewizorów na ktorych leciały teledyski , zona moja ktora jest totalnym laikiem stwierdzila ,,patrz andrzej jaki ten telewizor ma ładny obraz''po podejsciu blizej okazalo sie sie jest to wlasnie samsung 650, to jest taka anegdotka dla ludzi zastanawiajacych sie nad zakupem tego tv.
Goraco polecam.

marsz99

New member
MP3 napisał:
Kupiłem 32B650 i mam problem z DVB-T MPEG-4 antena na bloku w Otwocku, odbieram tylko kanały nadawane przez tvp. skanuje całe pasmo, kanał 55 i nic tam nie znajduję. Może macie jakieś sugestie co do rozwiązania żeby odbierać tvn i polsat?
Piszecie na forum o aktualnym sofcie do Samsunga ja znajduję wersję z 20 04 2009r ale tylko w języku Angielskim, a może szukam nie tam gdzie potrzeba :)

cyfrowo nadawane są chyba tylko kanały tvp...

axi13

New member
axi13 napisał:
Witam na forum. Zostałem szczęśliwym posiadaczem le37B650 wszystko ok telewizor brzytwa ale jest jedno ale podłączyłem do niego kino z odtwarzaczem ONKYO DV-SP405 przez przewód HDMI 1.3 Po ustawieniu w dvd 1920x1080p telewizor co chwile traci sygnał i w górnym lewym rogu pojawia się częstotliwość i tak co chwile na 1280x720p chodzi bez problemu. Może spotkał się ktoś już z takim problemem? Oba urządzenia teoretycznie obsługują 1920x1080p czy wina leży po stronie dvd telewizorea a może przewodu.
pozdrawiam
Czy ma może ktoś doświadczenie w tej materii. Otóż zabrałem dvd i kable do sklepu i okazało sie że wszysko jest ok:confused: Wróciłem do domu postawiłem dvd na podłodze i co??? DZIAŁA. Czy jest możliwe że dvd stojąc na amplitunerze poprostu sie grzało od niego i to było przyczyną??? czy temperatura ma az taki wpływ na pracę dvd? Zamontowałem wczoraj półkę pomiędy amplitunerem a dvd ciekawe co z tego wyjdzie. Kolejna sprawa to interferencja pomiędzy kablami-jaki jest wpływ wiązki kabli, które przechodzą przez jedem otwór w tylnej ścianie szafki.
dziękuje z góry za odpowiedż pozdrawiam

Robił juz ktoś kalibracje tego telewizora (można by było zapodać na forum kilka fajnych ustawień tego telewizora)

Ostatnia edycja:

TheHX

New member
axi13 napisał:
Robił juz ktoś kalibracje tego telewizora (można by było zapodać na forum kilka fajnych ustawień tego telewizora)

Przeszukaj ten topik, znajdziesz. Ja wczoraj przewertowałem 104 strony i nie pytałem od razu o gotowca :) Jest jedna kalibracja z angielskiego forum zaczerpnięta.

axi13

New member
TheHX napisał:
Przeszukaj ten topik, znajdziesz. Ja wczoraj przewertowałem 104 strony i nie pytałem od razu o gotowca :) Jest jedna kalibracja z angielskiego forum zaczerpnięta.
przed zakupem tego le37B650 przeczytałem też te 104 strony forum i mam załozoną tą kalibrację. Chodzi mi poprostu o spostrzeżenia i modyfikacje tych ustawień. Ewentualnie o jakieś inne ustawienia.

leszcz-yk

Member
maciej_maj napisał:
Hmm może masz lepszy sprzęt o de mnie bo też mam na 54 Mbit/s spięte WiFi a niestety MKV mi przerywa tzn . włącza się buforowanie co chwile
A jaki bitrate miał film, który odtwarzałeś? I czy na wifi używasz czegoś jeszcze, bo ja mam tylko tv na wifi i całe pasmo bez zakłóceń dla niego.
Generalnie wifi jest do D. wolę mieć na pewnym kablu 1Gbit.. ale akurat tutaj nie mogę użyć kabla ....

Możesz jak wspomniałem posprawdzać duplexy na urządzeniach/wifi i wymusić full duplex oraz wymusić standard G, zamiast B/G ... albo też sprawdzić jakość i siłę sygnału jakimś laptopem z wifi i softem który to pokazuje. Mi skakał od 24Mbit do 54Mbit, po spozycjonowaniu anten, żeby nic im nie zakłócało transmisji mam 48-54Mbit/s na stałe.

Ostatnia edycja:
Do góry