Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Andy534

New member
Lew2 napisał:
Mam laptopa podłączonego do TV kablem D-SUB (VGA). Niestety obraz faluje i trzęsie się. Próbowałem różnych częstotliwości (60 Hz, 70 Hz, 75 Hz), auto dostrajanie na TV i nic nie pomaga. Najmniejsze falowanie (chociaż też męczące) jest jak ustawię na komputerze częstotliwość odświeżania 75Hz. Dodam, że z anteny z dachu obraz jest żyleta i bardzo stabilny, również z mojej kamery FullHD przez kabel HDMI. Niestety mój laptop nie ma wyjścia DVI any HDMI. Czy to jest wina kabla czy karty graficznej w laptopie, czy też coś da się jeszcze na TV ustawić lepiej?
Czy masz ten problem przy odlaczonym laptopie od sieci 230V, jak wyglada obraz gdy komp pracuje z akumulatora?
Podejrzewam ze falowanie wznika od strony zasilania.

Ostatnia edycja:

Biegus

New member
Ja również stalem się posiadaczem 37b650.Obawialem się czy w pokoju z pelnym slońcem na ekran obraz będzie dobrze widoczny.Jest świetnie.Zachowuje się tak,jak Lg/mat/.Kolory i czern fantastyczne.Nie ma buczenia jak pisali posiadacze tego modelu./0/.Kupilem w sklepie internetowym za 3105pln.Zamówilem w czwartek wieczorem,a w poniedzialek byl na miejscu.Podlączylem laptopa/hdmi/i dziala wszystko baz zarzutu.Wgralo sie kilkanaście niemieckich stacji-obraz i dzwięk jak z satelity.To tyle przez jedną dobę.Sprzet wart tych pieniędzy.

raqtimer

New member
Panowie przeczytałem wątek na razie do 47 strony i znalazłem jedynie instrukcję jak podłączyć TV do kompa przez router a ja chciałbym to uczynić tylko poprzez sam kabel ethernet(skrosowany). Jak w TV wypełniam pola do konfiguracji sieci to w trakcie testu przechodzi mi pierwsze trzy i tylko na ostatnim ma problem "Pakiet dla domeny". Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję.

leszcz-yk

Member
raqtimer napisał:
Panowie przeczytałem wątek na razie do 47 strony i znalazłem jedynie instrukcję jak podłączyć TV do kompa przez router a ja chciałbym to uczynić tylko poprzez sam kabel ethernet(skrosowany). Jak w TV wypełniam pola do konfiguracji sieci to w trakcie testu przechodzi mi pierwsze trzy i tylko na ostatnim ma problem "Pakiet dla domeny". Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję.
A co chcesz uzyskać?

Jeśli tylko połączenie z kompem dla celów DLNA to starczy IP i MASKA (a w teście dwa pierwsze punkty "passed").

Jak chcesz mieć wszystko - czyli dostęp do youtube/yahoo/firmware to komp musi pracować jako router/proxy - czyli udostępniać połączenie internetowe.
Wtedy IP, MASKA, GATEWAY i DNS są potrzebne(oraz wszystkie testy "passed").

"pakiet dla domeny" - zapytanie dns prawdopodobnie - komp albo musi przepuszczać zapytania dns telewizora albo musi na nie odpowiadać.

maciej_maj

New member
raqtimer napisał:

no to na to wygląda że nie ma netu ale sieć działa . jeśli masz XP prof i net przez np. neo USB to możesz zrobić żeby połączenie z netem było udostępniane przez ethernet i wtedy XP sam się skonfiguruje
ustawi serwer DHCP i telewizor powinien działać z automatu

zima99

New member
Biegus napisał:
Ja również stalem się posiadaczem 37b650.Obawialem się czy w pokoju z pelnym slońcem na ekran obraz będzie dobrze widoczny.Jest świetnie.Zachowuje się tak,jak Lg/mat/.Kolory i czern fantastyczne.Nie ma buczenia jak pisali posiadacze tego modelu./0/.Kupilem w sklepie internetowym za 3105pln.Zamówilem w czwartek wieczorem,a w poniedzialek byl na miejscu.Podlączylem laptopa/hdmi/i dziala wszystko baz zarzutu.Wgralo sie kilkanaście niemieckich stacji-obraz i dzwięk jak z satelity.To tyle przez jedną dobę.Sprzet wart tych pieniędzy.
l

z jakie anteny masz sygnał TV,ja mam c.polsat-czy uzyskam dobry obraz(porównywalny ze zwykłym TV)?

Biegus

New member
Mam zwyklą starą antenę /siatka z zasilaczem/.Mam N-ke i cyf.Polsat/kupilem,gdyz naziemny polsat jest u mnie często do niczego/.N-ka jest zdecydowanie lepsza od Polsatu.W Polsacie obraz jest ciemniejszy i trzeba zmienic rarametry w ustawieniach.Lecz tego nie robię,gdyz korzystam w 90% z N-ki.Reasumując odbiór z sat.jest u mnie zdecydowanie lepszy niż tv naziemna.Dodam,że w N-ce jest juz dużo kanalów w HD i dodatkowo w 16:9.

michal102

New member
Tommy_M napisał:
Ostatnio zauważyłem pewien problem u siebie.

32B650+kabel HDMI + standardowy decoder N'ki

- Przeskakuję po kanałach pilotem do N'ki - zatrzymuję się na jakimś chcąc go chwile pooglądać - wyświetla się przez chwilę, po czym gaśnie obraz, mam tylko dźwięk - jak pójdę dalej albo się wrócę, a potem z powrotem na dany kanał to już jest.

Kiedyś zdazało się to incydentalnie, wczoraj zdażyło się trzy razy z rzędu...... niby nie jest to jakiś wielki problem, ale nie wiem czy to nie jakiś symptom tego, że zaczyna się coś dziać niedobrego (pytanie z czym? TV czy podłączenie z Nką?)

Ma/miał ktoś już tak?

Witam.

Właśnie stałem się posiadaczem dekodera n'ki i u mnie jest ten sam problem i w dodatku występuje bardzo często.

I niestety nie jest to jedyny problem który mnie strasznie irytuje.
Coraz bardziej rzuca mi się w oczy smużenie matrycy - sczególnie ciemne przedmioty na jasnym tle.

zima99

New member
Biegus napisał:
Mam zwyklą starą antenę /siatka z zasilaczem/.Mam N-ke i cyf.Polsat/kupilem,gdyz naziemny polsat jest u mnie często do niczego/.N-ka jest zdecydowanie lepsza od Polsatu.W Polsacie obraz jest ciemniejszy i trzeba zmienic rarametry w ustawieniach.Lecz tego nie robię,gdyz korzystam w 90% z N-ki.Reasumując odbiór z sat.jest u mnie zdecydowanie lepszy niż tv naziemna.Dodam,że w N-ce jest juz dużo kanalów w HD i dodatkowo w 16:9.

dzięki Biegus,chyba nikt inny na tym forum nie ma C.P. tylko podłączają kompa
(pytałem 3x)

slawek1946

New member
zima99 napisał:
dzięki Biegus,chyba nikt inny na tym forum nie ma C.P. tylko podłączają kompa
(pytałem 3x)

Mam "Echostara DSB-7100 HD" "zero" problemów, prosty w obsłudze, dlatego nie wybrałem innego, ma służyć do oglądania programów.

Biegus

New member
Ja też mam Echostara 717,choć wolalbym HD.Za drogo się cenią z dekoderem HD.Po co mi to na wlasność?Co do N-ki to sprawdzcie sygnal.Jeżeli jest slaby/a nie jest jednakowy na wszystkich kanalach/ może to zalezec od anteny-poszukać lepszego sygnalu.Ja mialem podobnie rok temu i podczas deszczu również zaklócenia.Wymienilem czaszę na 90-kę i do dziś nie mam problemu.Ale może to być coś innego.Ale zbadac jakość sygnalu/ja mam 90-100/.Jezeli jest poniżej 60-będzie zawsze problem z odbiorem.

dzidziol

New member
~zima99

Podejrzewam, że obraz na Twoim Philipsie będzie lepszy (ostrzejszy), niż na Samsungu. Zakładam, że ów Philips, pomimo 15 lat ma kineskop w dobrej kondycji. Jednak użytkując B650 szybko przyzwyczaisz sie do "nowego obrazu" :) U mnie na CRT byl wyraźnie ostrzejszy.
Dziś ogladałem urywek meczu na żywo, który był nadawany na Polsat Sport oraz jakiś polski serial na TVN i mogę śmiało stwierdzić, że jakość była b. dobra, chciało się oglądać. Wychodzi na to, że zależne to wszystko jest od bitrate'u danego kanału oraz jakości, tudzież technologii, w jakiej został on zrealizowany. A wspomniane wyżej prze kogoś tunery Echostar, to ..... szkoda słow. Taniocha, przeciętność, co ma też przełożenie na to, jak nasz Samsung to wyświetli:)

Co do wypowiedzi pana ~Biegus, to sygnał cyfrowy ma to do siebie, że jest, albo go nie ma. Oczywiście prawidłowe ustawienie anteny sat. ma wpływ na to, czy obraz będzie nam przycinał, krzaczył, ciął fonię. Poza tym nic więcej. Wcześniejsza technologia analogowa miała to do siebie, że złe ustawianie anteny przekładało się na nieostry obraz, wyblakłe kolory itp.

Pozdrawiam Samsungowców :)

gp72

New member
raqtimer napisał:
Spróbuj wyłączyć firewall. U mnie pomogło.

dan_385

New member
zima99 napisał:
l

z jakie anteny masz sygnał TV,ja mam c.polsat-czy uzyskam dobry obraz(porównywalny ze zwykłym TV)?

To może ja się wypowiem, gdyż wcześniej też zadawałem pytanie odnośnie współpracy tego tv z Cyfrowym Polsatem i nikt się nie wypowiedział jasno.

Użytkuję CP dekoder Samsung DSB-S305G czyli bez HD, od 3 dni posiadam 40b651 i jak dla mnie i paru innych osób oglądających jest to naprawdę rewelacja. Naprawdę i serio. Obraz jest b.dobry na większości kanałów(lekko słabiej jest na 1 i 2 oraz na polsat 2 - choc jak przed chwilą oglądałem LM na 2 to było naprawdę OK). Oglądam z 2,8-3,0 m.

Podobno(ale podobno) z dekoderami HD polsatu nie jest już tak różowo, ale Samsung DSB-S305G wypuszcza dobry sygnał, który Samsung tv scaluje rewelacyjnie(porównując do kilkunastu widzianych przeze mnie dłużej LCD u znajomych).

Nie wypowiem się już więcej w temacie polsatu HD, gdyż jutro będę miał Cyfrę + z PVR-em i z 6 kanałami HD :D

Ale podsumowując, jak ktoś twierdzi że jakość sygnału CP jest kiepska, to wg mnie bzdurki gada :cool:

Sam telewizor jest pierwsza klasa, długo się zastanawiałem wcześniej nad 40B7000 na ledach, jednak zakup 40b651 okazał się strzałem w 10 - no i dzwięk jest naprawdę dobry, co jest mega bolączką cieniutkich(obudów)ledowców.

meloki

New member
Problem z odtwarzaniem filmów z komputera

Mój pierwszy post, zatem witam serdecznie wszystkich forumowiczów :).

Parę dni temu kupiłem B650 i mam pewien problem z oglądaniem wideo z komputera. Podłączyłem PC (R4850 z przejściówką DVI->HDMI, Windows XP x64) do HDMI3. Ustawiłem nazwę wejścia na TV jako "PC", a rozdzielczość w komputerze 1920x1080@50Hz. Nawet z dzwiękiem przez HDMI sobie porawdziłem.
Za to cokolwiek bym nie kombinował mam problem ze "skaczącym" obrazem na ekranie telewizora. Szczególnie to widać na filmach wyższych rozdzielczości (np. mkv 720p) przy poziomych ruchach kamery. Próbowałem trybu "gra", różnego refresh rate'a, klonowania, rozszeżania pulpitu, zmian w opcji nakładki, trybu 100Hz na TV... Za każdym razem albo obraz jest szarpanięty albo widoczne są mini-zacięcia w płynności obrazu. Efekty nie występowały jedynie w trybie @24Hz - tam płynność była wręcz nadnaturalna i jak dla mnie nie do przyjęcia.
Nie wiem czy coś przeoczyłem, czy to może wina kodeków/filtrów? Nie wierzę, że procesor (Phenom II x3)/karta graf. się nie wyrabia. Monitor komputerowy mam 19", także fizycznie mogę w nim ustawić maksymalnie 1280x1024 (albo więcej w opcji przewijania ekranu) - w trybie klonowania nie zaobserwowałem na nim takiego efektu (napewno nie aż tak mocnego).

Co ciekawe próbowałem włączyć grę (GTA4 na 1920x1080@50Hz) i albo nie widzę albo wszystko jest OK.

Ktoś mi jest w stanie coś podpowiedzieć?

groch20

New member
meloki napisał:
Mój pierwszy post, zatem witam serdecznie wszystkich forumowiczów :).

Parę dni temu kupiłem B650 i mam pewien problem z oglądaniem wideo z komputera. Podłączyłem PC (R4850 z przejściówką DVI->HDMI, Windows XP x64) do HDMI3. Ustawiłem nazwę wejścia na TV jako "PC", a rozdzielczość w komputerze 1920x1080@50Hz. Nawet z dzwiękiem przez HDMI sobie porawdziłem.
Za to cokolwiek bym nie kombinował mam problem ze "skaczącym" obrazem na ekranie telewizora. Szczególnie to widać na filmach wyższych rozdzielczości (np. mkv 720p) przy poziomych ruchach kamery. Próbowałem trybu "gra", różnego refresh rate'a, klonowania, rozszeżania pulpitu, zmian w opcji nakładki, trybu 100Hz na TV... Za każdym razem albo obraz jest szarpanięty albo widoczne są mini-zacięcia w płynności obrazu. Efekty nie występowały jedynie w trybie @24Hz - tam płynność była wręcz nadnaturalna i jak dla mnie nie do przyjęcia.

Ktoś mi jest w stanie coś podpowiedzieć?

Mam podobny problem ale tylko gdy wlanczam opcje 100Hz, obraz nieprzyjemnie szarpie. Mozesz powiedziec jak ustawiles obraz na 24Hz.

meloki

New member
groch20 napisał:
Mam podobny problem ale tylko gdy wlanczam opcje 100Hz, obraz nieprzyjemnie szarpie.
To może akurat przez to, że się telewizor nie wyrabia się z przetwarzaniem na te 100Hz?

groch20 napisał:
Mozesz powiedziec jak ustawiles obraz na 24Hz.
W opcjach karty graficznej (ATI Catalyst) mogę ustawić różne rozdzielczości i odświeżania dla DVI/HDMI. Mam do wyboru bodajże 24,25,30,50 i 60Hz.

Edit: mam firmware 1008.

Ostatnia edycja:
Do góry