Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Jakobian

New member
@SATAn_
Nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem, ale z tego co widzę to, krok po kroku dotyczy zmiany softu (plik pdf w - powrót do softu 2005), a Ja mam uwalony telewizor w którym miga czerwona dioda i nie wiem co robić. Jeśli Ciebie źle zrozumiałem to proszę o naprowadzenie na prawidłową ścieżkę. W trakcie próby zmany softu telewizor wyłączył się i już się nie uruchomił. Po wyjęciu wtyczki z gniazdka i ponownym włączeniu, zaczyna mrugać czerwona dioda, kilkanaście sekund później, włącza się podświetlanie i dioda gaśnie. Przyciski na TV i pilocie, po naciśnięciu, powodują miganie czerwonej diody w szybkim tępie, ale TV nie reaguje.
Ps.
Czy pozostał mi tylko serwis?

Ostatnia edycja:

szuineg

New member
@SATAn_
Nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem, ale z tego co widzę to, krok po kroku dotyczy zmiany softu (plik pdf w - powrót do softu 2005), a Ja mam uwalony telewizor w którym miga czerwona dioda i nie wiem co robić. Jeśli Ciebie źle zrozumiałem to proszę o naprowadzenie na prawidłową ścieżkę. W trakcie próby zmany softu telewizor wyłączył się i już się nie uruchomił. Po wyjęciu wtyczki z gniazdka i ponownym włączeniu, zaczyna mrugać czerwona dioda, kilkanaście sekund później, włącza się podświetlanie i dioda gaśnie. Przyciski na TV i pilocie, po naciśnięciu, powodują miganie czerwonej diody w szybkim tępie, ale TV nie reaguje.
Ps.

Niekoniecznie, poczytaj wiki samygo The B Series Wiki - SamyGO w szczególności część Recovery of Bricked Device - SamyGO
w skrócie:
potrzebujesz kabel ex-link i oczywiście wszystko zadziała o ile wcześniej zmieniłeś tryb portu serwisowego na debug. Poczytaj, uspokój się i spróbuj działać, nie nerwowo.

Jakobian

New member
Dzięki!
Wise link write - przestawiłem na ON,
Watchdog- na Off,
Rs232 na debug,
muszę zmontować tylko ex-link ściągnąć potrzebne pliki i zacznę działać.
Dam znać o efektach.
Pozdrawiam.

Po chwilowej euforii i całonocnym "studiowaniu" Recovery of Bricked Device - SamyGO
(uwzględniając automatyczne tłumaczenie treści) doszedłem do wniosku, że bez pomocy kogoś kto dokonał takiej reanimacji, raczej sobie nie poradzę. Jest tam dla mnie zbyt wiele niejasności możliwe, że przez "niedoskonałe" tłumaczenie. Jeśli ktoś miał podobny przypadek to proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:

szuineg

New member
Dzięki!
Wise link write - przestawiłem na ON,
Watchdog- na Off,
Rs232 na debug,
muszę zmontować tylko ex-link ściągnąć potrzebne pliki i zacznę działać.
Dam znać o efektach.
Pozdrawiam.

Po chwilowej euforii i całonocnym "studiowaniu" Recovery of Bricked Device - SamyGO
(uwzględniając automatyczne tłumaczenie treści) doszedłem do wniosku, że bez pomocy kogoś kto dokonał takiej reanimacji, raczej sobie nie poradzę. Jest tam dla mnie zbyt wiele niejasności możliwe, że przez "niedoskonałe" tłumaczenie. Jeśli ktoś miał podobny przypadek to proszę o pomoc.

Poczytaj ten wątek: https://forum.samygo.tv/viewtopic.php?f=2&t=1310
to chyba taka sama sytuacja.

Rambo72

New member
@SATAn_
Ps.

Ja miałem podobną sytuację a poradziłem sobie tak:Wyciągnąłem wtyczkę z tv,wcisnąłem power na pilocie i trzymając wciśnięty przycisk podłączyłem kabel do tv.Powtórzyłem to tak ze 3 razy i zadziałało.

37pro

New member
witajcie, od tygodnia walcze z samsung LE40B620, a mianowicie nowy apdejt oprogramowania.
Robie wszystko jak pan Bog przekazal jendak telewizor moj nic nie widzi na usb.(pliki zainstalowane)
co moze byc tego przyczyna?
prosze o pomoc.dziekuje

komar12

New member
Złe synchro

Witam.Oglądam dużo seriali i w coraz większej liczbie odcinków dżwięk nie jest zgrany z obrazem.Na komputerze jest OK.Sprawdzałem na kilku pendrivach i dyskach.Poniżej parametry odcinka który sie nie zgrywa.

Video
Rozdzielczośc 624*352
FPS 23,976
BitRate 1010 Kbps
kodek Xvid MPEG-4

Audio
Kanały 2
sample rate 48000 Hz
BitRAte 128 Kbps
Kodek MPEG 1 or 2 audio layer 3 MP3

Ktoś się spotkał już ze złym synchrem audio?

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam.Oglądam dużo seriali i w coraz większej liczbie odcinków dżwięk nie jest zgrany z obrazem.Na komputerze jest OK.Sprawdzałem na kilku pendrivach i dyskach.Poniżej parametry odcinka który sie nie zgrywa.

Video
Rozdzielczośc 624*352
FPS 23,976
BitRate 1010 Kbps
kodek Xvid MPEG-4

Audio
Kanały 2
sample rate 48000 Hz
BitRAte 128 Kbps
Kodek MPEG 1 or 2 audio layer 3 MP3

Ktoś się spotkał już ze złym synchrem audio?
Ja się spotkałem w kilku odcinkach różnych seriali, niestety jedynym rozwiązaniem było ściągnięcie wersji 720p tych odcinków.

Siary

New member
Nagły brak zasilania.Pomocy!!!

Witam.
Przed chwilą podczas odlądania filmu z pena nagle zniknęło zasilanie.Przełączanie kabla zasilającego do innych gniazdek nic nie daje.Czerwona dioda zamarła nagle i nie świeci wogóle. Najgorsze jest to, że gwarancja minęła w maju. Prośba o info co mogło paść i co dalej z tym robić, bo do serwisu chyba nie ma co dzwonić.

sam650

New member
Witam.
Przed chwilą podczas odlądania filmu z pena nagle zniknęło zasilanie.Przełączanie kabla zasilającego do innych gniazdek nic nie daje.Czerwona dioda zamarła nagle i nie świeci wogóle. Najgorsze jest to, że gwarancja minęła w maju. Prośba o info co mogło paść i co dalej z tym robić, bo do serwisu chyba nie ma co dzwonić.

Po pierwsze: wyłączyć TV i dać mu "odpocząć" nieco dłużej. Jeśli i to nic nie da, to podejrzewam, że padł zasilacz. W najlepszym razie jedynie bezpiecznik. Jeśli nie zamierzasz korzystać z usług serwisu, to proponuję po otwarciu obudowy poszukać bezpiecznika na płytce zasilacza: będzie od gdzieś w pobliżu gniazdka na kabel zasilający (tak sądzę; sorry, ale nie widziałem go na oczy, bo nie otwierałem swojego TV). Jeśli omomierz wykaże więcej niż zero Ohm, to wyciągamy, lecimy do sklepu elektronicznego po nowy i sprawa załatwiona. Inne awarie raczej lepiej naprawiać w serwisie. Można się także przyjrzeć kondensatorom na płycie zasilania, bo ponoć "puchną". Przy okazji można je wymienić. Jednak objawy puchnięcia kondensatorów narastają z czasem a awaria nie następuje nagle.

Moje zalecenie: oddać do serwisu, a jeśli będą wyraźne koszty, to wziąć fakturę i udać się do zakładu energetycznego z reklamacją aby wywalczyć zwrot. Niewykluczone, że przy zaniku napięcia było coś jeszcze. Chyba, że zasilanie znikło tylko w TV - to już gorzej.
Obawiam się, że skończy się na wymianie modułu zasilania, co może kosztować nawet kilka stówek.

Powodzenia.

P.S. UWAGA! Wewnątrz obudowy jest wysokie napięcie. Nawet przy wyjętym kablu można się nieźle "kopnąć". Zalecam ostrożność i opiekę fachowca.

myszonokr

New member
pamietam, jak kiedys na kanałach cyfrowych miałem do wybory w menu -->dziwięk --> format dzwięku i wtedy 2 opcje (MPEG i cos tam jeszcze), teraz na wszstkich kanałach mam tylko MPEG. do tego jak wylaczyć lektora na filmach z napisami? powinno to byc w tym samym menu w jezyk scieżki dzwiękowej. ja mam tylko polski do wyboru. czy cos trzeba zmienić w menu serwisowym? byłem tam raz, czy dwa, moze cos pogrzebalem. czy tez macie takie odczucia, lub lepiej wiecie jak to naprawić?
pozdrawiam.

bsw

New member
pamietam, jak kiedys na kanałach cyfrowych miałem do wybory w menu -->dziwięk --> format dzwięku i wtedy 2 opcje (MPEG i cos tam jeszcze), teraz na wszstkich kanałach mam tylko MPEG. do tego jak wylaczyć lektora na filmach z napisami?

Niestety te szajsungi maja badziewny soft pod tym względem. Musisz zmienić język w menu głównym.
Wtedy pojawi Ci się z kolei tylko ścieżka Dolby... Ale to w sumie mała wada. Mnie najbardziej wkurza niekompletny opis EPG. Np. przy filmach brakuje aktorów, reżyserii, roku produkcji i innych danych.

Dla porównania w drugim pokoju mam niski model TV LG. Opis w EPG jest kompletny, zmiana ścieżki fonii pod jednym przyciskiem.

Być może w nowszym sofcie szajsung to naprawił (choć wątpie) bo skupili się raczej na zepsuciu sammygo...

Darosedno

New member
Jak to przerobić

Witam mam pewien problem, nie mogę odtworzyć filmu.Pewnie trzeba coś zmienić ale niestety nie wiem co i jak.

Format : Matroska
Rozmiar pliku : 6,23 GB
Czas trwania : 1h 42 min.
Całkowita przepływność bitów : 8.701 Kb/s
Zdekodowana data : UTC 2011-08-06 18:37:04
Aplikacja zapisująca : mkvmerge v4.9.1 ('Ich will') built on Jul 11 2011 23:53:15
Biblioteka zapisująca : libebml v1.2.1 + libmatroska v1.1.1

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.1
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 4 klatki
Tryb multipleksowania : Container profile=Unknown@4.1
ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC
Przepływność bitów : 8.317 Kb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 23,976 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.167
Rozmiar strumienia : 5,83 GB (94%)
Biblioteka zapisująca : x264 core 104 r1713 c276662
Ustawienia kodowania : cabac=1 / ref=4 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=10 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=32 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-4 / threads=12 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=0 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=5 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=50 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=8317 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=40000 / vbv_bufsize=40000 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00 / nal_hrd=none

Audio
ID : 2
Format : AC-3
Format/Informacja : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
ID kodeka : A_AC3
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 384 Kb/s
Kanały : 6 kanałów
Rozmieszczenie kanałów : Front: L C R, Side: L R, LFE
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
Rozmiar strumienia : 282 MB (4%)

Z góry dziękuję za pomoc:)

henryk251

New member
Parametry obrazu przy Internet@TV

Proszę o pomoc w jaki sposób mam ustawić parametry obrazu (jasność, kontrast) przy funkcji Internet@TV. Standardowe naciśnięcie MENU w tym trybie nie przynosi oczekiwanego skutku.
Telewizor 37B650.

Dziękuję za pomoc

john0220

New member
wymiana IP Board

Witam.

Witam, mialem podobny przypadek, padlo zasilanie TV, ale na moje szczescie padl we wrzesniu a gwarancje mam do pazdziernika, sprawa oparla sie oczywiscie o serwis i zakonczyla sie wymiana "wpis w karcie gwarancji" IP Board. Zasilanie wytrzymalo prawie 2 lata ciekawy jestem czy za dwa lata znowu czeka mnie podobna sytuacja. Szkoda ze wizerunek w sumie fajnego TV psuja slabe uklady zasilania. Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow!

Credens

New member
Witam mam pewien problem, nie mogę odtworzyć filmu.Pewnie trzeba coś zmienić ale niestety nie wiem co i jak.

Format : Matroska
Rozmiar pliku : 6,23 GB
Całkowita przepływność bitów : 8.701 Kb/s
Zdekodowana data : UTC 2011-08-06 18:37:04
Aplikacja zapisująca : mkvmerge v4.9.1 ('Ich will') built on Jul 11 2011 23:53:15
Biblioteka zapisująca : libebml v1.2.1 + libmatroska v1.1.1

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.1
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 4 klatki
Tryb multipleksowania : Container profile=Unknown@4.1
ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC
Przepływność bitów : 8.317 Kb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 23,976 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.167
Rozmiar strumienia : 5,83 GB (94%)
Biblioteka zapisująca : x264 core 104 r1713 c276662
Ustawienia kodowania : cabac=1 / ref=4 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=10 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=32 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-4 / threads=12 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=0 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=5 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=50 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=8317 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=40000 / vbv_bufsize=40000 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00 / nal_hrd=none

Audio
ID : 2
Format : AC-3
Format/Informacja : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
ID kodeka : A_AC3
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 384 Kb/s
Kanały : 6 kanałów
Rozmieszczenie kanałów : Front: L C R, Side: L R, LFE
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
Rozmiar strumienia : 282 MB (4%)

Z góry dziękuję za pomoc:)
Zrob to co mam w stopce

Ibrahim_Hasa

New member
Hey,
Od razu mówię że jestem świeżakiem na forum. Mam pytanie odnośnie SamyGO DCA gdyż chciałbym aktywować tą aplikację na moim telewizorze aby móc odtwarzać filmy z dźwiękiem DTS. Czy tą aplikację można uruchomić tylko z pena?, gdyż nie mam połączonego internetu z komputerem? Co do wersji oprogramowania w telewizorze to jest wersja 2004. Jeżeli się nie da przez pena, to proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak aktywować tą aplikację. Czy aplikację Bigger Yellow Font można aktywować z pena?
Pozdrawiam!

Do góry