Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

zielony94

New member
No jakimkolwiek programem do konwertowanie materiału wideo.
Ja używam MediaCoder.

W wideo ustaw format na h.264 w zakładce x264 ustaw profil High Pozion 4.1
W audio ustaw zaznasz copy audio
W kontener wybierz mkv

Reszte zostaw jak jest.

Musisz sie liczyc z tym ze takie konwertowanie trwa bardzo długo (w zaleznosci od mocy obliczeniowej komputera).

Acha co do dzwieku to z tego co mi wiadomo w serii B nie ma obsługi dts, wiec może lepiej tez skonwertować go na ac3

Hmm to nie dziala tylko dziwne ze zamiast high@L4.1 jest main@L4.1 wybieralem high, no ale i tak nie działa zly format danych wideo czy cos takiego zaraz sprobuje H264 Level Editor
Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : Main@L4.1
Ustawienia formatu, CABAC : Nie
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
Tryb multipleksowania : Header stripping
ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC
Czas trwania : 52 min.
Przepływność bitów : 10,5 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.072 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 23,976 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.213
Rozmiar strumienia : 3,67 GB (85%)
Biblioteka zapisująca : x264 core 118 r2085 8a62835

tak wyglada po przerobieniu MediaCoder

przy pomocy H264 Level Editor tez nie dziala, jakas inna rada ?

Ostatnia edycja:

deywies

New member
Bez reklam
No to ze main wyjdzie to nie szkodzi.
Podeślij sample tego filmu (używając zakładki Time w media coder obetnij film do 1minuty), pewnie trzeba pogrzebać w opcjach zaawansowanych.

Credens

New member
zielony94@ teraz nie idzie bo media coder stosuje kompresje naglowka tzw. header stripping.Wlasnie teraz zrob to co mam w stopce i powinno byc ok.Sampla faktycznie moglbys wrzucic,mozna by pokombinowac jak ominac czasochlonna konwersje,aby plik jednak dzialal.Ja polecam do konwersji Handybrake,prostszy niz mediacoder,no i nie ma pozniej problemu z header stripping.

Ostatnia edycja:

kristian

New member
Odnośnie PVR+ i problemem z uruchomieniem aplikacji ma LE37B651. Po podłączeniu z Putty'm odczytałem takie oto komendy:

# ls -la /mtd_ram
drwxrwxrwt 2 root 0 40 Jan 1 00:00 .
drwxr-xr-x 22 root 0 396 Mar 11 2009 ..

# /mtd_ram/PVRplus_debug.log
-sh: /mtd_ram/PVRplus_debug.log: Permission denied

drwxrwxrwt 2 root 0 60 Jan 1 01:24 .
drwxr-xr-x 22 root 0 396 Mar 11 2009 ..
-rw-r--r-- 1 root 0 189 Jan 1 01:24 PVRplus_debug.log

ps x
PID Uid VmSize Stat Command
1 root 264 S init
2 root SW [posix_cpu_timer]
3 root SW [softirq-high/0]
4 root SW [softirq-timer/0]
5 root SW [softirq-net-tx/]
6 root SW [softirq-net-rx/]
7 root SW [softirq-block/0]
8 root SW [softirq-tasklet]
9 root SW [softirq-rcu/0]
10 root SW< [desched/0]
11 root SW< [events/0]
12 root SW< [khelper]
13 root SW< [kthread]
14 root SW< [kblockd/0]
15 root SW< [kseriod]
16 root SW [kdtvlogd]
17 root SW [pdflush]
18 root SW [pdflush]
19 root SW< [kswapd0]
20 root SW< [kswapd1]
21 root SW< [aio/0]
23 root 108 S init
24 root 284 S /bin/sh /etc/rcS
25 root 344 S /bin/sh /etc/rc.local
31 root 356 S /bin/sh /mtd_boot/rc.local
42 root SW [dpKerTask]
43 root 320 S /bin/sh /mtd_exe/rc.local
44 root 48792 S N ./exeDSP
55 root SWN [aeMsgTask0]
207 root Z N [ifconfig]
218 root Z N [arping]
254 root SW< [khubd]
350 root Z [scsi-poller]
521 root SW< [scsi_eh_1]
522 root SW< [usb-storage]
530 root DW [scsi-poller]
596 root Z N [telnet.sh]
598 root Z N [bftpd]
600 root Z N [telnet.sh]
599 root 384 S N ./bftpd -d -c ./bftpd.conf
657 root 30408 S N ./exeDSP
664 root Z N [telnetd_start.s]
668 root Z N [telnetd_start.s]
667 root 164 S N telnetd
693 root 376 S N -sh
755 root 672 R N ps x

Może mi ktoś odpowiedzieć co jest nie tak. Zwykły PVR działa, ale PVR+ nie chce.

zielony94

New member
zielony94@ teraz nie idzie bo media coder stosuje kompresje naglowka tzw. header stripping.Wlasnie teraz zrob to co mam w stopce i powinno byc ok.Sampla faktycznie moglbys wrzucic,mozna by pokombinowac jak ominac czasochlonna konwersje,aby plik jednak dzialal.Ja polecam do konwersji Handybrake,prostszy niz mediacoder,no i nie ma pozniej problemu z header stripping.
Ahahahaha Panowie DZIAŁA:) po pierwsze trzeba przerobić programem media coder a następnie robie to co Credens ma w stopce i działa wspaniale jestem bardzo wdzięczny za pomoc męcze już ten temat jakieś 6 mies. i w końcu sie udało. Teraz tylko jakby ktoś mi wytłumaczy jak ustawić media coder żeby nie było straty na jakości wideo? Pozdrawiam

Credens

New member
Ahahahaha Panowie DZIAŁA:) po pierwsze trzeba przerobić programem media coder a następnie robie to co Credens ma w stopce i działa wspaniale jestem bardzo wdzięczny za pomoc męcze już ten temat jakieś 6 mies. i w końcu sie udało. Teraz tylko jakby ktoś mi wytłumaczy jak ustawić media coder żeby nie było straty na jakości wideo? Pozdrawiam
Wystarczy,ze zrobisz to tylko w Handbreake ustawiajac odpowiedni bitrate i tak jak wyzej napisalem,odpadnie sprawa uzywania mkvmerge.Konwersja z w/w programu od razu pasuje do naszych TV.
PS-wrzuc tego sampla :!:
Link do Handy:
http://www.dobreprogramy.pl/HandBrake,Program,Windows,15722.html

http://www.videohelp.com/tools/HandBrake

Ostatnia edycja:

sam650

New member
Odnośnie PVR+ i problemem z uruchomieniem aplikacji ma LE37B651. Po podłączeniu z Putty'm odczytałem takie oto komendy:
...
-rw-r--r-- 1 root 0 189 Jan 1 01:24 PVRplus_debug.log
...
Może mi ktoś odpowiedzieć co jest nie tak. Zwykły PVR działa, ale PVR+ nie chce.

Podłącz się jeszcze raz tym putty po tym jak PVR+ się nie uruchomi i podaj tu co się wyświetli po wydaniu polecenia:
Kod:
cat /mtd_ram/PVRplus_debug.log
Bo w tym, co podałeś, ten plik chyba jest, więc coś się wywaliło i tam może być napisane co.

sebmis

New member
czy jest możliwość odłączenia działania przycisków na panelu (tych dotykowych), moja 1,5 roczna córka upodobała sobie wyłączanie mi tv kwitując to pięknym "nie ma" i rozkłada rączki na boki, ale doprowadza mnie to do furii a na dzieci nie można się złościć, pomóżcie co zmodyfikować jaki proces odpowiada za te klawisze/sensory?

sam650

New member
niestety taśma zbyt cienka nie działa, a zbyt gruba zostaje brutalnie zerwana przez malusie zwinne łapki :(

Skoro podejście hardware'owe się nie powiodło, to może software'owe. Napisałem takie coś w parę chwil. Sorki jeśli nie zadziała, bo nie sprawdziłem. Do ściągnięcia tu:

Block Bezel Buttons 1.0

Wystarczy załadować jako grę w Content Library i mamy przyciski ramki zablokowane. Odblokować i ponownie zablokować można przyciskiem PLAY na pilocie. Po wyłączeniu TV i ponownym włączeniu należy to załadować ponownie, chyba że wiemy jak ładować aplikacje automatycznie.

No. Teraz to mała będzie się musiała nauczyć programować. :p

Po kilku tygodniach z pewnością jej "przejdzie". Pozdrawiam.

sebmis

New member
Skoro podejście hardware'owe się nie powiodło, to może software'owe. Napisałem takie coś w parę chwil. Sorki jeśli nie zadziała, bo nie sprawdziłem. Do ściągnięcia tu:

Block Bezel Buttons 1.0

Wystarczy załadować jako grę w Content Library i mamy przyciski ramki zablokowane. Odblokować i ponownie zablokować można przyciskiem PLAY na pilocie. Po wyłączeniu TV i ponownym włączeniu należy to załadować ponownie, chyba że wiemy jak ładować aplikacje automatycznie.

No. Teraz to mała będzie się musiała nauczyć programować. :p

Po kilku tygodniach z pewnością jej "przejdzie". Pozdrawiam.

Pełen szacun Panie sam650:krol: wszystko działa idealnie, ciekawe jak bardzo zdziwi się jutro moja córa :twisted:

kristian

New member
Podłącz się jeszcze raz tym putty po tym jak PVR+ się nie uruchomi i podaj tu co się wyświetli po wydaniu polecenia:
Kod:
cat /mtd_ram/PVRplus_debug.log
Bo w tym, co podałeś, ten plik chyba jest, więc coś się wywaliło i tam może być napisane co.

Zrobiłem tak jak mówiłeś i wyświetliło mi coś takiego:

# cat /mtd_ram/PVRplus_debug.log
injector() started
self open
loading main module:
/mtd_tlib/GGame/PVRplus/pvrplus.so
cannot open main module:
/mtd_tlib/GGame/PVRplus/pvrplus.so: undefined symbol: _ZN8TCWindow9MuteVideoEb

Ogromne dzięki za zainteresowanie tym problemem. Czy możesz coś zaradzić na to?

sam650

New member
Program sprawdzilem. Dziala prawie dobrze :)
Nadal mozna wlaczyc menu z klawiszem MENU

Dzięki za dokładne zbadanie. Okazało się, że tego przycisku nie było w moim wykazie identyfikatorów. Sprawdziłem więc jaki jest kod tego klawisza, dopisałem i już możemy uruchomić poprawioną aplikację Block Bezel Buttons 1.1. Przy okazji dziękujemy koledze moras86 za ładną nową ikonkę.

Aż mi się szkoda zrobiło tego dziecięcia :???: Ale przynajmniej lampka miga jak się naciska te przyciski, więc może nie zrzuci telewizora ;)

@kristian:
Czy więc na pewno masz firmware T-CHL7DEUC 2005.0 ? Skoro nie można znaleźć jednej z funkcji, to wydaje mi się, że exeDSP jest w innej wersji, albo to model CIP? Napisz co masz na nalepce tuż za LE37B651.... czy są tam litery "W..." czy "P..."? Możemy też sprawdzić ten exeDSP wywołując polecenie:
Kod:
ls -l /mtd_exe/exeDSP
U mnie ten plik ma dokładnie 37414044 bajtów.

Funkcja ta nie jest bardzo istotna. Odpowiada za wyłączanie obrazu (przydane do wygaszania). W razie problemów nie do pokonania - w następnej wersji mogę zrobić jakąś furtkę na ten problem.

kristian

New member
@kristian:
Czy więc na pewno masz firmware T-CHL7DEUC 2005.0 ? Skoro nie można znaleźć jednej z funkcji, to wydaje mi się, że exeDSP jest w innej wersji, albo to model CIP? Napisz co masz na nalepce tuż za LE37B651.... czy są tam litery "W..." czy "P..."? Możemy też sprawdzić ten exeDSP wywołując polecenie:
Kod:
ls -l /mtd_exe/exeDSP
U mnie ten plik ma dokładnie 37414044 bajtów.

Funkcja ta nie jest bardzo istotna. Odpowiada za wyłączanie obrazu (przydane do wygaszania). W razie problemów nie do pokonania - w następnej wersji mogę zrobić jakąś furtkę na ten problem.[/QUOTE]
Po wpisaniu komendy mam coś takiego:
# ls -l /mtd_exe/exeDSP
-rwxr-xr-x 1 root 0 36825880 Mar 20 2009 /mtd_exe/exeDSP

Czyli chyba jakaś wcześniejsza wersja. Na nalepce mam
LE37B651T3WXXH
Ver. AA01

Program aktualizowałem ze strony samsunga dość dawno bo 2 lata temu. Czy możesz podać link do najbardziej odpowiedniej wersji.

sam650

New member
Po wpisaniu komendy mam coś takiego:
# ls -l /mtd_exe/exeDSP
-rwxr-xr-x 1 root 0 36825880 Mar 20 2009 /mtd_exe/exeDSP

Czyli chyba jakaś wcześniejsza wersja. Na nalepce mam
LE37B651T3WXXH
Ver. AA01

Program aktualizowałem ze strony samsunga dość dawno bo 2 lata temu. Czy możesz podać link do najbardziej odpowiedniej wersji.
Oto link do ORYGINALNEGO firmware z Samsunga:
T-CHL7DEUC.exe (2005.0)
Oczywiście nie ma sensu wgrywać tej wersji. Dlatego po zgraniu proponuję zmodyfikować ten plik programem geoPatcher 1.05. Sam używam tak zmodyfikowanego firmware. Są też inne już gotowe - przerobione wersje, ale o te musisz zapytać/poszukać na forum SamyGO.tv.

Swoją drogą, jestem ciekaw skąd pewność, że masz obecnie 2005.0. Czyżby TV podawał zmyłkowe informacje? Przed wgraniem "nowej" wersji sprawdź jaką masz obecnie.

Do góry