Miałem ten sam problem z moim maxtorem, dostał w dupe bo był podłączony do huba usb z zewnętrznym zasilaniem. Wydaję mi się że zewnętrzne dyski twarde nie powinny być podłączane do naszych TV, bo tam ciągle jest napięcie na usb nawet przy bezpiecznym usuwaniu.
Moje dyski podłączam do kompa bezpośrednio, żadnych hubów nie mam a co do zagrożenia dla TV to chyba nie ma bo zawsze najpierw odłączam zasilanie dysku a dopiero potem go odłączam od TV. Dziwne jest to że wczoraj podłączyłem do kompa ten 80 Gb i dalej niewidoczny ale włączyłem program everest i w nim ten dysk jest widoczny ale pokazuje że ma około 7 GB. Dyski są na 100 % sprawne. Przeszukałem już dziesiątki linków w googlach z takimi problemami niestety nie znalazłem rozwiązania.
Znalazłem taką poradę ale trochę mam obawy to zastosować. Co Wy na to :
Ostrzeżenie Niepoprawne zmodyfikowanie rejestru przy użyciu Edytora rejestru lub innej metody może stać się przyczyną poważnych problemów. Mogą one wymagać ponownego zainstalowania systemu operacyjnego. Firma Microsoft nie może zagwarantować, że rozwiązanie tych problemów będzie możliwe. Można modyfikować rejestr na własną odpowiedzialność.
Aby rozwiązać ten problem, należy usunąć wartości rejestru
UpperFilters oraz
LowerFilters. Wartości te mogą powodować problemy z dostępem. Aby to zrobić, wykonaj następujące kroki:
- Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz regedit, a następnie kliknij przycisk OK.
- Odszukaj, a następnie kliknij wartość rejestru UpperFilters. Wartość ta znajduje się w następującym podkluczu rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E980-E325 11CE-BFC1-08002BE10318}
- W menu Edycja kliknij polecenie Usuń, a następnie kliknij przycisk OK.
- Odszukaj, a następnie kliknij wartość rejestru LowerFilters. Wartość ta znajduje się w następującym podkluczu rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
- W menu Edycja kliknij polecenie Usuń, a następnie kliknij przycisk OK.
- Zamknij Edytor rejestru.
- Ponownie uruchom komputer.
Uwaga Jeśli po usunięciu tych wartości nastąpi utrata funkcjonalności w konkretnym programie, na przykład w programie do nagrywania dysków CD, może być konieczne ponowne zainstalowanie tego programu. Jeśli problem wystąpi ponownie, należy się skontaktować z dostawcą, aby uzyskać pomoc.