Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

hdmaniac

New member
Napisał marklask
Niestety zmiana kanału nie pomogła. Pomogła natomiast zmiana routera. Sprawdzałem przy odtwarzaniu filmy, że router gubił pakiety danych, dlatego też przełączał się na kolejny film. Teraz na innym routerze pliki mkv (4 GB, 7GB) częściej doczytuje dane, więc aby i tego uniknąć bedę miał 2 rozwiązania: albo zmiana na router i adapter obsługujące technologię n, albo podłączanie kablem sieciowym do routera. Pewnie dopiero wtedy wyeliminuje się częstego pobierania danych przy dużych plikach HD 720p.

Czy u Was takie pliki mkv 720p przy 802.11g też co ok. 2-3 minuty pobiera dane? przez co przerywa się na kilka sekund film?

Zanim wymienisz router proponuję zmienić soft na alternatywny o ile na Twój model routera są dostępne. Polecam jednak połaczenie kablem jeśli masz taką możliwość bo co kabel to kabel.

Jeśli chodzi o udostępnianie plików to polecam rozwiązanie ze strony SamyGo - SamyGo Extension Pack, nie trzeba grzebać w firmware telewizora, wszystko uruchamiamy z pendrive włączonego w USB, trzeba tylko dodać username i pass do pliku startowego dla servera samby jeśli chcemy udostępniać pliki z Windowsa. W samym Windowsie po prostu udostępniamy katalog i musimy mieć w systemie wykreowane konto usera z hasłem. Działa wówczas przewijanie, wszystko chodzi szybko nic się nie tnie i nie przerywa. Gwarantuję że zapomni się o badziewnym DLNA. TV w ten sposób udostępniony zasób sieciowy identyfikuje jako podłączony do portu USB i znikają wszelkie ograniczenia jakie są w DLNA.
Jeśli ktoś chce pozbyć się PC i udostępniać pliki z dysku sieciowego to polecam Airlive OvisLink WMU-6500FS. Posiada on wbudowany server samby i wszystko pięknie działa.

pldeczek1

New member
Mam pytanie od jakiegoś czasu zauważyłem iż zaraz po włączeniu telewizora przez jakieś 15-20 sekund nie reaguje na pilota tzn. nie da sie ani zmieniać kanału ani zgłosić lub ściszyć porostu nic. czy u was jest tak samo? :eek:

pldeczek1

New member
hdmaniac napisał:
Jeśli chodzi o udostępnianie plików to polecam rozwiązanie ze strony SamyGo - SamyGo Extension Pack, nie trzeba grzebać w firmware telewizora, wszystko uruchamiamy z pendrive włączonego w USB
a czy mogbyspodac link lub wyslac mi na maila poldeczek1@poczta.onet.pl poniewaz na stronie ktorej adres poałes nie mogę znaleść nic o nazwie Extension Pack.:confused:

pedro_78

New member
Bez reklam
pldeczek1 napisał:
a czy mogbyspodac link lub wyslac mi na maila poldeczek1@poczta.onet.pl poniewaz na stronie ktorej adres poałes nie mogę znaleść nic o nazwie Extension Pack.:confused:
Wchodzisz na stronę SamyGo, na dole strony jest odnosnik "SamyGo file downloads" potem w tabelce szukasz SamyGO All Extensions v0.03.zip,bo chyba o to chodziło koledze hdmaniac

tribon

New member
Windy napisał:
A poważniej to mnie działa z większością filmów bezproblemowo. Spotkałem się też z sytuacją, że film przewijał się albo przyciskami przewijania (dół pilota), albo kursorami. Od czego to zależy jakoś póki co nie chciało mi się analizować bo jak wspomniałem, większość filmów bezproblemowo mi się przewija.

aa... jeszcze jeden przypadek mi się przypomniał... trafił mi się jeden film co tylko do przodu dał się przewijać a w tył już nie..
Faktycznie czasem działa przewijanie. Spróbuję w wolnej chwili system bez DLNA z magicznym samy go (wspomniany kilka postów wyżej przez hdmaniac). Przydałby się jakiś dogłębniejszy manual.

Edit:
Mam to:
Kod:
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/samygo/index.php?title=SamyGO_Extensions_Pack

Ostatnia edycja:

luki 1000

New member
dragon79 napisał:
Ad.1: tak

Ad.2: skrosowany

Ad.3: W Windows XP i nowszych robisz tak: Włączasz udostępnianie połączenia internetowego (tego przez modem USB). System automatycznie konfiguruje kartę sieciową, nadaje jej adres IP 192.168.0.1 oraz włącza serwer DHCP to znaczy, że telewizor automatycznie otrzyma odpowiedni adres IP i inne takie potrzebne numerki ;-). Zasadniczo to powinno wystarczyć. Jeśli nie, to znaczy, że możesz mieć firewalla i trzeba dodatkowo w nim pozwolić na ruch ze stworzonej podsieci lokalnej.
Jeśli chodzi o DLNA to instalujesz odpowiednie oprogramowanie (Samsung PC Share Manager 2.3), włączasz program, wybierasz zasoby do udostępniania, zatwierdzasz, pozwalasz telewizorowi na dostęp do udostępnionych danych i powinno działać (jeśli aplikacja nie widzi telewizora, to sprawdź ustawienia firewalla).
ok, zrobiłem tak, internet działa,... youtube;) Niestety jest problem z DLNA, ściągnąłem Samsung PC Share Manager 2.3, zrobiłem tak jak mówiłeś wyłączyłem zapore i TV dalej nie widzi serwera. czy aktualizacja firmware pomoże? szczerze mówiąc to nie wiem nawet jak to zrobić.
2.po ok pół godziny komputer się zawiesza i muszę resetować, nie wiem czy to wina karty sieciowej(najzwyklejsza zintegrowana na płycie),czy systemu(XP SP2)? miał ktoś taki problem?

pldeczek1

New member
pedro_78 napisał:
Wchodzisz na stronę SamyGo, na dole strony jest odnosnik "SamyGo file downloads" potem w tabelce szukasz SamyGO All Extensions v0.03.zip,bo chyba o to chodziło koledze hdmaniac
ok sciagnalem i co dalej sa tam same pliki zadnych aplikacji co dalej trzeba z tym zrobic ?:confused:

pedro_78

New member
Bez reklam
pldeczek1 napisał:
ok sciagnalem i co dalej sa tam same pliki zadnych aplikacji co dalej trzeba z tym zrobic ?:confused:
W linku który podał tribon kilka postów wcześniej jest dosyć dobrze opisane co trzeba zrobić. Ja dopiero się będę za to zabierał jak znajdę trochę wolnego czasu.

pldeczek1

New member
pedro_78 napisał:
W linku który podał tribon kilka postów wcześniej jest dosyć dobrze opisane co trzeba zrobić. Ja dopiero się będę za to zabierał jak znajdę trochę wolnego czasu.
No dobra ale w poscie o ktorym piszesz jest opis modyfikacji softu akolega wyżej pisze o metodzie bez grzebania w oprogramowaniu telewizora

pedro_78

New member
Bez reklam
pldeczek1 napisał:
No dobra ale w poscie o ktorym piszesz jest opis modyfikacji softu akolega wyżej pisze o metodzie bez grzebania w oprogramowaniu telewizora
Nie wiem gdzie przeczytałeś o modyfikacji softu? Pierwsze zdanie jakie się pokazuje po kliknięciu na linka podanego przez kolegę tribon to ""SamyGO Extensions" enhance your tv's functionality without patching or modify the firmware! ". Więc wyraźnie pisze że nie trzeba modyfikować softu.

Windy

New member
silent22 napisał:
Pi pierwsze nie mogę zaktualizować firmware, mam tylko jeden folder na pendrive z aktualizacja i wkladam do telewizora i caly czas mi wyskakuje że nie ma oprogramowania na usb. ktoś wie czemu?
A czy ten folder nazywa się jak należy?
Tzn. plik z aktualizacją ze strony należy rozpakować z nazwami katalogów i to co się rozpakuje (ten jeden folder właśnie) przegrać na pendrive'a.

silent22 napisał:
do tego mam problem z share managerem nie widzi mi go telewizor, widzi mi ps3 media server i z windows media playera a share managera nie widzi, puszczam film z wmp przez dlna i otwiera mi w obraz na pół ekranu nic nie pomaga zmiana trybu obrazu. Mam podłączony telewizor do routera kablem, a laptopa do routera wi-fi.
A tu coś kolega miesza przeraźliwie...
Puszczasz film w Windows Media Player przez DLNA? Coś chyba nie tenteges...

Joshua74

New member
Witajcie!
Mam prośbę, mam problem z wyborem telewizora lcd będę używał go jak przeciętny użytkownik z forum. Wybrałem trzy telewizory Samsung Le32b650, Philips 32PFL8408 i SONY BRAVIA KDL-32W5500. Chciałbym podłączyć wybrany już telewizor do kompa. Czy jest z którymś z tych modeli możliwość podłączenia kompa z tv zapomocą WIFI jeśle jest to z którym.
No i nie jest to piorytet przy wyborze tv, z tego co się oriętuję to wszystkie można podłaczyć za pomocą kabla. Jesli można to proszę o szybką odpowiedź.

knodr

New member
strasznie mi muli obraz podczas gry.

Mam pare pytań , co to jest ten tryb Gry ku czemu on słuzy .
2 Pytanie mam Monitor Gateway Hd ready w gry " call of duty , left 4 dead dragon age " gram na max detalach i sie nie przycina . Jak podłączam pod tv i ustawiam wiesza albo mniejsza rozdziale nawet 860 xxx to gra ma okolo 15 fps . Czy to wina ze im wiekszy obraż musi komputer przeskanować tym trace na wartosci . Moja karta to Ati 4670 512ddr3 nie jest ona dobra ale na HdGateway przy 1650 śmiga .

Proc e4400
4gb ramu ddr.

Czy to wina komputera , za słabej karty procka ?

Czemu tak sie dzieje .

Prosił bym o odpowiedz

Czego to jest wina

TV mam 32B650

Czy mozna to jakos zmienić , by tak nie bylo .

Ustawienia ekranu mam HD max 19xx na 12xx + tryb gry

podłaczone HDMI kablem , za 30 zł

Ostatnia edycja:

knodr

New member
jeszcze jak lacze sie z internetem to wykrywa mi ze nie mozna polaczyc .
Klikam na Internet na pilocie , uzywam neostarady i polaczenie test wydaje sie byc ok

jufers

New member
Za radą @hdmaniac walczę z SamyGO Extensions [v0.03 Released] wytłumaczcie mi proszę jak to rozumieć:

1) "you usb device must be formated with vfat filesystem" - nie wystarczy zwykły fat32? Jakim programem pod Windows formatować na vfat?

2)"...and put the SamyGO directory to usb -> and you know gallery -> game"
czy ściżka na USB powinna wyglądać: SamyGO/gallery/game/zawartość_archiwum ?

P.S. TV z oryginalnym fw.2005
Sorki za lamerskie pytania, ale myślę że odp. przyda się nie tylko mnie.

Ostatnia edycja:

marklask

New member
luki 1000 napisał:
ok, zrobiłem tak, internet działa,... youtube;) Niestety jest problem z DLNA, ściągnąłem Samsung PC Share Manager 2.3, zrobiłem tak jak mówiłeś wyłączyłem zapore i TV dalej nie widzi serwera. czy aktualizacja firmware pomoże? szczerze mówiąc to nie wiem nawet jak to zrobić.
2.po ok pół godziny komputer się zawiesza i muszę resetować, nie wiem czy to wina karty sieciowej(najzwyklejsza zintegrowana na płycie),czy systemu(XP SP2)? miał ktoś taki problem?

w programie PC Share Manager wejdź w menu "udostępnij" następnie "ustaw zabezpieczenia dla urządzenia" i tam w kolumnie "stan" musisz kliknąć na opcję "zezwalaj". Spowoduje to że twój Tv będzie widział dane z dysku twojegu komputera. Oczywiście musisz wcześniej udostępnić katalogi które chcesz aby widział twój TV.
2. Może być dużo problemów. Napewno od tego że zainstalowałeś PCSM nie powinno się tak dziać.
pozdrawiam

Do góry