Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

flozbi

New member
Polecam sklep

Kupiłem swój tv w/w sklepie i polecam z czystym sumieniem, na bieżąco informacje o terminie dostawy i paczka dobrze zapakowana, zabezpieczona.

mcold

New member
zmodyfikowane FW 2004.1

Postępując zgodnie z angielskim tutorialem przygotowałem paczkę ze zmodyfikowanym FW w wersji 2004.1 z włączonym telnetem. Z takim lekkim niepokojem zrobiłem update FW w TV...ale wstał:) i rzeczywiście można się na niego zatelnetować. W tej chwili przymierzam się do przetestowania modułu CIFS (do mapowania windows share). Poniżej znajduje się link do mojego chomika, na którym umiesciłem zmodyfikowane FW.
UWAGA! Paczka zadziałała na moim LE46B650, jednak nie daje ŻADNEJ gwarancji że zadziała na innych modelach. Każdy kto postanowi z niej skorzystać robi to wyłacznie na WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Archiwum należy rozpakować na USB i postępować tak jak w przypadku update fabrycznego FW.
Przed rozpoczeciem zabawy zdecydowanie należy przeczytać ten wątek.
www avsforum com/avs-vb/showthread.php?t=1047445&page=8

Link do zmodyfikowanego FW (v. 2004.1):
chomikuj pl/MCold/Samsung/T-CHL7DEUC_v.2004.1_with_telnetd.zip.

Pod poniższym adresem znajduje się moduł oraz instrukcja jak korzystać z windows share (jeszcze tego nie testowałem)

linux zsolttech com/Samsung/

Wszelkie komentarze (głównie na jakich modelach FW działa) mile widziane.

nobange

New member
Wczoraj rozpakowałem mojego nowiutkiego LE40B650. Jestem z niego jak na razie zadowolony, poza jednym zgrzytem. Otóż mając wolny dysk twardy PATA postanowiłem go użyc jako magazynu plików do TV. Włożyłem go do obudowy Spire, podłączanej przez USB z zewnętrznym zasilaczem i... niestety TV go nie rozpoznaje. Raz na kilka włączeń pokazuje, że podłączono urządzenie, ale jak tylko wchodzę w jakiś katalog w Media Play, wychodzi mi spowrotem, a później pokazuje się info, że odłączono urządzenie USB. Pendrivy oczywiście widzi. Dysk 160 GB jest sformatowany w NTFS, ale próbowałem innego 20 GB na FAT32 i też nie szło. W komputerze nie ma z nim żadnych problemów. Mam pytanie: czy ktoś ma jakąś obudowę na dysk PATA działającą z tym telewizorem? Poza tym zaciekawiła mnie kwestia rozpoznawanych przez TV systemów plików. Skoro w środku siedzi Linux, dlaczego nie rozpoznaje np natywnego linuksowego ext2/3?

hdmaniac

New member
@grajen, @mclod jestem zainteresowany Waszymi doswiadczeniami z uruchomieniem telnetu i NFSa. Mysle ze jak udalo by sie napisanie w miare zjadliwego przewodnika to wiecej osob byloby tym zainteresowaanych. Moze znalazly by sie osoby na tym forum ktore maja duze doswiadczenie z linuxem i na wzor avsforum powstalby na tym forum watek o alternatywnym sofcie do B650 i innych.
Moze warto juz teraz zalozyc oddzielny

marcino_80

New member
Widget

witam wszystkich mam pytanie mam wgrany najnowszy soft firmy samsung i ustawione kanaly na inne i mam tylko dostepne Widgety: YoUTube i AccuWeather. co zrobic aby byly dostepne inne. pozdrawiam

Redfrog

New member
Właśnie zamówiłem samsunga 40b650 ale nie zwróciłem uwagi na jedną rzecz. Czy ten telewizor ma obrotową podstawę? Tzn. czy można kręcić ekranem nie obracając podstawy?

chemik80

New member
Redfrog napisał:
Właśnie zamówiłem samsunga 40b650 ale nie zwróciłem uwagi na jedną rzecz. Czy ten telewizor ma obrotową podstawę? Tzn. czy można kręcić ekranem nie obracając podstawy?
tak powinien mieć obrotową podstawę mój 32 b650 ma

Chris_M

New member
robsonslowik napisał:
dzwoniłem do dostawcy twierdzi że jeżeli jest połączenie i działają inne widgety to i youtube powinno ale dokońca mu nie wieże!!!

sprawdziłem teraz działa, ale rano pewnie już nie będzie jak co dzień już nie wiem co jest grane!!!
Przypuszczam, ze to jest problem z przepustowością łącza, zwłaszcza, że dostęp do internetu masz drogą radiową.
Zapewne w komputerze masz ustawioną niższa rozdzielczość niż w telewizorze i dla tej rozdzielczości przepustowość łącza jest wystarczająca, a dla wyższej rozdzielczości już ona nie wystarcza.
Poeksperymentuj ściągając filmy w różnej rozdzielczości i o różnych porach doby, to wtedy sprawdzisz, czy moja hipoteza jest trafna.

grajen

New member
hdmaniac napisał:
@grajen, @mclod jestem zainteresowany Waszymi doswiadczeniami z uruchomieniem telnetu i NFSa. Mysle ze jak udalo by sie napisanie w miare zjadliwego przewodnika to wiecej osob byloby tym zainteresowaanych. Moze znalazly by sie osoby na tym forum ktore maja duze doswiadczenie z linuxem i na wzor avsforum powstalby na tym forum watek o alternatywnym sofcie do B650 i innych.
Moze warto juz teraz zalozyc oddzielny
nie chcę żeby mnie źle zrozumiec - jak będę miec troche czasu zeby napisac krok po kroku jak "igrac" z firmware to moge to zrobic, ale kwestia jest taka: jesli ktos nie moze sobie poradzic z instrukcjami podanymi na avsforum to nie radzilbym takiej osobie bawienie się w zmiany w firmware. w razie jakichkolwiek problemów później bylibysmy obarczani winą za nie.

ale tak czy inaczej moja rada dla wszystkich bawiących się z podmianą firmware - wlaczcie sobie debug mode na rs232, zeby w razie jakis problemow skorzystac z kabla serwisowego

flozbi

New member
prośba o pomoc

Witam! Powiesiłem mojego Samsunga i uchwyt mi zasłonił wejścia hdmi i vga-15pin, reszta czyli m.in. component jest wolna. Chcę podłączyć tv do laptopa. Niestety nie znam się na technicznych sprawach podłączenia, ale przyszło mi do głowy, że skoro wejście component mam wolne a znalazłem w internecie kable vga-component to może w ten sposób?. Mam ogromną prośbe żeby osoba znająca się na rzeczy mi podpowiedziała, z góry wielkie dzięki.

boss131

New member
Naziemna TV Cyfrowa

Ja mam 2 pytania z trochę innej beczki.

1. Czy komuś działa EPG (przewodnik po kanałach) dla kanałów nadawanych cyfrowo z telewizji naziemnej oczywiście? Pytam ponieważ kiedyś mi działał a teraz (co najmniej miesiąc) jest tylko brak informacji.

2. Ostatnio zauważyłem, że na naziemnych kanałach cyfrowych nie działa mi opcja Auto Szeroko w ustawieniach rozmiaru ekranu, tzn. telewizor sam nie dopasowuje rozmiaru ekranu na nadawanych kanałach. Jeśli chodzi o kanały Analogowe i Cyfrowy Polsat przez SCRAT to wszystko działa jak należy. Czy wy też tak macie czy mam zacząć zastanawiać się nad serwisem?

Z góry dzięki.

ideJ

New member
asd1 napisał:
MCold, jest szansa, że zrobisz FW z pass thru dla nierozpoznawalnego audio ( DTS) po optyku??
Wątpię by było to możliwe. Na pewno nie będzie proste. Linux (cała warstwa odpowiedzialna m.in. za to, że można się zatelnetować, podmontować dyski po NFS itp itd) działa na znacznie niższym poziomie. Resztę obsługuje zaszyty w firmwarze programik exeDSP. Jak popatrzysz na AVS Forum to znajdziesz między innymi listę modułów załadowanych przez jądro. Nie ma tam nic związanego z obrazem bądź dźwiękiem (za to jest obsługa np USB). Pewnym śladem jest sammydrv ale to jest binarny moduł kernela.
Chciałbym się mylić.

mr.hyde

New member
boss131 napisał:
Ja mam 2 pytania z trochę innej beczki.

1. Czy komuś działa EPG (przewodnik po kanałach) dla kanałów nadawanych cyfrowo z telewizji naziemnej oczywiście? Pytam ponieważ kiedyś mi działał a teraz (co najmniej miesiąc) jest tylko brak informacji.
Epg było nadawane w ramach testów przez emitel, testy się skończyły i wyłączono epg. Ale dzisiaj oficjalnie rusza naziemna tv cyfrowa więc jeśli mieszkasz w jednym z tych 4 miast, to jest szansa że wkrótce epg wróci, bo to już ma być emisja docelowa a nie testy, więc wszystko powinno już zacząć działać.

boss131

New member
Dzięki za odpowiedź mr.hyde.

Jednak bardziej mnie nurtuje problem drugiego pytania. Być może zaczęli nadawać wszystkie programy w jakimś dziwnym formacie (bo zniknął też Program 3 Polskiego Radia), że TV nie radzi sobie ze zmianą rozmiaru. Czy to możliwe?

Jeśli ktoś może to proszę o sprawdzenie czy na naziemnych kanałach cyfrowych działa mu opcja Auto Szeroko w ustawieniach rozmiaru ekranu?

Bo u mnie telewizor sam nie dopasowuje rozmiaru ekranu na naziemnej tv cyfrowej.
Wszystko jest OK jeśli chodzi o kanały Analogowe i Cyfrowy Polsat przez SCRAT.

mr.hyde

New member
U mnie funkcja auto szerok. działa ale ja odobieram naziemne cyfrowe kanały z suchej góry w mpeg-2. Badz cierpliwy może coś kręcą w ciegu kilku najbliższych dni maja zmieniać kanały ( na których nadaje dvb-t) na docelowe, powinno się pojawić epg i mozliwe są inne zmiany. Może wtedy wszystko zacznie działać poprawnie.

sonic01

New member
Mój TV to Samsung LCD LE 46 B 650.
Połączyłem kompa z TV kablem po LAN-ie i mam problem z dostępem do plików na kompie natomiast połączenie się z youtube przebiegło bez problemu, TV pobrał również inne vidgety jak wiadomości, pogoda. Połączenie z kompem za pomocą kabla, konfiguracja sieci w TV była na AUTO i test sieci przebiegł pomyślnie. Co może być powodem że TV z kompem się nie widzą , program serwer PC Share Manager uruchomiony i dobrze skonfigurowany (według tutka). Bardzo zależy mi na dostępie w TV do plików z kompa. Proszę o pomoc bo ślęczę już trzeci dzień na forum aż w końcu się zarejestrowałem żeby móc napisać posta bo sam nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.
PS.
Mam jeszcze pytanie co do serwisu youtube. Serwis działa ale jak chcę wyszukać filmiki które sam (z kompa) wgrałem na serwis to youtube w TV mi ich nie wyszukuje. W TV stworzyłem konto i jestem pomyślnie zalogowany a swoich filmików zarówno ustawionych jako prywatne jak i publiczne zobaczyć nie mogę. Inne filmiki wyszukiwarka znajduje. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje ? Może w Samsungu dopiero się to jakoś zaktualizuje i moje filmy będą widoczne po jakimś czasie ?
Czy jakaś dobra dusza pomoże bo jestem u kresu sił ?:blagam:

swojak1

New member
sonic01 napisał:
Połączyłem kompa z TV kablem po LAN-ie i mam problem z dostępem do plików na kompie natomiast połączenie się z youtube przebiegło bez problemu, TV pobrał również inne vidgety jak wiadomości, pogoda. Połączenie z kompem za pomocą kabla, konfiguracja sieci w TV była na AUTO i test sieci przebiegł pomyślnie. Co może być powodem że TV z kompem się nie widzą , program serwer PC Share Manager uruchomiony i dobrze skonfigurowany (według tutka). Bardzo zależy mi na dostępie w TV do plików z kompa. Proszę o pomoc bo ślęczę już trzeci dzień na forum aż w końcu się zarejestrowałem żeby móc napisać posta bo sam nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Ja mam ustawione tak komp. Połączenia sieciowe – Protokół internetowy – Użyj następującego adresu IP.
Adres IP: 169 . 254 . 0 . 1
Maska podsieci: 255 . 255 . 0 . 0
Brama domyślna: . . .

Ustawienia TV
Menu – Ustawienia – konfiguracja sieci – Konfiguracja IP: Ręczny
Adres IP: 169 . 254 . 0 . 2
Maska podsieci: 255 . 255 . 0 . 0
Brama: 169 . 254 . 0 . 1
Serwer DNS 169 . 254 . 0 . 1

i działa.
Pozdro.

Ostatnia edycja:

WinCon

New member
sonic01 napisał:
PS.
Mam jeszcze pytanie co do serwisu youtube. Serwis działa ale jak chcę wyszukać filmiki które sam (z kompa) wgrałem na serwis to youtube w TV mi ich nie wyszukuje. W TV stworzyłem konto i jestem pomyślnie zalogowany a swoich filmików zarówno ustawionych jako prywatne jak i publiczne zobaczyć nie mogę. Inne filmiki wyszukiwarka znajduje. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje ? Może w Samsungu dopiero się to jakoś zaktualizuje i moje filmy będą widoczne po jakimś czasie ?
Czy jakaś dobra dusza pomoże bo jestem u kresu sił ?:blagam:

Czy na pewno wykonałeś krok w PC Share Manager
Udostępnij/Ustaw stan zabezpieczenia dla urządzenia/Potwierdź ?
U mnie sieć lokalna załapała dopiero po paru godzinach od włączenia TV, też już się miałem poddać. Ale internet zadziałał od razu. No prawie, bo You Tube, mimo pokazywania tytułów, nie chciało wyświetlać filmów.
A ten adres IP w poście powyżej, to coś pomylony jest chyba, bo wygląda raczej na kawałek adresu DNS. Jak masz sieć lokalną i skrosowany kabel to stosuje się zwykle IP 192,168,x,x. Zresztą zależy, co w kompie masz ustawione. No ale skoro net chodzi, to pewnie masz dobrze. Mi długo nie przechodziło ostatniego punktu w teście sieci. Mieszałem trochę adresami DNS i w końcu załapało, ale to może być zbieg okoliczności. W postach wcześniej widziałem opinie, że to głównie kwestia długiego czekania i w końcu łapie co trzeba.

Swoich filmów na YouTube też nie widzę i muszę używać wyszukiwarki, mało tego pokazują się dopiero po wpisaniu pełnego nicka (wcześniej jest komunikat, że nic nie znaleziono). W ulubionych mam tylko najstarsze, najświeższy widoczny, jest dodany ponad 1,5 roku temu. To pewnie urok widżeta. Ale może za jakiś czas się zaktualizuje wszystko.

Edit:
Sorry, ale chyba jednak ta konfiguracja IP w poście powyżej jest OK.

Ostatnia edycja:

nobange

New member
Ponawiam pytanie do posiadaczy B650, dotyczące podłączania dysków przez USB. Prosiłbym, aby podawać dokładne nazwy dysków, które ten TV Wam rozpoznaje. Bez dużego dysku nie mam szans obejrzeć filmu mkv w 1080i, bo zajmuje więcej niż mogę wgrać na pendriva. Chciałbym kupić jakiś dysk zewnętrzny, ale nie każdy sklep przyjmie zwrot, "bo TV go nie rozpoznaje". A chyba nie ma szans, że dysk PATA 3,5" w obudowie będzie działać (mi nie działa).

Do góry