cacumen napisał:
Mam instrukcję , ale ja pytam o konkrety tj.jak zapisuje się stronę i czy również można zapisywać podstrony telegazety a następnie , jak taką stronę wywołujemy z pamięci i czy jest ona zapisywana na stałe , czy tylko
do kolejnego włączenia odbiornika.
A ja mam instrukcję i telewizor i też stanowi to dla mnie zagadkę, gdyż o ile stronę zapisać daje się łatwo (wystarczy nacisnąć odpowiedni przycisk na pilocie - po czym pojawia się komunikat "store link"), to nie potrafię jej umieścić na żadnej liście ani wywołać z pamięci, a tym samym też sprawdzić trwałość zapisu (może ktoś podpowie,
jak się to robi, bo z instrukcji to raczej nie wynika).
cacumen napisał:
Czy w zastosowanym tutaj systemie Megatext nawigacja po stronach i podstronach jest błyskawiczna , czy wymaga 20 sekund wyczekiwania
jak to ma miejsce we wielu innych LCD .
Nawigacja po stronach jest błyskawiczna w obszarze ok. 400 stron. Nawigacja w podstronach jest również natychmiastowa.
cacumen napisał:
Jak teletext zachowuje się na stronach programów tv sat analogowych i
cyfrowych...
Moja instalacja satelitarna lub dekoder Cyfry+ chyba nie umożliwia odbioru teletekstu z programów satelitarnych (nie wiem, czy jest to do przeskoczenia?).
cacumen napisał:
Czy długotrwałe wyświetlanie stron teletextu prowadzi również do "utrwalania" obrazu.?
Chyba jest to możliwe w każdym TV. Generalnie producent w instrukcji o tym wspomina i nie zaleca długotrwałego (powyżej 2 godzin) pozostawiania nieruchomego obrazu lub fragmentów obrazu z uwagi na możliwość "trwałego uszkodzenia ekranu telewizyjnego". Dotyczy to też długotrwałego oglądania obrazu w formacie 4:3 i możliwość "odciśnięcia się" krawędzi obrazu. Jako środki zapobiegawcze zalecane jest zmniejszenie jasności oraz konrastu ekranu.
cacumen napisał:
Czy możliwe jest wyświetlanie teletextu w opcji PAT a więc z jednej strony obraz a z drugiej teletext? A może da się do tego wykorzystać podgląd PIP?
Możliwe jest wyświetlanie teletekstu w prawej połówce ekranu z pełną możliwością nawigacji po telegazecie, przy jednoczesnym podglądzie obrazu (z dźwiękiem) w lewej połówce ekranu (zwężony obraz). Alternatywna opcja - to miks teletekstu i obrazu na całej szerokości ekranu. PIP jest tu nieprzydatny.
Co do wcześniejszych pytań, to:
1) o głośności już się wypowiadałem - w moim modelu 40-calowym nie stanowi ona żadnego problemu (ale jak wynika z wypowiedzi inych - w niektórych egzemplarzach może być chyba wyraźnie słyszalne chłodzenie, co moim zdaniem powinno stanowić podstawę do reklamacji),
2) odbiór sygnału analogowego/SD nie najgorszy.
3) czerń oraz odbiór scen o zmiennym poziomie oświetlenia jak na LCD bardzo przyzwoite - w zasadzie gdy ogląda się obraz wypełniający cały ekran i za punkt odniesienia jest tylko czarna rama telewizora, to do niczego się nie można przyczepić (wychwycić jakieś mankamenty), zauważalne jest jednak lekkie podświetlenie czarnych pasków otaczających obraz w innych formatach.
4) moim zdaniem tzw. technologia 100 Hz (podwajanie klatek obrazu) nie poprawia odbioru obrazu, tj. nie wnosi istotnej różnicy w subiektywnym odbiorze np. płynności ruchu (można to np. porónwać w trybie demo, gdzie obraz jest dzielony na 2 części - z włączoną i wyłączoną funkcją 100 Hz), nie mniej jednak jakiegoś śnieżenia czy drgania obrazu w dynamicznych scenach czy przy oglądaniu np. piłki nożnej i tak nie ma,
5) ....
6) manualna zmiana nazwy kanałów istnieje tylko w przypadku programów analogowych i o ile dobrze pamiętam możliwe jest wprowadzenie nazwy do 4 znaków,
7) dźwięk niemelomana powinien usatysfakcjonować, ale jest to tylko typowe 2 x 10 W (sporo jest jednak możliwości ustawień w obrębie kilku trybów dźwięku z wykorzystaniem korektora, jako stereo - gra przyzwoicie, technologia SRS TruSurround XT - raczej nie przekonuje).
Trochę może natomiast przeszkadzać pewne rozmycie krawędzi drobnych obiektów (chyba artefakty) widoczne np. w przypadku małych postaci biegających po boisku (mecz piłki nożnej) - zarówno w SD jak i HD, bez względu na ustawione parametry obrazu. W zbliżeniach większych lub mniejszych, gdy mamy do czynienia z większymi obiektami/postaciami, już to nie przeszkadza.