cacumen napisał:
Czy można to sprawdzić w najprostszy sposób:
Włączamy telewizor , naciskamy mute i będąc samym w pokoju przy zamkniętych drzwiach w ciszy sprawdzamy czy słychać jakieś "odgłosy" i
czy mogłyby być one uciążliwe w nocy , gdy jedna osoba śpi a druga ogląda telewizję z fonią przez słuchawki. Powinno to potrwać przynajmniej kilka minut aż do ostatecznej konkluzji. Proszę o "werdykt"
Jak już wspomniałem, bardziej niż telewizor 40-calowy hałasuje mi dekoder Cyfry+...
Po wyłączeniu dekodera i pozostawieniu włączonego TV na całkowitym wyciszeniu, z typowej odległości oglądania (a jak kto woli - spania), tj. ok. 2 m, telewizora z przodu
nie słychać! Buczenie elektroniki i szum wentylatora są lekko słyszalne z bliższej odległości - od ok. 0,5 m (również z przodu, ale przede wszystkim, gdy się przyłoży ucho z boku lub od tyłu TV).
Gdyby ten telewizor wisiał na ścianie, wyobrażam sobie, że może ten lekki hałas roznosiłby się bardziej na boki, ale nie powinno to przeszkadzać w spaniu, gdy się ogląda z dźwiękiem puszczanym przez słuchawki. No chyba że osoba śpiąca ma głowę położoną właśnie tuż obok telewizora...
Oczywiście wcześniej pojawił się post, w którym stwierdzono, że hałas w "40" był duży i przeszkadzał w spaniu, a nawet w oglądaniu. Moim zdaniem był to jednak przypadek i feler danego egzemplarza.
Caumen, nikt Ci nie zagwarantuje, że Twój ewentualny egzemplarz, jeśli już zdecydujesz się na zakup tego modelu, będzie bezgłośny, ale chyba warto zaryzykować.
Zwłaszcza że seria "8" z uwagi na konstrukcję typu SLIM idealnie moim zdaniem nadaje się do powieszenia w sypialni lub salonie. Przecież ten telewizor wraz z jakąś zgrabną konstrukcją będzie wystawał mniej niż 10 cm od ściany! Nie kupisz tak cienkiego i dobrego telewizora w tej cenie.
Porównaj go np. z nowym SONY LCD ZX1, który owszem ma wiele zalet, w tym podświetlenie diodowe, ale jest dwa razy droższy i niewiele cieńszy. To reklamowane 0,99 cm w najcieńszym miejscu jest chyba tylko w rejonie tylnych gniazd input/output, a w pozostałych miejscach mamy ok. 3-4 cm (o ile dobrze pamiętam - bo oglądałem go kilka dni temu, a na stronie producenta tego parametru nie znalazłem).
W Samsungu A856 na całej płaszczyźnie mamy maksymalnie 4,6 cm grubości i wszystkie bebechy się w nim mieszczą (ZX1 ma osobną skrzynkę wielkości nagrywarki DVD lub sporego dekodera satelitarnego i komunikację bezprzewodową).