Dekoder DVB-T MPEG2/MPEG4 działa na moje oko b. dobrze. Nie wiem jak wypada na tle konkurencji. Odbieram ze Śremu następujące stacje:
kanał 39: TVP 1, TVP 2, TVP INFO, TVP SPORT, TVP HD
kanał 23: POLSAT, TV4, TVN
Obraz z TVP HD rewelacyjny. Format 1080i idealny dla scen względnie statycznych, nieco gorzej z ruchomym obrazem, ale i tak mecze wyglądają znakomicie (obecnie transmitują mistrzostwa świata w piłce ręcznej i praktycznie odbiór jest nieporównywalny do zwykłej telewizji).
Znalazłem pewne mankamenty obrazu HD, oglądając często nadawane mecze piłki nożnej, mianowicie z boków ekranu trawa jest bardziej rozmazana, szczególnie w czasie ruchu kamerą. Nie wiem czy to jest normalne, ale z normalnej odległości od telewizora i tak tego nie widać. Proszę o opinie osób oglądających TVP HD.
Z tego co czytałem jakość TVP HD odbieranego z platform satelitarnych jest gorsza.
Kanały SD, obraz porównywalny do mojej cyfrówki kablowej (dekoder MPEG2 DVB-C), minimalnie może lepiej wypada DVB-T.
Więcej informacji o nadajnikach można znalezc np. tutaj:
http://radiopolska.pl/wykaz/polskadv.php
PS. Do odbioru wykorzystuję prostą antenę własnej roboty, wykonana z elementów popularnej anteny szerokopasmowej (siatki). Siatkę zastąpiłem jednym drutem w kształcie spłaszczonego okręgu. Oryginalna antena nie nadawała się do odbioru gdyż wprowadzała za dużo szumów. Mieszkam na obrzeżach Poznania od strony północnej. Antenę mam wewnątrz pokoju przy ścianie od strony południowej. Sygnał jest mocny (80%) dzięki ścianie która wzmacnia sygnał (zbrojenia?) lub/i tłumi wszelkie sygnały zakłócające. Nie znam się na antenach, ale takie są moje wnioski po doświadczeniach z ustawianiem anteny.