cacumen napisał:
Jeszcze tak dla upewnienia się , bardzo proszę o podanie parametrów obrazu, które można zmienić i indywidualnie zapamiętać dla konkretnego kanału w telewizji analogowej odbieranej przez antenę dachową .
Czy jest to tylko możliwe w ramach określonych z góry trybów obrazu "dynamiczny" , "film" lub "standardowy" z tam ograniczenie dopuszczalnymi modyfikacjami , czy lepiej przejść do rozwiązań jakie prezentuje "rozrywka"
, bo może w tej opcji zindywidualizowanie swoich upodobań dot. obrazu ma największe spektrum wprowadzania zmian????
Tak, zmiany parametrów trybu obrazu możliwe są tylko dla trybów nazwanych "dynamiczny" , "film" lub "standardowy" w ramach dostępnych tam opcji i są one trwałe aż do następnej zmiany lub aktualizacji oprogramowania (wtedy wszystko wraca do ustawień fabrycznych).
W tryb obrazu "rozrywka", jak wcześniej pisałem, nie można możliwości ingerowania z wyjątkiem jego przełączania pomiędzy trzema opcjami ustawień obrazu i dźwięku: "sport", "kino" i "gra" (nawiasem mówiąc nie wiadomo jakie te ustawienia tutaj są, bo nie ma do nich dostępu).
Przy źródle sygnału z anteny dachowej (złącze TV) możliwe są indywidualne dla każdego trybu obrazu ("dynamiczny" , "film" lub "standardowy") zmiany następujących parametrów:
- podświetlenie,
- kontrast,
- jasność,
- ostrość,
- kolor,
- odcień (Z/C), tj. poziom zabarwienia obrazu.
Ponadto w trybach obrazu "film" i "standardowy" jest dostępna opcja Ustawienia szczegółowe:
- regulacja czerni (Wył./Niska/Średnia/Wysoka), w celu dopasowania głębi obrazu,
- kontast dynamiczny (Wył./Niska/Średnia/Wysoka),
- gamma (regulacja intensywności kolorów podstawowych),
- przestrzeń kolorów (matryca kolorów składająca się z kolorów czerwonego, zielonego i niebieskiego) z funkcjami Auto, Oryginalne i Użytkow,
- balans bieli,
- odcień skóry,
- poprawa krawędzi (Wył./Wł).
Ponadto w trybie obrazu "film" jest możliwe włączenie trybu xvYCC, pozwalające na zwiększenie ilości szczegółów i poszerzenie przestrzeni kolorów w trakcie oglądania filmów z zewnętrznego urządzenia (np. odtwarzacza DVD) po podłączeniu przez HDMI lub Moduł.
Oprócz tego ustawialne są jeszcze Opcje obrazu, które mogą się różnić w zależności od źródła programu (sygnału) i wybranego trybu obrazu - podkreśliłem np. opcje dostępne dodatkowo tylko w trybie Film:
- ton kolorów (Zimny2/Zimny1/Normalna/Ciep1/Ciep2),
- rozmiar (pisałem już o tym wcześniej),
- tryb ekranu (pisałem już o tym wcześniej),
- cyfrowa redukcja szumu (Wył./Niska/Średnia/Wysoka/Auto),
- DNIe (Wył./Demo/Wł.), opcja dostępna tylko w trybie obrazu "dynamiczny",
- czerń HDMI (Normalna/Niska), opcja dostępna tylko przy podłączeniu się przez HDMI (RGB)
- 100Hz Motion Plus (Wył./Niska/Średnia/Wysoka/Demo),
- tylko tryb niebieski (Wył./Wł.), opcja dostępna tylko w trybie obrazu "film" i "standardowy".