Newion napisał:
Tak na marginesie, czy nikt nie zauważył, że zdjęcia wyświetlane przez Wiselink (z USB bądź komputera) są marnej jakości. Nie można uzyskać wysokiej rozdzielczości. Brakuje opcji HD Jpeg, takiej jaką posiada mój DVD Philips (inna sprawa, że z tą opcją zdjęcia wyświetlają się bardzo wolno - ale to chyba nie kwestia telewizora ? tylko DVD).
Ogólnie interfejs do przeglądania zdjęć i filmów zadowala mnie w tym telewizorze (jedynie ta jakość zdjęć..).
Być może to Twoje zdjęcia są marnej jakości i tak wyglądają...
A tak na poważnie, to:
Zgodnie z instrukcją obsługi (str. 31), maksymalna obsługiwana rozdzielczość obrazu JPEG wynosi 15360 x 8640 pikseli (a więc po przemnożeniu 132,7 megapikseli).
Jakość wyświetlanych zdjęć (przynajmniej na modelu 40-calowym, nie wiem jak to wygląda na większych ekranach serii akurat przez USB (złącze WISELINK) jest, moim zdaniem, bardzo dobra i może być porównywalna do jakości fotek dostępnych w Content Library Gallery.
I nie ma tutaj istotnego znaczenia wielkość obrazu w JPEG. Jeśli jego rozdzielczość przekracza rozdzielczość poszczególnych boków ekranu (1920 x 1080), jest on odpowiednio przeskalowywany i dopasowywany do wielkości poziomego ekranu z zachowaniem oryginalnych proporcji wymiarów obrazu. Jeśli rozdzielczość zdjęcia (obrazu) jest mniejsza od 1920 x 1080, wyświetla się ono w skali 1:1, a więc nie wypełnia całego ekranu. Obrazy / zdjęcia można też oczywiście obracać i powiększać.
Wracając do jakości wyświetlanych obrazów w JPEG, to mnie ona zupełnie zadowala. Bardzo dobrze wyglądają zarówno te mniejsze, jak i większe (wielokrotnie sprawdzałem w różnych rozdzielczościach zarówno zdjęcia, jak i zeskanowane obrazy o różnych wymiarach i proporcjach boków).
Jeśli chodzi o zdjęcia, to były to fotki robione kilkoma różnymi aparatami cyfrowymi, w tym też kompaktami o matrycy 5 Mpix (wielkości zdjęć poziomych: 1600 x 1200, 2048 x 1536, 2592 x 1944) i 8 Mpix (m.in. 3264 x 244 oraz lustrzanką 10 Mpix (m.in. 3888 x 2592).
Wszystkie zgrane na pendriva wyświetlają się przez USB bardzo dobrze i w miarę szybko (w ciągu ok.: 0,5 - 5 sekund w zależności od wielkości pliku - zmieniającej się od ok. 1 do 6 MB).