I właśnie szykowałem się do napisania postu w zw. z poborem energii przez 37" 656. Przeraża mnie to - 240 W nominalnie. Czy ktoś mierzył faktyczne zużycie w trakcie pracy ? Wiadomo, że nie nastawiamy na max palenie matrycy..Czy wartość zużycia jest dynamiczną jak w przypadku większości LCD, czy maksymalną ??? Porównując do innych odbiorników ten żre makabrycznie. I to powstrzymuje mnie przed jego kupnem, choć dziś mogę go odebrać za 2690,-
Do tego przeliczam - TV włączany jest w domu dość często za dnia i w nocy. W tygodniu mniej więcej po 7-8 godzin dziennie, weekendy przypuszczam że ze 12 godzin ( dzieciaki )....Licząc nominalnie po średnio 0,50 z kWh to godzinne użytkowanie tego Samsunga zabiera nam około 12 gr. Czyli jak dobrze pójdzie około 4,80 zł pon-pt + 2,90 weekend - razem około 7,70 tygodniowo. A to daje faktycznie około 30 zł przy takim oglądaniu. Niby niewiele, ale jak dodam pobór przez komputer, wzmacniacz, woofer, pralkę, lodówkę, odkurzacz....
Sam już nie wiem. Nie zwracać po prostu na to uwagi czy jednak kalkulować pobór prądu. No chyba, że faktycznie te 240 W to max przy wyżyłowaniu matrycy... BTW - Miałem kiedyś kontakt z kumplem, który pomierzył wartości plazmy swego Pionka. Ponoć brał 1/2 tego, co wynikało z opisu, ale w trybie standby zamiast 1 W targał mu..30
PS - jest godz 14..olewam ten model...za mały i za prądożerny. Oglądam TV z odległości około 2,5 m, ale nie będę mieszkał w moim obecnym mieszkaniu przez całe życie...42" będzie chyba ok, no dobra..40" też