pedro12 napisał:
To tylko Samsung ma problemy z tym smuzeniem,czy inne marki tez,mam znajomego ma LG 32 cale Polsat i tego nie widac.To po co jest to 100 herców zeby ujmować.
Ludzie co wy z tym smużeniem
Posiadam 40A656 i przy matrycy 4ms nie ma mowy o smużeniu. Fakt faktem telewizory LCD słabo sobie radzą ze złej jakości sygnałem SD i wtedy mogą być jakieś artefakty, brak ostrości itp. Dobre kable, dobre EFy i porządne splittery. Zanim się zacznie narzekać na zły obraz, psioczyć na usługodawcę kablowej tv, upewnij się czy wujek Heniek nie rozdzielił sygnału tv na 16 telewizorów po jednym w każdym pokoju, w kuchni i na wszelki wypadek kabelek do łazienki. Materiały z bazarku, splitterki po 1zł, EFy nakręcane aby były itp. Jak się ma wszystko porządnie połączone to i na tv wygląda to o niebo lepiej. Druga sprawa to ustawienia tv, nowe LCD mają multum ustawień i wystarczy jedno z nich źle ustawić aby na ekranie była wielka ku pa.
Jeśli chodzi o 100Hz...
to jest to moim zdaniem nieudany dodatek. Owszem obraz jest dużo płynniejszy, ostrzejszy i wyraźniejszy. Jednak oglądanie filmu który w założeniu ma 24kl/s z włączonym na max 100Hz to jest kaszana niesamowita. Robi nam się 48kl/s i wszystkie szybsze ruchy na ekranie wyglądają jak końcówka Beny Hilla
Cały film zaczyna przypominać teatr telewizji polskiej. Niestety nawet na minimum 100Hz to już psuje każdy film. Oczywiście oglądanie jakichś teleturnieji, wiadomości, reklam itp na włączonym motion plus jest całkiem OK ale nie filmy. Już sobie wyobrażam filmy na tych nowych Sony 200Hz. Jak by nie było te Hz to tylko chwyt marketingowy. Ludzie kojarzą Hz z telewizorów CRT, a tam 100Hz było o niebo lepsze od 60Hz, lecz to inna bajka.
Ja swojego 656 mam podłączonego pod Cyfrową UPC, okablowanie robiłem sobie sam od samej skrzynki do dekoderka. Obraz SD na tych 40" oglądam z około 3m i jest naprawdę nieźle, czasem jak na tvn puszczą jakiś nowszy film w dobrym bitrate to aż zastanawiam się czy w HD nie zaczęli nadawać
Komp połączony kabelkiem DVI-D - HDMI i filmy Full HD rewelacja, ale z HD to na każdym tv jest dobrze.
Ja nie żałuje żadnej złotówki wydanej na LE40656 i polecam go jako najlepszy wybór w kategorii Jakość/Cena. Pozdrawiam.