1siedem napisał:
Mam pytania do użytkownikó ps 50 b650: ile prądu zajada Wam ten sprzęcik? Czy kalibrowaliście Wasz TV sami/przez firmę? Czy prądożerność zmieniła się po kalibralicji? Jeśli tak to jak?
Mierzyłem jakiś czas temu - z tym że spięty był w jednej listwie razem z tunerem i modemem od Multimiedii Polska (TV Kablowa) - wówczas wskazywał od 175W do 310W, ale najczęściej przedział 220W-250W
Pragnę też zauważyć, iż podczas spoczynku (czyt. standby) ponad 20W zaobserwowałem, zatem pozostawiając TV 24h w pozycji czuwania troszkę nazbiera. Ogólnie wszystko jest do przyjęcia, w końcu to 50", a nie jak u teścia LCD samsung B550 32" ok. 175W (stały). Duży ma większy apetyt
Przy okazji zmierzyłem komputer:
ABIT IS-7, P4 3,0 Ghz, 512 MB DDR, Radeon 9500Pro, 2 x twardziel 7200 obr./min., SB Live!, monitor IIYAMA HM204DT 22" (CRT), zasiłka Chiftec 360 PFC itp. - z monitorem: 250W, bez monitora ok. 100W mniej.
Pytanie ile mamy takich urządzeń w domu? Jak długo pracują? Czy pracują w tym samym czasie? Wówczas może się trochę uzbierać. Osobiście wolę 50" z 300W niż 32" z 175W - nie jest to moim zdaniem, tak duża różnica w rachunku za prąd, aby zrezygnować z komfortu - ale to już moje osobiste odczucia, albowiem zdaje sobie sprawę, że ktoś może uznać iż 175W to i tak dużo, Jak mój teść stwierdził nowa technologia, a jego były CRT (nie wiem czy to nawet 21" było) ok. 70W pobierał. - to tak formie rozładowania atmosfery - opinia czy to dużo czy mało należy bowiem do Was.
P.s. Mierzyłem tego typu rządzeniem (50-60 zł) - ja miałem pożyczony.
http://img194.imageshack.us/i/1003897.jpg/
Pozdrawiam
Pixeel