Resident Evil 5

Carbon_

New member
Bez reklam
Młuci już ktoś w Mercenaries? Z tego co widzę nie będzie łatwo zaliczyć cały ten tryb na najwyższą ocenę. Jak w poprzedniej części trzeba nauczyć się planszy i rozmieszczenia przedmiotów.

darkmajin

Member
Bez reklam
ja : skill l33t
siostra : skill zerowy :D
poziom: normal

9:4X min starałem sie wchodzic mniej wiecej gdzie sie da zebrac co sie da
pare razy sie zgineło głownie przez moja siore niewiem czy ten czas sie dolicza tez

cut scenki nie doliczaja sie do czasu miałem dwie sesje z przerwami na zarełko i ze 3 razy gralem solo 1sza plansze

sob: 10:00-15:00 / 22:00-01:00
niedz: 08:00-22:00

wg mnie trzeba liczyc 9-10 godzin czystej zabawy wiadomo ze kazdy by chciał 200godz bo gra jest wysmienita ..

bananoke

New member
darkmajin napisał:
ja : skill l33t
siostra : skill zerowy :D
poziom: normal

9:4X min starałem sie wchodzic mniej wiecej gdzie sie da zebrac co sie da
pare razy sie zgineło głownie przez moja siore niewiem czy ten czas sie dolicza tez

cut scenki nie doliczaja sie do czasu miałem dwie sesje z przerwami na zarełko i ze 3 razy gralem solo 1sza plansze

sob: 10:00-15:00 / 22:00-01:00
niedz: 08:00-22:00

wg mnie trzeba liczyc 9-10 godzin czystej zabawy wiadomo ze kazdy by chciał 200godz bo gra jest wysmienita ..

to i tak masz kumata siostre skoro przeszla gre razem z Toba - pozazdroscic ^^

Peek

New member
Bez reklam
Warto też wspomnieć, że dźwięki, a zwłaszcza przy poruszaniu się mocarnego Chrisa są wprost fantastyczne! ! ! Zdecydowanie drugi (po Killzone 2) a pierwszy poważny kandydat do gry roku 2009.

Ogr

New member
Bez reklam
Peek napisał:
Warto też wspomnieć, że dźwięki, a zwłaszcza przy poruszaniu się mocarnego Chrisa są wprost fantastyczne! ! ! Zdecydowanie drugi (po Killzone 2) a pierwszy poważny kandydat do gry roku 2009.
Bardzo poważny :eek:k:
Szczerze nie spodziewałem się tak dobrej części ;)

ps_user

New member
Bez reklam
Nooo, strój działa pobudzająco na wyobraźnię :D Ehh, a ja dopiero po weekendzie dostanę RE5 :( a żona już się nie może doczekać na coo-pa.

Peek

New member
Bez reklam
Gry nie mogę się nachwalić, ta gra swiateł na postaciach... Dawno żadna gra nie dała mi tyle radości!!! Myśle, że twórcy z Capcomu zrobili grę tak świetnej jakości, bo właściwie nie ciążyła na nich żadna presja jak np na Killzone (chodzi mi o ten trailer z 2005). Poza tym gra nie była ąz tak oczekiwana jak niektóre tytuły. Nie wiem dlaczego pisma branzowe i portale internetowe oceniają ją tak nisko w stosunku do jej jakości (średnio 9 lub troszke mniej) a powinno być średnio spokojnie 9,5. Ja na 10 dałbym 9,7 a np Killzone 9,2.

dienekes' shade

New member
Pewnie dlatego, że z serią Resident' a piatą odsłonę łączy w zasadzie nazwa. Gra zmieniła swój charakter, w którym poprzednie 4 części rozsmakowały wielu graczy.

Praktycznie w każdej recenzji, któą czytałem lub oglądałem, konkluzja była ta sama: "Jako action-shooter rewelka, ale jako Resident Evil - rozczarowanie". Myślę, że stąd takie oceny.

Carbon_

New member
Bez reklam
dienekes' shade napisał:
Pewnie dlatego, że z serią Resident' a piatą odsłonę łączy w zasadzie nazwa. Gra zmieniła swój charakter, w którym poprzednie 4 części rozsmakowały wielu graczy.
Nieprawda, bo Resident 5 jest bardzo podobny do Residenta Czwartego, który już wcześniej znacznie odszedł od serii. Mimo to nie przeszkodziło tej grze być jedną z najlepszych w poprzedniej generacji ze średnią ocen 96% !! Swoją drogą części Residenta było znacznie więcej.

dienekes' shade napisał:
ale jako Resident Evil - rozczarowanie
Nie jest źle. Mamy residentowa fabułę, świetne cutscenki, mnóstwo nawiązań do poprzednich części, tony rzeczy do odblokowania, oraz genialnych bossów. Mi wystarcza. Wiadomo, że pod względem klimatu Resident Evil Remake z GameCuba to to nie jest, no ale widać nie można mieć wszystkiego.

Peek

New member
Bez reklam
Nie mogę się nachwalić tej gry!!!
To jest najlepsza graficznie gra w jaką grałem!!! I w dodatku ten klimat!!! To jest właśnie gra, która nie pozwala odejść od ekranu!!! Przyznam, że na poczatku roku nie wiedziałem czy go kupie, ale gra jest REWELACYJNA!!!

Tak dobrze nie bawiłem sie od MGS4, które przechodziłem w lipcu.

Oj dobry bedzie ten 2009;)

Ostatnia edycja:

Alucard1984

New member
Peek napisał:
Nie mogę się nachwalić tej gry!!!
To jest najlepsza graficznie gra w jaką grałem!!! I w dodatku ten klimat!!! To jest właśnie gra, która nie pozwala odejść od ekranu!!! Przyznam, że na poczatku roku nie wiedziałem czy go kupie, ale gra jest REWELACYJNA!!!

peek ziomuś wyjąłeś mi to z ust! Mimo, że k2 jest dla naprawdę genialną grą to jednak Resident Evil 5 ma to coś w sobie, że nie mogę przestać myśleć o tej grze ! :D

Właśnie przed chwilą po dwóch podejściach przeszedłem Pajączka ! ;) Problem był taki, iż zabrakło amunicji hehe . Ale nie ma to tamto wpakowałem solidną porcję ołowiu z 5 różnych działek i doprawiłem co nieco granacikami. I tu ujawniła się po raz pierwszy dla mnie mega rażąca wada shevy "komputerowej"... Tak się mega wkurzałem, gdyż np jakikolwiek żywy kompan sterujący sheva sprawiłby, iż pojedynek z pajączkiem trwałby parę minut a nie prawie 30 minut ! :D

Jedno jest pewne, nie pamiętam drugiej gry, która na ps3 dała mi tak niesamowite doznania jeżeli chodzi o walkę z bosami !!

CUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUDO ! :D

Już nie mogę się doczekać kolejnego RESA :)

mataman

New member
Bez reklam
Widze same pochwały :) Mój egzemplarz jednak poczeka bo K2 trza zmeczyć. No i jest jeszcze teraz paradise city do objechania na nowo, tak dienekes ? :D

dienekes' shade

New member
@ Carbon_: Odpowiadając na zagadnienie poruszone przez Peek' a miałem na myśli konkluzje płynące z recenzji, nie moją własną (powierzchnię serii ledwie drasnąłem). By nie być gołosłownym:

"...This may not be the game that Resident Evil fans expected but its still a great game. As far as thrid person action games go, if you forget the fact that it is a Resient Evil game I think it is one of the best ones we have seen so far on this generation (...) as a Resident Evil it comes up slightly lacking just because it doesnt have that horror element to it"

Źródło: http://ps3.ign.com/dor/objects/734381/resident-evil-5/videos/resident5_vdr_030309.html

"It's lost a lot of what has made the franchise a pins-and-needles experience, but that sense of dread has been replaced with pure action that's hard to match." - Gametrailers 90/100

""Ultimately, Resident Evil 5 shouldn't be looked at as a failure in the series, merely too ambitious, inconsistent and uneven. Earlier entries in the series benefited from their simplicity and focus, and while it's laudable for RE5 to try and include so much variety, perhaps a little more of the same ol' same ol' would have resulted in a slightly better game" - 1UP B

Noty bardzo dobre, choć uważam, że właśnie to o czym pisałem, a oczym mówili recenzencji legło u podstaw obcięcia kilku punktów/ procentów oceny końcowej. IMO, "mała nie robiąca" ;)

Tu wyjątek: "Resident Evil 5 is mired in poor design decisions that drag down the experience and render single-player campaign a tedious exercise in working around the game. It's frustrating to see a game that I so looked forward to playing and carried with it such potential, sabotage itself in so many ways. Compared against the ambition of games like Bioshock, Mass Effect, and Assassin's Creed; Resident Evil 5 seems timid, unwilling to move out of its comfort zone. It's a shame." - G4 TV 60/100

"(...) tony rzeczy do odblokowania, oraz genialnych bossów. "

I moim zdaniem to wystarcza :)

Już demo zachwyciło mnie prezentacją, a treść jawi mi się na tyle dobra, że skutecznie zwalczyłem wewnętrzną niechęć do systemu sterowania i w niedalekiej przyszłości wejdę w posiadanie własnej kopii RE 5 :eek:k:

mataman napisał:
No i jest jeszcze teraz paradise city do objechania na nowo, tak dienekes ? :D
Sie wie :mrgreen: Wczoraj przed pójściem z psem nie miałem zbyt wiele czasu, a gdy pojawiłem się później, Ciebie już nie było - robiłem singla (400/400;119/120;49/50) :) . Szczwane przedmioty/ lokacje gdzieś mi się pochowały :p

Ostatnia edycja:

Carbon_

New member
Bez reklam
Chodziło mi o to, że napisałeś, że poprzednie 4 części były "residentowe" a pątka nie. Otóż już Resident Czwarty mocno odszedł od serii i wprowadził wiele zmian w stosunku do RE 1,2,3,Code:Veronica,Remake,Zero... Zresztą z serią zaczęto eksperymentować dużo wcześniej, np. w RE Outbreak.

Edit1. Sorki, niechcący usunąłem post.
Edit2. Czwórka również nie była horrorem. Miała zaledwie trzy mocniejsze miejscówki rodem z horroru: labirynt z żywopłotu w zamku Salazara; więzienie z niewidomą, reagującą na dźwięki maszkarą; oraz laboratorium z regeneratorem. Wszystkie razem do przejścia w 30 min na 17h gry :) Oj chyba nie grałeś..

Ostatnia edycja:

dienekes' shade

New member
Jak pisałem, nie jestem fanem, a tym bardziej znawcą, serii. Tym samym, sugerowałem się opiniami ludzi (vide powyższe cytaty), którzy, teoretycznie, winni powyższe kryteria spełniać ;).Stąd, jeśli ktoś pisze, że RE 5 wyłamuje się z serii horroru jako action shooter, wysyła do mnie informację, że wszystkie poprzednie były horrorem, właśnie.

Zgadza się, w 4kę nie grałem :) Każda kolejna (5?) edycja Twojego postu jest wobec tego wyznania zbędna :mrgreen:

Ostatnia edycja:

Carbon_

New member
Bez reklam
To jak spodoba Ci się RE5 musisz koniecznie zagrać w 4-reczkę. To imo obok Shadow of the Colossus, ICO oraz God of War najlepsza gra na PS2 z ubiegłej generacji :)

Do góry