jarwlos napisał:
Witam. Jestem świeżym posiadaczem PS3. Czy może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak prrawidłowo podłączyć PS3 do neta przez Liveboxa? Wystarczy samo wpisanie klucza WEP w PS3 i dodanie do Liveboxa MACa karty PS3? Czy trzeba też konfigurować jakieś porty, jak tu wyżej napisano, bo nie mam zielonego pojęcia.
Pozdrawiam.
Trzeba wpisać w opcjach internetowych konsoli PS3 klucz WEP (jeżeli sobie zaszyfrowałeś wcześniej tym kluczem połączenie WiFi na routerze Livebox) i dopisać mac adres twojej konsoli PS3 do listy w panelu konfiguracyjnym Livebox (ale tylko jeśli wcześniej ustawiłeś na routerze livebox blokadę MAC adresów). Poza tym nic.
Najprościej byłoby gdybyś zabezpieczył swoją sieć WIFI tylko poprzez klucz WEP/WPA, a blokadę mac adresów pominął (po co się w to bawić? boisz się że CIA Ciebie podsłuchuje? szyfrowanie WEP/WPA jest całkiem wystarczającym zabezpieczeniem w typowej praktyce).
Jak wejść do panelu konfiguracyjnego Livebox masz w instrukcji Livebox. Wpisanie klucza WEP/WPA w opcjach sieciowych konsoli nie wymaga żadnego poinstruowania Ciebie.
Pamiętaj o dużych i małych literach jak będziesz wpisywał klucz WEP/WPA w konsoli PS3.
W zasadzie zatem nic nie trzeba robić, bo reszta konfiguracji połączenia sieciowego odbywa się automatycznie. Pomijając immanentne wady routera Livebox (słaby zasięg WIFI), powinno działać wyśmienicie.