Porównanie FLAC vs CD

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak wiem, ale to chyba jakis tzw pirat z sieci nie? Bo szczerze powiedziawszy nigdy sie nie zajmowalem tym czy mozna dostac lepsza wersje. Slyszlem tylko ze ta z GH jest lepsza.

hans2

Banned
nieoficjalna? tak. ale niekoniecznie nielegalna.
jak ktos kupil DLC do GH3 to w koncu zaplacil za ta wersje ;)

ale juz pomijajac legalnosc to nawet na oficjalnych forach mety
jest przyzwolenie na dystrybucje takich nieoficjalnych wersji.
zespol sie nie przyznal ze plyta jest skopana ale przymyka oko jak ktos na oficjalnym forum podaje linki do plikow z wyzsza dynamiką.

jurass

Banned
Mnie denerwuję jak ściągam płytkę i jest w postaci jednego pliku FLAC. Po zgraniu trzeba przewijać, bo już przecież na nastepny utworek nie przełączysz.

Oczywiście, że przełączysz. Cza jedynie ściągać z miejsc, gdzie dba się o jakość i wierność ripów, a nie z chomiczka. Porządne wydanie zawiera plik cue, który wczytany do odpowiedniego odtwarzacza daje bezpośredni dostęp do poszczególnych utworów.

I

irek6311

Guest
Na chomiku syf a nie porządne flac pliki są !
gdy kupiłem sprzęt stereo to pobrałem flac < masakra ,
trzaskało w kolumnach (wysokie tony) chyba żle obrabiane i często zamiast utworów jeden plik ,
teraz po znajomych chomikuję CD i przerabiam to na flac sam < jakość o niebo lepsza .

Lemil

Banned
Chomik to dość spory serwis. Plików jest tam dość sporo. Są różnej jakości. Są ludzie, którzy dbają o jakość, bo potrafią. Są też tacy, co mają wszystko w de, bo nie mają pojęcia. Ale nie ma co uogólniać.

jaco.37

Member
Bez reklam
Tylko czy takie połączenie jest dobre? Mnie denerwuję jak ściągam płytkę i jest w postaci jednego pliku FLAC. Po zgraniu trzeba przewijać, bo już przecież na nastepny utworek nie przełączysz. Zobacz podobny temat Cały album w jednym pliku flac - elektroda.pl, może coś z tych programów co wymienili da radę scalić utworki w całość?

Gdy np. cała płyta jest w jednym pliku flack ,można ją łatwo podzielić na poszczególne utwory za pomocą programu Medieval CUE Splitter

SDman

Banned
Chomik to dość spory serwis. Plików jest tam dość sporo. Są różnej jakości. Są ludzie, którzy dbają o jakość, bo potrafią. Są też tacy, co mają wszystko w de, bo nie mają pojęcia. Ale nie ma co uogólniać.

Witam,
ostatnio kupiłem album na:
Gaude.pl ť Alternative ť 1093 albumy w bezstratnej jakości FLAC

Mam wrażenie, że jest gorzej niż na moich wykonanych FLAC, bitrate ledwie 626 kbps
Zgodność z CDDA (100%) potwierdza program "Audiochecker", chyba, że liche wydanie.
Album: London Grammar - If You Wait (Deluxe Version).

Pozdr.

I

irek6311

Guest
SDman to jakieś kiepskie flac pliki < a ceny wysokie ,
zrzucałem swoje CD do flac i żaden nie był tak kiepski ,
w programie wav PCM 1411 kb/s na wejściu i wyjściowym pliku flac .

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
SDman to jakieś kiepskie flac pliki < a ceny wysokie ,
zrzucałem swoje CD do flac i żaden nie był tak kiepski ,
w programie wav PCM 1411 kb/s na wejściu i wyjściowym pliku flac .

Witam,
no właśnie jak się to mówi "po raz pierwszy i ostatni" zwyczajnie się nie opłaca.
Jedynie pliki 24Bit można brać, ten koi uszy w całym paśmie.

Pozdr.

I

irek6311

Guest
Ewidentnie te pliki obrabiają bo przejrzałem zbiór flac i żaden nie ma tak kiepskich parametrów ,
z CD pliki mają 1411 kb/s a jak jest mniej to kompresja przy obróbce i tyle ,
miałem u nich kupić trochę fac plików ale skoro tak podchodzą do klienta to spasuję .

SDman

Banned
Ewidentnie te pliki obrabiają bo przejrzałem zbiór flac i żaden nie ma tak kiepskich parametrów ,
z CD pliki mają 1411 kb/s a jak jest mniej to kompresja przy obróbce i tyle ,
miałem u nich kupić trochę fac plików ale skoro tak podchodzą do klienta to spasuję .

Jakim poziomem wykonujesz ja "level 5" i jest w okolicach 1000kbps -nie do odróżnienia
w torze odsłuchu ~ 10k.

Pozdr.

lm648

Banned

SDman to jakieś kiepskie flac pliki < a ceny wysokie ,.....

To wszystko to jakieś chore jest :) ...aby cena płyty we flackach 16/44,1 była wyższa lub równa cenie oryginalnego wydania na CD ? ... po prostu ZDUMIEWAJĄCE..... o cenach 24 bit to już nawet nie wspomnę i to tylko 44,1kHz :)....... na pewno szybko chcą się dorobić :) ... lecz czasy im się pomyliły :) .... w takim razie nic innego nie pozostaje aby korzystać z "nieautoryzowanych źródeł" na których jest sporo oryginalnych hi-res wydań i nie mówię tu o chomiku jako pierwszym z brzegu przykładzie "dziadostwa" :) Pozdro

I

irek6311

Guest
lm648 to jedyny chyba u nas w Pl sklep z muzyką flac/mp3 to kombinują zdrowo ,
te niby flac są tylko trochę lepsze od mp3 to jawny rozbój ale takie czasy :|

lm648

Banned
... uważam, że takie flacki w większości przypadków są równoważne dobremu mp3 320kbps CBR .... więc szkoda czasu aby zadawać się w takie niedoróbki:)
Ja głównie interesuję się flack-ami 24/96, gdyż te niższe 16/44,1 za wiele jakością nie odbiegają od mp3 320kbps.

SDman

Banned
... uważam, że takie flacki w większości przypadków są równoważne dobremu mp3 320kbps CBR .... więc szkoda czasu aby zadawać się w takie niedoróbki:)
Ja głównie interesuję się flack-ami 24/96, gdyż te niższe 16/44,1 za wiele jakością nie odbiegają od mp3 320kbps.

Witam,
jak ktoś "troszkę" wie jak słuchać to bez najmniejszego problemu odróżni mp3 320kbps
od dobrze zrobionego bezstratnego Flack.
Sprzęt audio za 2-3k. powinien wystarczyć przy wyższych cenach - masakra będzie z mp3.

Pozdr.

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale panowie z tego co wiem to bitrate we flacu nie okresla jego jakosci, kazdy flac bedzie mial taka sama jakosc czy to level 5 czy 0.

jurass

Banned
A panowi, którzy mówią o słabszej jakości FLAC'ów ze sklepu wiedzą, co oznacza ów skrót? No chyba, że zrobili je z mp3. :eek:

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
FLAC to takie lepsze upakowanie waw-a.
Nic nie wnosi do jakości audio !!!
Oszczędność HD ok. 20%.
Przy obecnych cenach HDD to kpina.

Źródłem są w 99% CD Audio 44.16.
Można za pomocą np. Nero waw zrobić z mp3 FLACa 196/24 !
TYLKO PO CO !
A kto Ci wciska plik źródłowy wyżej próbkowany od CD ?
Masz z studia nagraniowego ?
Od kogo ?

Całą lipa polega na dyskusji czy zip jest lepszy od rar.

Są dwa typy ścieśniania rozmiary plików;
- upakowanie danych (*jpg, mp3 ... )
- oszczędności w stratnej kompresji stratnej ...
- obie metody połączone ...
END
ile lat można pisać o tym samym ???

Ostatnia edycja:
Do góry