Porównanie FLAC vs CD

SDman

Banned
Wiec doszlismy do punktu, w ktorym wlasnie chcialbym otrzymac wyjasnienie.
Skoro FLAC jest KOPIA bezstratna, to dlaczego jest taka roznica?
PS3 nie potrafi poprawnie odtworzyc (tego) FLAC?

Tak jak pisałem 2 posty wcześniej nie powinno być żadnej różnicy przy
odpowiednich założeniach.
Niby te założenia PS3 spełnia bo jest CD i jest Usb, z którego czyta FLAC, ale co bebechy
robią dalej w klocku stricte nie audio stereo to już .... też pisałem.

Pozdr.

Krzaku666

Banned
PS3 to jest skomplikowane urządzenie, miało chyba "procesory" do SACD, może inaczej odtwarzać CDA a inaczej "piracki plik", tymbardziej że to SONY...
... nie jest to dobry przykład ...

lm648

Banned
......Plik z plyty CD zripowany do FLAC, przeniesiony na PS3......Odpalamy FLAC i nastepuje tragedia.......Siegam po ori plyte, wsuwam do PS3 i...jestemy w innym swiecie.

No nic, dalej nie rozumiem......

:???: ....... i uważasz, że .... tą "metodą badawczą" na bazie PS3 :) ..... obaliłeś "legendę wyższości" bezstratnej kompresji plików flac nad płytą CD Audio :eek:k:
Gratuluje dobrego poczucia humoru :-D .... czas przystąpić do kolejnych badań .... jest wiele absurdalnych tematów do podważenia :)

...... a tak na marginesie proponuję wrócić ponownie do tego "badania" i w pierwszej kolejności rozpocząć przygotowanie z tematu CD Rip w zakresie zdobycia wiedzy teoretycznej i programowej oraz przygotować odpowiedni sprzęt ku temu, .... w sieci już bardzo wiele napisano w związku z tym nie mam zamiaru prowadzić tu wykładu, .......wystarczy "wygooglować".
Ponadto ściągnij jakiś porządny CDRip we flacku i w dokumencie tekstowym zamieszczonym w każdym tego rodzaju plików zapoznaj się jaka była konfiguracja sprzętowa, programowa i metoda ripowania ..... i sam oceń czy Twoje "oprzyrządowanie" chociaż w dziesięciu procentach wartościowo im dorównuje, ..... ponadto zabezpiecz odpowiedni sprzęt odsłuchowy CD, odtwarzacz plików flac oraz wzmak + zest. kolumn .... a odpowiedź w tak trapiącym cie problemie spłynie sama jak "światłość z niebios" :)
Życzę przyjemnej lektury, .... miarodajnych wyników badawczych .... sformułowania wniosków i .... satysfakcji z osiągniętych celów ..... wówczas możemy kontynuować wywody w temacie postu :eek:k:

Ostatnia edycja:

Krzaku666

Banned
Już nie popadajmy w przesade ;)
Nie powiesz mi chyba że ty włączasz FLACa i od razu słyszysz jakie były parametry ripowania a przed oczami masz widmo kawałka ;>
-----------------------------------------------------------------------
Słyszałem niedawno anegdotke o gościu który zawitał do jednego z salonów i zagadując do sprzedawcy przedstawił się jako "budżetowy audiofil" :D

To ma sens...

lm648

Banned
Już nie popadajmy w przesade ;)
Nie powiesz mi chyba że ty włączasz FLACa i od razu słyszysz jakie były parametr ...

Oczywiście, że tak (bezbłędnie odróżnię flacki 16/44,1 od 24/96 i od 24/192) :) .... ma się to wyrobienie słuchowe :) ... lecz jeszcze nie widzę ...... widma :)
.... a ponadto do odsłuchu nie używam sprzętu Hi-End jakim bez wątpienia jest PS3 .... lecz normalnych urządzeń Hi-Fi jako "budżetowy audiofil" :eek:k:
...... ponadto nie będę prowadził wielkich wywodów nt. PS3 jako odtwarzacza porównawczego, gdyż krytykowany przeze mnie przedmówca, skoro przystępuje do "naukowego" obalania "mitu o flackach" powinien również wiedzieć "coś o specyfice" PS3 i sposobie przygotowania plików właśnie pod niego ..... jak tego nie wie ... niech nie zabiera "sądnego werdyktu" ....
.... min. dlatego został odesłany do uzupełnienia "wiedzy teoretycznej" Pozdro :-D

Ostatnia edycja:

Lemil

Banned
Straszny to musi być cios dla niektórych ekspertów wypowiadających się w tym wątku. PS3 + kino domowe za 1500zł wydawało się być sprzętem wystarczającym do wydawania ostatecznych opinii, a tu taki zonk

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
"Loudness Wars" to temat ktory juz kiedys goscil na forum, smutna prawda.

Cd_loudness_trend-something.gif

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak jak mowi ten gosc z filmiku, wszystko jest ok do czasu gdy nie zostaje naruszona dynamika przez obcinanie tych "wlosów" z wykresu. Plyta Metallicy jest tu idealnym przykladem, nie da sie jej sluchac..

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tylko czy takie połączenie jest dobre? Mnie denerwuję jak ściągam płytkę i jest w postaci jednego pliku FLAC. Po zgraniu trzeba przewijać, bo już przecież na nastepny utworek nie przełączysz. Zobacz podobny temat Cały album w jednym pliku flac - elektroda.pl, może coś z tych programów co wymienili da radę scalić utworki w całość?

SDman

Banned
Tylko czy takie połączenie jest dobre? Mnie denerwuję jak ściągam płytkę i jest w postaci jednego pliku FLAC. Po zgraniu trzeba przewijać, bo już przecież na nastepny utworek nie przełączysz. Zobacz podobny temat Cały album w jednym pliku flac - elektroda.pl, może coś z tych programów co wymienili da radę scalić utworki w całość?

Witam,
wszystko się zgadza ale chodzi mi o wydania jak Kitaro gdzie mimo podzielonych utworów
CD nie słychać przerw jest ciągłość. Odtwarzacz Flac daje przerwę więc w takich przypadkach
chciałbym połączyć -oczywiście bez stratnie tak jak np. pliki TS Video.

Pozdr.

Whiplash

New member
Bez reklam
U mnie wyskakuje blad pliku w tym programiku.

Mam inne pytanie. Do konwersji i rippów uzywam nowego/starego programu EZ CD Audio Converter(stary Easy CD DA Extractor). W opcjach MP3 jest "lowpass - automat, disable, enable - wybor hz, to samo jest z Highpass - automat, disable i enable co tu wybrac? Domyslnie ustawiony jest automat a ja mysle ze lepiej disable aby nie scinal pasma na gorze i dole. Dobrze mysle?

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Hehe nie przesadzajamy, na zdrowie :) Sztandarowy przyklad Laudnes War czyli Metallica - Death Magnetic oceniona na 3 wiec prawie najgorzej. A moje remasteowane Queen'y na 7 wiec zalapuja sie powoli na status przejsciowy ni to zle ni to dobrze :D

Ostatnia edycja:
Do góry