Karta Nv, problem z obrazem na HDTV, prośba do posiadaczy 570/580/680GTX
Cześć, obecnie mam 8800Ultra, planuje ja wymienić na gtx680 jednak mam pewne obawy, nie wiem więc czy nie zdecydować się na radeona jeśli ta 680 też miała by tą samą przypadłość co moja obecna 8800. Ta bowiem ma gigantyczny problem z wykrywaniem HDTV, temat dodałem ponieważ chciałem się was zapytać, jak jest u was przy karcie Nv z natywnym wyjściem HDMI (ja mam tylko DVI), np 570GTX, 580GTX, 680GTX (chyba wszystkie te karty mają wyjście HDMI).
Chodzi o to że moja 8800 wysyła przy 90% telewizorów zubożały sygnał (10% to te tv które mają w ustawieniach możliwość wyboru przyjęcia obrazu z PC np samsungi, wysyłają wtedy inne EDID do karty graficznej, "mówiąc" jej wtedy że to monitor PC).
Po podłączeniu do normalnego HDTV (przewodem DVI) mam do wyboru 2 kategorie rozdzielczość:
-PC- 800x600 / 1024-768 / 1280x1024 / 1600x1200
-HDTV/HDMI- 480p/720p/1080p
Ustawiam na 1080p i niby wszystko jest OK, cały ekran wypełniony jest co do piksela.
Przy bliższym rozpoznaniu sprawy widać jednak że nie do końca. Po pierwsze nie ma odświeżania 60Hz (chociaż na to udało mi się zaradzić) a po drugie kolory są wyraźnie gorsze co jest dla mnie jako entuzjasty obrazu TV nie do zaakceptowania (Rezultatem jest pogorszenie kolorystyki, przejść tonalnych, palety szarości powyżej pewnej granicy skali szarości wszystko zlewa się w czerń)
Po przeszukaniu sieci znalazłem odpowiedź na problem
Fixing Ugly DVI/HDMI Displays due to EDID bugs on nVidia drivers | analogbit.com
Również na stronie Nv jest on dobrze znany (wystarczy wpisać Nvidia edid bug/bad colors i od razu wyskoczą odnośniki do stron temu poświęconych na forum Nv), ciągnie się to na WIEELE tematów po kilkadziesiąt stron każdy.
Na podstawie tego co tam można wyczytać wnioskuje się że karta Nv ma problem z odczytaniem EDID telewizora : przy kategorii rozdzielczości HDTV/HDMI karta Nv wysyła więc zubożały sygnał 16-235, zaś przy wyborze rozdzielczości z kategorii "PC" prawdziwy 0-255 (kolory idealne tak jak na monitorze PC, również nie ma problemu z 60Hz, nie trzeba do tego kombinowania). Także przełączę na tryb rozdzielczości PC jest idealnie, przełączę na tryb HDTV jest już zle. Problem w tym że w rozdzielczościach PC nie mam 1920x1080, jestem więc skazany na 1280x1024 a to wykorzystanie jedynie połowy powierzchni panelu FULLHD.
Na forum Nv piszą że jest to znany bug, same radeony miały to już lata temu jednak naprawione gdy tylko użytkownicy zaczeli się skarżyć (z chwilą wejścia HDTV) i teraz podobno w palneu sterowania mogą wymusić 0-255 globalnie, a u Nv pomimo skarg użytkowników nic nie robią w temacie by to poprawić. Użytkonicy sami zorganizowali fixy, wystarczyło dopisać 3 linijki kodu do instalacji sterów. Te jednak nowe sterowniki Nv są już jednak inaczej przepisane, ten sam trik co działał kiedyś już dziś nie działa.
Dlatego zwracam się do użytkowników np 580/680gtx z natywnym wyjściem HDMI. Jak wygląda u was podłączenie tej karty pod tv z natywnego wyjścia HDMI i przewodem hdmi? Przełączcie sobie między rozdzielczościami z kategorii PC a HDMI, pomiędzy nimi nie powinno być różnic w czystości i intensywności koloru czcionki czerwonej, zielonej, niebieskiej.
Poniższy zdj pokazuje o co mi chodzi. Np czcionka zielona. Poniższe zdj. obrazuje jej idealny wygląd
http://imageshack.us...ipboard02w.png/
Po przełączeniu na rozdzielczość HDTV/HDMI ta czcionka nie bedzie już tak ładnie wyglądać,
http://imageshack.us...pboard012o.jpg/
(by symulować całą sprawę użyłem kompresji jpg, ale w rzeczywistości wygląda to baaaardzo podobnie) Widać ze ta zieleń czcionki nie ma już tak jasnego światła, jest ciemniejsza (na dużym tv ta różnica będzie bardzo widoczna, choć wszystkie kolory na tym cierpią, jeśli jesteś entuzjastą to zauważysz że cały obraz będzie wyglądał jak gdyby miał wyprane kolory, same zaś przejścia w kolorach będą bardzo widoczne).
Teraz przełączajcie rozdzielczość między trybem HDTV/HDMI a rozdzielczością z kategorii trybu PC. Kolory czcionek u was na tych kartach z natywnym wyjściem HDMI się nie zmieniaja ? Jeśli nie zmieniają i mają taką czystość i intensywność koloru jak na zdj. 1 to problemu znaczy że nie ma, jeśli jednak pomiędzy tymi dwoma trybami rozdzielczości będzie widać zmianę kolorów, problem jest wciąż nawet na tych nowych kartach Nv.
Ja testowałem to na Sharpie quatronie fullhd, panasocnicu pdp V20 fullHD, Philipsie 9705 FullHD z local dimming. Wszystkie te tv miały ów problem. Dopiero podłączenie HDTV samsunga rozwiązało problem, gdy w ustawieniach wejścia HDMI oznaczy się je jako "PC", wtedy ten tv wysyła informacje do karty graficznej ze jest monitorem i dostaje od niej idealny obraz (0-255).
Widać więc że to nie do końca wina Nv skoro samsung udowadnia że ustawienia TV mogą to naprawić, jednak większość ludzi nie ma tv samsunga (więc możliwość ustawienia wejścia HDMI jako PC nie będzie dostępna), a nie chodzi o to by karta graficzna ograniczała mi wybór w telewizorach i działała dobrze tylko przy 10%. Swoją drogą radeony pokazują że jednak się da, można w ustawieniach wymusić 0-255.
Mam nadzieje że te nowe GTX jak 580/680 z natywnym HDMI nie mają tego problemu, inaczej będę skazany na radeona