Witajcie.
Potrzebuje porady w temacie skalowana obrazu przez TV. Zajmuje się montażem filmów i mam 3 monitory LCD z czego trzeci to właśnie podgląd wideo na moim montażu. Mam zakupiony spliter VGA po to by móc pomnożyć obraz wychodzący na monitor podglądowy tak, żeby kopia tego co widzę na 3cim LCD wyświetlała się jednocześnie na Plaźmie/LCD który jest za moimi plecami o patrzy sobie w niego reżyser.
Jaki mam problem?
Rozdzielczość mojego 3ciego podglądowego monitora to 1280 x 1024 a więc 4:3 i na taką właśnie rozdzielczość też muszę podawać na duży telewizor który oczywiście jest 16:9 i obraz nie wypełnia go w całości. Dla zobrazowania problemu nakręciłem krótki filmik wideo w którym pokazuje moją montażownie i mój problem
Poniżej link do YT, niestety nie wolno mi tutaj linkow podawać, bo nie mam jeszcze 5 postów więc trochę obchodzę to obostrzenie i podaje najważniejszą część linku
youtube.com/watch?v=jXO305CETns
Proszę Was, o wskazanie jaki telewizor, jaki model ma na tyle rozbudowane funkcje, aby pozwolić mi na "doskalowanie" obrazu podawanego po kablu VGA -uwaga to ważne, sygnał nie idzie po HDMI tylko właśnie VGA i tak musi zostać. Podkreślam kwestię VGA ponieważ telewizory dają różne możliwości "dopasowania" obrazu w zależności od sposoby jego podania - źródła.
Z racji że sygnał nie jest Full HD a jedynie 1280x1024 to w gre wchodzą również telewizory HD Ready - jakość wyświetlanego obrazu nie jest tutaj super ważna, ten telewizor służy jedynie do "merytorycznego podglądu" - jakość / kolory oceniam na moim 3cim małym monitorze o matrycy PVA firmy EIZO - stąd własnie moje przywiązanie do niego, gdyby nie to to bym kupił splitter HDMI oraz nowy monitor z rozdzielczością FullHD i by nie było kłopotu a tak muszę kombinować