Porady - KODI. Wtyczki, problemy, rozwiązania, nowinki

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie muszę, ale lubię panować nad sytuacją.
No ale nic, od czego mamy Backup? W końcu do czegoś się przyda.
Odpalamy, przywracamy poczciwego oficjala i co? No nic, ale czy to nowość?
Udaje, że coś wczytuje, restartuje, ale to przecież to normalne, że tu nic normalnie nie może działać. Generalnie komedia, ale przynajmniej się nie nudzimy.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Wklejałem sporo w wątku.
Generalnie sporo można podmienić,
Tu ori, reszta po podmianie
Aaaa,to to ;)

Zainstalowałem tę 20-tkę (64-bit).
Ta 20 Beta,którą nadal mam,nie będzie się z nią gryzła ?
Teraz jak uruchomiłem Betę,pojawiło się info "Serwer zdalnej komunikacji - nieudane uruchomienie" ale działa.
Może wywalę to wpi...u ;)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mat, pamiętasz gdzie się ustawiało ponownie informacje dot. czasu, daty itp.
Po tych zabawach wcięła je amba i zostały same ramki.
Kiedyś już miałem podobny przypadek i pamiętam, że miałeś na to rozwiązanie:

1000007979.jpg

mat74

Well-known member
Bez reklam
ps. Jest kompilacja oparta na nightly build z modyfikacja polegajacą na wprowadzeniu poprawki eliminujacej całkowicie ewentualne dropy przy odtwarzaniau Dolby True HD Atmos .
Ryzyka nie ma żadnego , bo instaluje sie obok i niezaleznie od wersji bardziej lub mnie oficjalnych Nexus-a (jako Kodi FOO)

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
Będzie trochę trudniej,bo nie mam TV LG
Ja też :-D

ps. Jest kompilacja oparta na nightly build z modyfikacja polegajacą na wprowadzeniu poprawki eliminujacej całkowicie ewentualne dropy przy odtwarzaniau Dolby True HD Atmos .
Ryzyka nie ma żadnego , bo instaluje sie obok i niezaleznie od wersji bardziej lub mnie oficjalnych Nexus-a (jako Kodi FOO)

Zainstalowane, backup od Nexus-a wchodzi bezproblemowo (oczywiście trzeba załadować dwukrotnie) ładuje się wszystko ,łącznie z ustawieniami skórki ,trzeba tylko ustawić kolor i manualną pozycje napisów (jesli ktos podobnie jak ja korzysta z tej opcji).
Fajna alternatywa bo można mieć dwa Nexus-y oparte na oficjalu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pojawiły się oznaczenia, dzięki.

Wracając do apki "Backup", to szczerze mówiąc zawiodłem się.
Mialem oficjala Kodi (2022.03) i tutaj poszła kopia w "Backup".
Czyli tak jak powinno być.

Na ww. oficjala poszedł oficjal Nexus (2023.01.15), a nastepnie Nightly z 2023.01.11. Każda z tych wersji Kodi działała.

Teraz, gdyby cokolwiek sie wysypało, to Backup nie przywróci kopi zrobionej na pierwotnej instalacji (czyli u mnie Kodi 2022.03). Przynajmniej u mnie.

Musiałem odinstalować całkowicie Kodi (nie dało się już zainstalować oficjala 2022.03 ponownie) i zainstalować od zera i wówczas odpalić Backup, a następnie przywrócić kopie. Tutaj na szczęście się sprawdził i wróciliśmy do punktu wyjścia.

Teraz, gdybym chciał zrezygnować finalnie z oficjala Kodi (2022.03) i przejść na (np.) oficjala Nexusa (2023.01.15) lub Nightly, to wypadałoby zrobić świeżą instalacje, skonfigurować od zera (skoro Backup nie działa) i dopiero zrobić kopie. Ew. można spróbować doinstalować (np.) oficjala Nexusa (lub cokolwiek), zrobić następna kopie i liczyć, że Backup to przywróci.

Wiem, że namieszane, ale sprawa jest prosta.
Jak komuś się wysypie Kodi, to wówczas zrozumie o czym tu mowa ; )

Podsumowując - bynajmniej ja tak będę robił (profilaktycznie):
  • Nie instaluje już jednej wersji na drugą.
  • Jeżeli chce (np) oficjala Nexusa, to robię świeżą instalacje od zera, konfiguracja i do tego kopia.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Rozumiem ,że ładowałes backup Matrix-a na Nexus-a ?
To sie udaje ,choc ze wzgledu na dosc duża ilośc róznic , nie wszystkie ustawienia powracają.
W przypadku backup-u Nexusa ,wchodzą backup-y z nightly do nightly modyfikowanego , podobnie jak wchodza backupy z kompilacji Mavena na Nexus-a nightly i jego wariację (Kodi FOO).
Kopi backupów możesz miec dowolną ilosc, nic nie szkodzi więc miec kopii Matrix-a i kopi Nexus-a.Ładujesz backup z Matrix-a na Nexus-a , wprowadzasz poprawki i robisz kolejną kopię która pózniej możesz ładowac do dowolnego Nexus-a.
Pamietaj tylko ,ze za pierwszym załadowaniem zmieni część ustawień pozostając na skórce defaultowej i wyrzucając flage o błedzie , trzeba ponownie załadowac backup pomijając ładowanie pliku advancedsetup.xml .Wracają wtedy wszystkie ustawienia (prócz koloru i pozycji napisów) ładując również używaną (w trakcie robienia kopii) skórkę ze wszystkimi jej ustawieniami.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rozumiem ,że ładowałes backup Matrix-a na Nexus-a ?

Dokładnie tak - myśląc naiwnie, że (jedno z trzech):
a) wróci stary poczciwy oficjal z 2022.03
b) zostanie to co jest "dograne" czyli u mnie był to oficjal Nexus z 15 stycznia (lub) ten Nightly od Ciebie, ale wrócą wszystkie, lub część ustawień.
c) wiedziałem, że nic z tego nie będzie : D

Oczywiście, można kombinować, ale szczerze? Nie chce mi się.
Obecnie mam dwie wersje:
1. Nexus (ten od Ciebie bodajże z poprzedniego roku)
2. Oficjal Kodi z 2022.03
Wysypie się jeden, mam drugi.
Każda z wersji ma swoją kopie. Klikam, przywraca, działa (odpukać)
Bez kombinowania, errorów, czy symulowania, że coś się dzieje, a nic nie wnosi.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
Załaduj sobie ten ,który podaje wyżej Kodi FOO - backup wejdzie na niego od Nexus-a Mavena , więc nie bedziesz musiał wiele ustawiać.Chodzi lepiej/szybciej niż kompilacje Mavena a instaluje się niezależnie od oficjali mimo ,że to własciwie oficjal/nightly.

ps. Ja na obecną chwile wywaliłem już kompilacje Mavena - mam Nexus-a nightly z 15.01. i Kodi FOO które jest oparte na tej samej kompilacji z 15.01.

Miikee77

Member
Przecież się zanudzimy, jak nic się nie będzie działo.
Ja mam chyba jakąś masochistyczną radochę, jak co kwartał Kodi się wysypie i robię ponowną, świeżą instalacje z ustawieniami.
Za każdym razem, jak już wszystko działa, mam tą samą frajdę, jak za pierwszym razem :-D
Też tak miałem do niedawna, że stawianie czegoś od nowa (np. Windowsa, albo dawniej foobara) i konfigurowanie od zera sprawiało mi niesamowitą radość i jakieś takie poczucie spełnienia - robiłem coś i widziałem efekt, nabierało to jakichś określonych, pożądanych kształtów. Z wiekiem jednak zaczęło ubywać wolnego czasu i dziś wolę go inaczej spożytkować (rower i do lasu), ale przyznam szczerze, że konfigurowanie KODI sprawiło mi niezwykłą satysfakcje. Faktycznie jest trochę z tym roboty jak się pierwszy raz to atakuje, ale dzięki waszym wypocinom tutaj i screenom, idzie to nad wyraz sprawnie i jak się już wszystko poustawia to hohoho.
Ja z mixu KODI + FEN & DEBRID + TRAKT + Datoo jestem więcej niż zadowolony. Wszystko to w końcu postawione na Shieldzie śmiga aż miło za pomocą jednego pilota.
Jedynie zauważyłem, że do seriali to automatyczne zaciąganie napisów przez FEN, które udało mi się uruchomić, jest takie średnie. Z tego co do tej pory obejrzałem to połowa odcinków miała źle dopasowane napisy i trzeba było ręcznie zaciągać inne literki.

leszekgd

Active member
Co do napisów, w końcu znalazłem alternatywę dla Subtitles Manglera. SM był w sumie ok ale działał tylko przy domyslnej ścieżce audio. Nie byłoby z tym problemu, gdyby ruscy i makaroniarze nie ustawiali swojego audio jako domyślne. Drugą wadą SM było załączanie się go do np trailerów. Dodatek, który "odkryłem" nazywa się: SubLoader. Okno dialogowe może się otwierać po danym czasie. Można w nim zaznaczyć, żeby omijał wybrane wtyczki np Youtube. Nie ma problemu, że domyślnym językiem audio, u mnie jest angielski. Można też ustawić w nim, żeby priorytet miały napisy "wbudowane".
Właśnie doszedłem do takiego etapu, że wszystko mam ustawione i poprzerabiane w Kodi wg moich preferencji. Kurcze, co ja będę teraz robił 😉. Chyba zacznę testować tak jak Wy kolejne wersje programu, bo przecież nie będę oglądał filmów 😂.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nic nie musisz robić, Kodi za Ciebie zrobi, a bądź pewien, że nie znasz godziny, ani minuty, kwestia czasu kiedy się wyłoży :grin:

Z wiekiem jednak zaczęło ubywać wolnego czasu i dziś wolę go inaczej spożytkować (rower i do lasu)

Otóż to, rower, las. Co tu porównywać. Zresztą tych zainteresowań jest od groma, długo by wyliczać, Kodi, to tylko narzędzie, ale naturalnie cieszy możliwościami, szczególnie jak ktoś zaczynał od VHS'ów.
Ponadto, zawsze powtarzam, że człowiek bez jakichkolwiek pasji, zainteresowań, jest pusty jak bęben ; )

Załaduj sobie ten ,który podaje wyżej Kodi FOO - backup wejdzie na niego od Nexus-a Mavena , więc nie bedziesz musiał wiele ustawiać.Chodzi lepiej/szybciej niż kompilacje Mavena a instaluje się niezależnie od oficjali mimo ,że to własciwie oficjal/nightly.

ps. Ja na obecną chwile wywaliłem już kompilacje Mavena - mam Nexus-a nightly z 15.01. i Kodi FOO które jest oparte na tej samej kompilacji z 15.01.

Wrzuć linka do tego FOO, podmienie Nexusa Mavena (zresztą z ubiegłego roku od Ciebie z linka)

Mojego oficjala zamienię na Nexusa oficjala.
Pytanie, dlaczego ma to być Nightly?

Do góry