Płyty cd w stereo

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ale na razie jeszcze zipią ;-)) nic to nie zmieni.. dla mnie od dawna powinno być już tak zrobione.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W sumie bez różnicy, ten sam właściciel. Zmieni się tylko logo, wystrój, ale przynajmniej będzie jedna strona internetowa, obsługa gwarancji itp.
Ja tam lubię Saturna, jakoś przyjemniej jak w Media (wizualnie).
Za to nie przepadam za RTVAGD, komuna. Dawno powinni coś zrobić z tym wystrojem.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Niestety nigdy nie byłem w polskim Saturnie ,natomiast w Niemczech jest bardziej bogato niż w Media Markt ,szereg produktów jest tańszych

Zamykając "Niemiecki wątek "- przed Saturnem byłą inna sieć sprzedaży Pro Markt w żółtych barwach (coś podobnego do Media Expert w Polsce) niestety tego już nie ma, podobnie jak domów towarowych Hertie

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W sumie bez różnicy, ten sam właściciel. Zmieni się tylko logo, wystrój, ale przynajmniej będzie jedna strona internetowa, obsługa gwarancji itp.
Ja tam lubię Saturna, jakoś przyjemniej jak w Media (wizualnie).
Za to nie przepadam za RTVAGD, komuna. Dawno powinni coś zrobić z tym wystrojem.

Podobne ma zdanie jeśli chodzi o te sklepy. Kolega powiedział,ze jak będzie jedna marka to może będzie taniej :) pomarzyć można..

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wracając do płyt - sensacją jest to ,że Sony Music przejmuje kontrolę nad EMI ,Japończycy zawarli porozumienie na mocy którego przejmą 60% akcji za 2,3 mld dolarów .Obecnie Sony ma ok 40% akcji, co oznacza że po przejęciu staną się właścicielem wytwórni a także praw artystów którzy nagrywali dla EMI

Warto dodać że EMI jest jedną z najdłużej działających wytwórni na świecie ,powstała w 1931r przez połączenie brytyjskiej Columbii i Gramophone Comapny /HMV w tym samym roku otwierają słynne studio nagraniowe Londynie Abbey Road .Dla fanów muzyki dwie daty mają niemal historyczne znaczenie - rok 1962 podpisanie kontraktu z The Beatles, oraz 1967 podpisanie kontraktu z Pink Floyd

Warto też dodać że EMI miało ogromny wpływy nie tylko na muzykę ale też i technologię ,bowiem Alan Blumlein z EMI opracowuje technologię nagrać stereofonicznych ,w 1951r EMI wydaje na rynku amerykańskim pierwsze płyty winylowe o prędkości 33 1/3, a rok później single. W 1983 r EMI wydaje pierwszą płytę kompaktową

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Za to zła wiadomość napłynęła do mnie, że wytwórnia FIM się rozpada, bo właściciel zmarł na raka,a jego Brat nie jest takim melomanem.. a płyty z tego co ludzie mówią są rewelacyjnie nagrywane. Trzeba będzie coś pewnie kupić, bo za jakiś czas ceny poszybują do góry... a przy okazji samemu się sprawdzi jaka to jest jakość.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dzisiaj przyszło do mnie wydanie 9 symfonii Beethovena w SACD (5 płyt), oczywiście w DSD - dobre ponad 5 godzin muzyki poważnej, będzie można posłuchać. Następne płyty z tego gatunku będzie Vivaldi..

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Najpierw robię selekcję słucham na YT plus to co u znajomych.. ja nie jestem jakimś melomanem muzyki poważnej, ale kilka rzeczy mi się podoba z tego gatunku, a przy okazji te płyty (w wielu wypadkach) są dosyć fajnie zrealizowane więc warto troszkę kasy wydać na tego typu płyty) Żałowałem strasznie, że noworocznego koncertu z Wiednia nie ma nigdzie w SACd, ale Sony postarało się i całkiem fajnie są płytki nagrane. A z tego co ludzie piszą podobno co roku poziom jest porównywalny więc taniej można kupić z poprzednich lat tylko z innym dyrygentem. Nieznacznie się różnią od siebie te koncerty ale dla kogoś kto raz na jakiś czas sobie taką muzę posłucha nie ma to większego znaczenia. Choć chyba najbliżej z tego co zauważyłem jest mi Vivaldi, choć na 100% jeszcze nie jestem tego pewny :)

Krzychu pierwsza odsłuchana ale przy okazji robiłem pewne rzeczy więc na szybkiego nie ma co porównywać. Ale nie mniej jednak jest lepiej jak noworoczny koncert z Wiednia.. A wiesz mój sprzęt w muzyce poważnej daleko mu jest do tego co mogę posłuchać u znajomych.. więc trzeba mieć nadzieję ,że Bóg da zdrowie i pracę i pewnego pięknego dnia zamieni się to na coś innego.. a jeśli nie to jakoś i na tym się będzie słuchać..

A jeszcze mam ochotę kupić to co i Ty chyba również słuchasz czyli Pania D. Krall - dwie płytki posłuchałem u znajomego plus trzecia u innego i o ile dwie nie podeszły mi .. jednak taki 100% jazz to jeszcze nie jest dla mnie, to jednak ta trzecia jest do kupienia. Pytanie tylko w jakim formacie :)

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do w mnie wczoraj przyszło kilka płyt więc będzie co posłuchać w weekend.

p_yty.jpg

Z klasyki czekam na płytę Erich Kunzel / Cincinnati Pops - Straussfest 1: Explosions Pol.

ein.jpg

Lolek nie wiem czy słuchałeś , ale mnie z Diany Krall podoba się płyta The Girl In The Other Room. Kolega mi ostatnio pożyczył i chyba sobie kupie.

Z jazzu polecam też P. Barber Companion. Świetna płyta.

Bipo

Active member
Bez reklam
Obie te płyty Mika Oldfielda mam, często ich słucham. .. widzę Paweł, że lubimy te same płyty. .. :) To już któreś z kolei. ... :)

rabit

Active member
Bez reklam
Lolek... ósma pozycja z tej płyty, jest dla mnie fenomenalna. Mam tą płytę i nic według mnie jej nie brakuje. A niby tylko zwyczajne wydanie...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Broń Boże ja nie twierdzę, że jest to słabe wydanie.. nawet nie miałem okazji posłuchać.. mam na myśli, że jak coś podoba mi się bardziej to staram się już kupić w lepszych wydaniach. A tego typu płyty w lepszych wydaniach brzmią fenomenalnie. Do tego dochodzi fakt, że ta płyta jest również w wydaniu SACD, a myślę czy kiedyś jednak nie kupić odtwarzacza pewnej firmy, który również odtwarza płyty SACD, a niestety u tego Producenta to kosztuje. Oczywiście sam odtwarzacz również w "zwykłych" cd jest lepszy od oczko niżej odtwarzacza, ale nie podlega dyskusji, że część tej dopłaty jest także właśnie za SACD.
Zresztą nie da się wszystkiego mieć w najlepszych formatach, bo człowiek by musiał tylko na płyty wydawać kasę, nie wspominając, że Japończycy też pewne zabiegi robią specjalnie, aby kasę tłuc. Daleko nie trzeba szukać jest składanka Madonny, która wyszła w SHM, ale ma mało przebojów jej największych. Za to wydali podwójny album w "zwykłym" japończyku i tam już jest znacznie lepiej pod względem repertuarowym, ale cena z kosmosu.. a na pewno nie jest to jakość bluspec czy shm czy też innych formatów, które charakteryzują sie lepsza jakoscią piosenek na danej płycie. Więc jeśli tak się robi to nie będą ze mnie mieli klienta, bo kupię nasze rodzime podwójne wydanie ..

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Co tam płyty cd, właśnie wróciłem z koncertu Agnieszki Chylinskiej to był Power... :) stara dobra Agnieszka i wszystkie jej najlepsze kawałki z lat młodości ...ale dala czadu..polecam.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie, co tam płyty cd...
Też polecam zacząć łazić po koncertach i dziwi mnie co ja widzę na forach, przecie dla prawdziwych fanów muzyki, to niezapomniane wrażenia. Jak czytam ile ludzie czasu, energii i pieniędzy poświęcają na zabawki audio, a potem piszą, że nie mają czasu żeby podjechać na koncert, to jestem więcej jak pewien, że, to nie są to prawdziwi fani muzyki, a zwyczajni sprzętoholicy. Pitolenie godzinami o podkładkach pod kable i innych cudach, a 70 letnia babcia na koncercie więcej ma serca do muzyki, jak niektórzy znawcy których czytam. Sam nie jestem bez winy, bo od najmłodszych lat grzebie w sprzętach i cuduje, zresztą każdy wie, ale żeby nie ruszyć przynajmniej raz na rok na koncert???

Chylińska jest super, szczególnie, a raczej przede wszystkim stare kawałki. Zazdroszczę.
Teraz będziemy mieli:
Lenny Kravitz
Deep Purple
Pearl Jam
Iron Maiden
Roger Waters
Koncert Gwiezdnych Wojen, koncert muzyki filmowej
Nightwish
Przypominam, że to wszystko w Polandi, a nie za oceanem. Wizy nie trzeba, wystarczy zalać bak i pare stówek na wejście.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Co tam płyty cd, właśnie wróciłem z koncertu Agnieszki Chylinskiej to był Power... :) stara dobra Agnieszka i wszystkie jej najlepsze kawałki z lat młodości ...ale dala czadu..polecam.

Jakbyś zaczął sprzedawać płyty cd to napisz tytuły to może coś podpasuje z tego co masz.

Do góry