Płyty cd w stereo

lolek126

Well-known member
Bez reklam
lolek ja kupiłem używkę ,gdybyś chciał taką płytę to tylko w grę wchodzi używana .Ukazało się też japońskie wydanie tej płyty - różnica polega na jednym dodatkowym utworze "Solid Rock"
Ten album został zremasterowany w 1996r przez Boba Ludwiga (z wykorzystaniem technologii tzw noise shapingu) .Ta płyta również została wydana na 24 karatowym złocie przez niemiecką firmę Zound Gold ,która wydaje nie tylko złote płyty ,ale także tradycyjne .Rzuć proszę okiem tutaj SCW-Webshop

Mam też jednego kolegę co tak jak i Ty bardzo lubi DS i również ma ogromną wiedzę co do ich płyt, tylko dawno z nim kontaktu nie miałem, bodajże gdzieś w Skandynawii teraz urzęduje :) ja natomiast lubię ich posłuchać i nie mam potrzeby mieć wszystkiego, ale kilka płyt warto mieć, podobnie jak samego M. Knopflera, gdzie ja najbardziej lubię Jego solową płytę Sailing to Philadelphia.
Natomiast co do używanych to trzeba by było kupować od kogoś , kogo się zna lub ktoś zna, bo znam wiele przypadków używanych płyt zarówno cd jak i winylowych i niestety wiele z nich ludzie mówili, pisali, że np jedna czy dwie piosenki na płytach były uszkodzone.. niestety. a z moim szczęściem do używanych rzeczy to wolałbym zapłacić więcej i kupić nową płytę.
Zastanawiam sie jest też taka płyta the best of DS i ja mam ją w jednopłytowym wydaniu, też wyszła w dwupłytowym wydaniu i może też by ją kupić. Nie wiem jak jest z jakością czy to porównywalnie do tej jednopłytowej. Mam składankę ala taką the best w shm, ale tam nie ma wszystkich utworów, jakie są na tej z czerwoną gitarą.
Dziękuję za wyjaśnienie i linka.

Dawno, dzisiaj mnie naszła ochota na jakąś akustycznie nagraną płytę i patrze że Uli nie słuchałem od jakiegoś czasu...:) płytka z tego co pamiętam to chyba z MM.

Powiem Ci, że ja Lubię Urszulę i budkę suflera , mam ich dużo płyt, ale tą płytę pierwszy raz na oczy widzę i do tego jest akustycznie i z kwartetem smyczkowym. A ja lubię tego typu połączenia :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
loelk z tego co pamiętam są dwa rodzaje .Th Best of Mark Knopfler & Dire Straits - wydawnictwo 1 oraz 2 płytowe ,to pierwsze często jest dostępne jest w Biedronce ,oraz "Sultans of Swing" - The Best of Dire Straits ,obie te płyty wydal Uniwersal Music ,jak jest z jakością nie umiem powiedzieć gdyż nie mam żadnego

Wracając jeszcze do "Brothers in Arms" jest wersja SHM-CD o długości 47 minut czyli dokładnie tyle ile wynosi wersja na winylu .Główna różnica pomiędzy winylem i kompaktem jest taka ,że wersja na CD jest dłuższa i wynosi 55 minut .To wydanie SHM-CD to bodaj jedyna dostępna płyta kompaktowa o takiej długości materiału muzycznego

Fanom Dire Straits polecam jeszcze to wydawnictwo . Dire Straits - On The Night ,to płyta koncertowa z europejskiej trasy ,zawiera utwory z dwóch koncertów na stadionie Les Arena w Nimes (Francja) oraz stadionie Feyenordu Roterdam (Holandia) z maja 1992r . Są tam dwa utwory ,które niemal mnie wgniotły - Your Latest Trick i kapitalna wersja Brothers in Arms - to chyba najlepsze wykonanie tego utworu jakie słyszałem
Pod względem technicznym jest naprawdę dobrze - jest dużo powietrza w nagraniach ,brzmienie jest naprawdę selektywne i czyste .Ta płyta jest łatwo dostępna i tania - myślę ze warto ja mieć

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jeśli chodzi o the best DS to ja tak jak pisałem mam jedną w shm cd i ona nazywa się tak jak napisałeś the very best of sultans of swing i jak dla mnie jest ok, wielu moich znajomych ma tę płytę, a druga to właśnie z marketu the best of DS&MK - Private investigations, ja mam jednopłytową, a też jest to samo wydanie tylko ma dwie płyty w komplecie. Nikt z moich znajomych nie ma tego wydania. O tej koncertowej pierwszy raz słyszę.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dzisiaj odebrałem kolejna płytę Ani i tak jak poprzednie tak i ta naprawdę jest przyzwoicie nagrana i w dodatku za śmieszne pieniądze. Kolega twierdzi, że troszkę przy mało jest w niej rozdzielczości, ale to też zależy jaki mamy zestaw pod tym względem. Repertuarowo jak ktoś lubi tę wokalistkę, polecam kupić tę płytkę.

donsalieri

Active member
Bez reklam
Lolek aa płycie którą kupiłeś jest utwór ostatni "Zmieniaj mnie gdy zechcesz, z pięknym solo Leszka Możdzera na fortepianie, naprawde warto posłuchać, świetnie zagrał.
i jeszcze "Klika historii na ten sam temat" i "Bawię się świetnie", koniecznie kup :)
[youtube]hzFNLh6WtRU[/youtube]

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dla mnie chyba jest to najlepszy utwór na tej płycie :) dobrze nagrany również technicznie i naprawdę dużo w nim słychać.. "bawię się świetnie" ten utwór mam na składance ala the best.. pewnie coś jeszcze się kupi :)

Ostatnia edycja:

bielikk

New member
Bez reklam
Lolek aa płycie którą kupiłeś jest utwór ostatni "Zmieniaj mnie gdy zechcesz, z pięknym solo Leszka Możdzera na fortepianie, naprawde warto posłuchać, świetnie zagrał.
i jeszcze "Klika historii na ten sam temat" i "Bawię się świetnie", koniecznie kup :)
[youtube]hzFNLh6WtRU[/youtube]

strasznie męczący ten kawałek ;)

donsalieri

Active member
Bez reklam
Dla mnie najlepsze utwory Ani to nie te najbardziej popularne a właśnie takie mniej znane, omijane prze radio i media. Na obu wymienionych przeze mnie płytach jest kilka takich perełek ☺

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Niewątpliwie ma kilka naprawdę świetnych utworów i przyjemnie się tego słucha.. Do tego ją mało widać na tych ściankach itp, a ja bardzo to cenię jak ludzie "gwiazdy" potrafią w tym umiar znaleźć.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Lolek aa płycie którą kupiłeś jest utwór ostatni "Zmieniaj mnie gdy zechcesz, z pięknym solo Leszka Możdzera na fortepianie, ]

Skoro o Leszku mowa - widziałem dzisiaj jego płytę w Biedronce ,gdyż od dzisiaj nowa dostawa
Dla miłośników mocniejszego grania - Kiss ,Slayer ,Megadeth ,jest też Vangelis ,Diana Krall ,Rem ,The Cranberies ,Gary Moore ,Billy Idol i jeszcze kilka innych

Bipo

Active member
Bez reklam
Abum Marka Knopfler, rewelacyjna pod względem repertuaru oraz jakości dźwięku jeśli nie macie to szybko do Biedry bo za chwilę nie będzie.

Oraz ballady Gary Moore, może nie tak super nagrana jak Marek ale reperuar jak dla mnie ekstra :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bipo, mam również płytkę Urszuli i powiem, że jestem pod dużym jej wrażeniem w sensie takim, że bardzo dużo dodaje ten kwartet smyczkowy plus aranże znanych Jej utworów, a biorąc pod uwagę, że jest to płyta koncertowa, to naprawdę z jakością jest spoko i co najważniejsze przy tego typie płycie różnica w postaci delikatnej "klasyki" jest znacząco na plus i naprawdę mi się to wszystko bardzo podoba co usłyszałem. Bardzo lubię tego typu płyty i czekam na taką płytę np Bajmu i niech Beata sie spieszy, bo czasu się nie oszuka, a z głosem może być różnie.. Gdyby dzisiaj Lady Pank miał taką płytę nagrać to przecież szkoda by było nagrywać patrząc na głos wokalisty, a tak nagrali wcześniej i również płyta z dwoma cd z orkiestrą też jest bardzo ok.
A wracając do Urszuli, gdyby nie Śp. R. Lipko i "latawce" kto wie, czy Urszula dzisiaj byłaby Tą , którą jest dzisiaj.. :bober:
I to co pisałem wiele razy, że warto wklejać różne płyty, być może dla 99 osób Urszula jest niczym specjalnie delikatnie pisząc, ale dla tego 100 ego może być fajną wokalistką i do tego może się ucieszyć z zakupu, gdzie taka osoba, nigdy tej płyty by nie zobaczyła, gdyby nie wklejenie tej płyty w takim właśnie wątku. Dziękuję Bipo. :)

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Proszę bardzo... :)
Na dzisiaj polecam..
Koncertową płytkę Friday night in San Francisco - Al Di Meola. Trzech panów daje nieźle czadu na gitarach akustycznych... :)

Vangelis - Chariots of fire

Oraz Soundtrack z filmu Narodziny gwiazdy
Tutaj zaznaczę, że na płycie poza wstawkami mówionymi są genialnie nagranę utwory... :)

Ostatnia edycja:

Ataszek

Active member
Bez reklam
Bipo Paco de Lucia mam na Tidal kilka kawałków - świetna gitara ! Też patrzyłem na tą płytę w biedrze ... Mówisz że warta jest zakupu ?
"A star is Born" mam już jakiś czas - potwierdzam : bardzo dobra realizacja.

Bipo

Active member
Bez reklam
Oczywiście za 20zl nic tylko brać , jest krótka bo 40 minut koncertu z 5 utworami ale energetycznych kawałków z fajnymi przejścia mi... :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Trzech panów daje nieźle czadu na gitarach akustycznych... :smile:
Na akustycznych i klasycznych, a ściscie w tym koncercie:
Al di Meola - akustyczna
John McLaughlin - klasyczna
Paco de Lucia - klasyczna
Zarówno Al di Meola jak i John McLaughlin często grywają też na elektrycznych gitarach, a Paco de Lucia był juz raczej typowym wirtuozem nylonowych strun. Był gdyż zmarł w 2014 r.

Ostatnia edycja:
Do góry