Płyty cd w stereo

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To teraz troszkę inny repertuar , dzisiaj odebrałem podwójne wydanie płyty zespołu Foreigner

Kolejna będzie do zamówienia..

sentyzibi

Well-known member
Gratulacje Lolek. Napisz coś proszę o dysku nr 2 z tego albumu, bo o ile ballady z dysku pierwszego są znanymi kawałkami i mam je na studyjnych ich wydawnictwach, to tego akustycznego koncertu ( bodajże realizowanego w 2013 roku w Niemczech) jeszcze nie słuchałem.

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

JanVid

New member
Analyzed: Foreigner / I Want To Know What Love Is - The Ballads
--------------------------------------------------------------------------------

DR Peak RMS Duration Track
--------------------------------------------------------------------------------
DR7 -0.07 dB -9.20 dB 4:46 01-I Want To Know What love Is
DR4 -3.05 dB -9.15 dB 3:55 02-In Pieces
DR7 0.00 dB -8.35 dB 4:49 03-Waiting For A Girl Like You
DR5 -0.21 dB -6.51 dB 3:54 04-When It Comes To Love
DR8 -0.50 dB -10.54 dB 3:20 05-Feels Like The First Time
DR7 -0.50 dB -8.88 dB 3:28 06-Say You Will
DR8 0.00 dB -9.60 dB 4:59 07-The Flame Still Burns
DR8 0.00 dB -9.65 dB 3:52 08-Save Me
DR8 -0.54 dB -10.82 dB 4:33 09-I Can't Give Up
DR6 -0.50 dB -8.94 dB 4:03 10-Fool For You Anyway
DR5 -0.40 dB -7.16 dB 3:48 11-As Long As I Live
DR5 -0.77 dB -7.60 dB 4:16 12-I'll Be Home Tonight
DR8 -0.50 dB -10.28 dB 3:33 13-Double Vision
DR6 0.00 dB -7.35 dB 2:56 14-Long, Long Way From Home

Number of tracks: 14
Official DR value: DR7 :cry:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Gratulacje Lolek. Napisz coś proszę o dysku nr 2 z tego albumu, bo o ile ballady z dysku pierwszego są znanymi kawałkami i mam je na studyjnych ich wydawnictwach, to tego akustycznego koncertu ( bodajże realizowanego w 2013 roku w Niemczech) jeszcze nie słuchałem.

Repertuar to jest w necie, więc wiesz zapewne jakie są tam piosenki, natomiast jeśli chodzi o sam koncert to jest faktycznie akustycznie, tylko nie tak na 100%, jest trochę mocniej niż taki 100% wspomniany koncert. Nie mniej jednak mi się bardzo podoba, bo ja lubię tego typu koncerty, oczywiście w większości wypadków pod względem jakości nie jest to samo co album studyjny, ale w tym wypadku naprawdę płytka daje radę. I jeśli ktoś lubi tych chłopaków, myślę , że nie będzie zawiedziony jakością tej płyty, a pod względem wykonu danego utworu zawsze jest to troszkę inny utwór niż to co jest na płycie studyjnej.
Tak jak napisałem wyżej lubię takie koncerty, bo jednym z moich ulubionych instrumentów jest gitara, sam troszkę grałem - poziom ogniskowy :) ale nie żałuję, a (teraz Córka próbuje zapisałem Ją do szkoły i zobaczymy :) ), więc jest mi najbliżej serca i jak płyta jest dobrze zrealizowana , a do tego jak ma się odpowiedni sprzęt (którego ja na dzisiaj nie mam, ale trzeba się cieszyć z tego co się ma) to smaczki z takiej płyty są mega, kiedy czuje się niemalże każde pociągniecie struny. Ja to uwielbiam.. :)

Kiedyś wrzucałem taki filmik z piosenką na ACCU i B&W w połączeniu z Transparentem i jak to brzmi na YT to co dopiero , kiedy by się to słyszało siedząc w tym pokoiku. :) Nie wiem kto to gra, na trzech forach się pytałem, różne były typy, ale nie znalazłem kto to gra ten konkretny utwór...

Posłuchaj tego, a będziesz wszystko wiedział co mam na myśli.. :)

https://www.youtube.com/watch?v=d2UrHSl5xl0

Wracając do płyty Foreigner ja nie żałuję zakupu i już jest kolejna płyta, którą zamówię w tym klimacie, tylko z orkiestrą symfoniczną :)

sentyzibi

Well-known member
Ok, dzięki Lolek za recenzję . Właśnie o opinię tej koncertowej części wydawnictwa mi chodziło.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
U mnie dziś ciekawa płyta. Dwupaczek. Nagrana w mono oraz stereo. Ciekawe doświadczenie.

DB.jpg

I jeszcze fajna trąbka

ET.jpg

oraz

Tracy Chapman

TC.jpg

Ostatnia edycja:

JanVid

New member
... od 15.03.2019 r. w kolekcji w CD (2 CD DeLuxe Ed.) :) )))
Alphaville / Forever Young (Deluxe) Rem. 2019
Analyzed:

DR10 -0.11 dB -12.44 dB 4:17 01-A Victory Of Love (Remaster)
DR9 -0.11 dB -10.71 dB 4:46 02-Summer In Berlin (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.01 dB 4:45 03-Big In Japan (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.15 dB 4:13 04-To Germany With Love (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.79 dB 3:57 05-Fallen Angel (Remaster)
DR10 -0.11 dB -12.30 dB 3:46 06-Forever Young (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.61 dB 4:32 07-In The Mood (Remaster)
DR9 -0.11 dB -10.90 dB 4:46 08-Sounds Like A Melody (Remaster)
DR9 -0.11 dB -10.01 dB 3:33 09-Lies (Remaster)
DR8 -0.11 dB -10.12 dB 4:56 10-The Jet Set (Remaster)

Number of tracks: 10
Official DR value: DR9 :eek:k:

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Płyta "Forever Young" Alphaville jest też w sklepie HD Tracks ale niestety ze względów licencyjnych nie ma możliwości jej zakupu
Forever Young (Super Deluxe) [Remaster] | HDtracks - The World's Greatest-Sounding Music Downloads

Na zagranicznych serwisach aukcyjnych można kupić BoX super deluxe zawierający analog ,trzy płyty CD oraz DVD na której jest dokumentalny film oraz 24 stronicowy kolorowy booklet wielkości płyty analogowej zawierający niepublikowane zdjęcia .To wszystko zostało wydane z okazji 35 lecia ukazania się oryginalnego albumu - 28.09.1984r

jacrac

New member
... od 15.03.2019 r. w kolekcji w CD (2 CD DeLuxe Ed.) :) )))
Alphaville / Forever Young (Deluxe) Rem. 2019
Analyzed:

DR10 -0.11 dB -12.44 dB 4:17 01-A Victory Of Love (Remaster)
DR9 -0.11 dB -10.71 dB 4:46 02-Summer In Berlin (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.01 dB 4:45 03-Big In Japan (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.15 dB 4:13 04-To Germany With Love (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.79 dB 3:57 05-Fallen Angel (Remaster)
DR10 -0.11 dB -12.30 dB 3:46 06-Forever Young (Remaster)
DR9 -0.11 dB -11.61 dB 4:32 07-In The Mood (Remaster)
DR9 -0.11 dB -10.90 dB 4:46 08-Sounds Like A Melody (Remaster)
DR9 -0.11 dB -10.01 dB 3:33 09-Lies (Remaster)
DR8 -0.11 dB -10.12 dB 4:56 10-The Jet Set (Remaster)

Number of tracks: 10
Official DR value: DR9 :eek:k:

Czyli słabo. Wersja CD z 1984 roku Album DR 14

Track DR 15 14 14 14 12 13 15 17 13 14

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Doszła do mnie kolejna płyta w K2HD z Universalu (dopiero druga z tej wytwórni jaką posiadam w K2HD), tym razem L. Richie. Mam to wydanie w zwykłym wydaniu, ale po usłyszeniu tej płyty u kumpla w tym konkretnym wydaniu zdecydowałem się kupić raz jeszcze, a tamtą oddam w prezencie.

repertuar
all vaults in fallout 4

JanVid

New member
Czyli słabo. Wersja CD z 1984 roku Album DR 14...

Masz rację, ale .... na tle współczesnych wydań które osiągają DR na poziomie zaledwie 7 to jest jednak znaczny postęp. Uważam, że najlepsze wydania CD to te z lat 80 i 90 ubiegłego wieku charakteryzujące się porządną dynamiką ... i to właśnie brzmi :) )) Ale to już jest prehistoria do której może wydawcy jeszcze powrócą.

Doszła do mnie kolejna płyta w K2HD (dopiero druga z tej wytwórni jaką posiadam w K2HD),...

A czy osiągasz zakładaną jakość odtwarzania w tym kodowaniu ??? ... o ile dobrze się orientuję takie płyty CD wymagają obecności w systemie dekodera K2HD min. sprzęt audio z wyższej półki JVC posiadał takowe, w przeciwnym razie jest to tylko PR.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To ciężko jest do stwierdzenia czy człowiek to co kupił jest zakładany progres w 100% znaczeniu tego słowa. Może wspomnę tylko to, że tego płyty, które kupuję od listopada/grudnia 2017 roku nie są przeznaczone do tego co mam, a do tego co chce mieć. To tak na początek. Ja kiedyś napisałem (co jednemu Koledze się nie spodobało, ale ja tego nie zmieniam i dalej tak uważam i nie tylko ja..) i generalnie to nie mój problem, że ktoś ma inne zdanie w danym temacie. Ale takie płyty aby mieć z nich największą radość trzeba mieć "odpowiedni sprzęt", ale każdy robi to co mu się podoba i ja nikogo nie nakłaniam do zakupu tego typu płyt.
Wracając od Twojego pytania, gdybym miał podejść "zero - jedynkowo" czyli cena - jakość to w większości przypadków pewnie nie opłaca się kupować tego typu płyt. Tylko ja i Ci co kupują takie płyty inaczej do tego tematu podchodzą tzn. jak chcę mieć daną płytę, bo mi się podoba to kupuję ją nawet dla tych powiedzmy 20% lepszej jakości... oczywiście mam jakiś swój pułap cenowy, którego nie przekroczę na płytę tak jak z każdą inną rzeczą, ale nie przeliczam tego na procenty, tylko na fakt, że otrzymuję lepszą jakość. I mam z tego radość, a o to w tym chodzi. Wygląda to dużo lepiej jakby się mieszkało w Japonii, USA czy w HK.. bo sama przesyłka swoje kosztuje plus dla obywateli tych krajów ta cena jest zupełnie inną niż dla Polaka.
Ale w dzisiejszym Świecie wiele rzeczy jest w takich, a nie w innych cenach, choćby popularne smartfony, czy smartfon za 5 tys jest 400% lepszym od smartfona za 1 tyś ? Dla X ludzi nie, ale nie zmienia to faktu, że ludzie kupują i ja to staram się zrozumieć, bo coś sprawia im radość i chcą to mieć . Powody tego, że coś chcą nie interesują mnie, skoro ktoś podejmuje decyzję o zakupie takiej czy innej rzeczy.

Tego typu płyty jak K2HD, Bluspec, SHM, XRCD, XRCD2, XRCD24 nie potrzebują żadnego dekodera itp aby otrzymać z nich najlepszą jakość. Warunek jest tylko jeden, aby najlepiej zagrała jak jest to możliwe, potrzebny jest " w miarę fajny sprzęt" i nie musi być za miliony, bo np. mam kumpla, który ma zestaw MF M6si z olimpijkami III i tego typu płyty naprawdę grają już zdecydowanie lepiej w stosunku do tego co słyszę u siebie. A nie kosztuje to miliony, oczywiście taki zestaw tez nie jest tani, ale każdy ma swój wybór i decyduje się na coś albo nie. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu.

Natomiast płyty SACD, MQA, HRX tego typu płyty już potrzebują odtwarzacza, który ma odpowiedni dekoder, aby móc je odtworzyć w 100% jakość, jaką ktoś dla tych płyt przewidział. W chwili obecnej MQA nie ma chyba żadnego odtwarzacza, który by przeczytał tą płytę na 100%, odtworzysz ją w każdym odtwarzaczu, ale będzie grała jak zwykła płyta. Natomiast , jeśli chodzi o HRX to Accu 560 jak i 600 tka od Maca czytają te płyty i miałem okazję posłuchać na Accu i naprawdę fajnie to brzmi, tylko jeszcze jest bardzo mało płyt na rynku, i praktycznie wszystko trzeba z USA ściągać.

Reasumując każdy wybiera dla siebie jaką płytę chce kupić i najważniejsze jest to, aby muzyka nam przynosiła radość, a jakość zawsze będzie dla większości osób drugim planem w tym hobby. Z prostego względu, bo to niestety u nas za dużo kosztuje. Ale na pewno Ci co wybierają cieszą się z tego i nikt nie przelicza jej na procenty.

Miłego dnia życzę.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jeszcze może wspomnę apropo Kolegi wspomnianego, który był przeciwny takim płytom jak SACD i to co mówił o nich to lepiej nie będę pisał :) I tak mówił do czasu, kiedy do domu nie przywędrował odtwarzacz marantz 11 właśnie z SACD, który to jako odtwarzacz do normalnych płyt jest delikatnie mówiącym średnim patrząc ile za niego chcieli, to w SACD naprawdę był dobry. Efekt 4dniowych odsłuchów spowodował, że sprzedaje swój odtwarzacz i będzie kupował używany odtwarzacz Accu z SACD. Także czasem jest tak, że ludzie różne rzeczy piszą mówią, których wcześniej nigdy nie słuchali, a jak już usłyszą i są w tym maksymalnie szczerzy bez względu ile $ posiadają w portfelu potrafią dojść do pewnych wniosków, które diametralnie się różnią od tego co właśnie wcześniej mówili w tym temacie.
Daleko nie trzeba szukać bo i sam miałem "lekkie" zadanie odnośnie formatu SACD (jeszcze na początku 2017 roku miałem jedną tylko płytę w sacd) i to że akurat mam ten format w swoim odtwarzaczu to czysty zbieg okoliczności, ale po wielu, wielu odsłuchach nie wyobrażam sobie kolejnego odtwarzacza bez możliwości odtwarzania płyt w SACD.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Płytka pod względem jakości nagrania fajnie jest zrealizowana, ale pod względem opakowania jest to najgorszą moją płytą - mam tu na myśli możliwość wyjmowania i wkładania płyty i aż trudno uwierzyć, że na to wpadli Amerykanie, bo płyta właśnie jest Made in USA.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Znowu płyty CD wróciły do Biedronki - cena standardowa 20zł w ofercie kilkadziesiąt tytułów z ciekawszych rzeczy - Basia ,Diana Krall ,Norah Jones ,Eryka Badu ,Scorpions ,Nirvana ,Black Sabath ,Roxy Music ,Eic Clapton ,Dire Straits ...itd

Do góry