Pliki AVCHD - co z nimi robić?

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Do katalogu AVCHD (na dysku lub karcie) jako nazwy, możesz dopisywać co chcesz i ile razy chcesz, a po usunięciu dopisku, można tę strukturę odtwarzać w PS3. Jeżeli tak nie jest to znaczy, że coś w samej strukturze zostało zmienione.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
krysiek napisał:
A czemuż to ?
Co za problem zapisać do avika w rozdziałce 1920-1080 ?
Dobrze przekompresowanego materiału nie odróżnisz od oryginału.

Krysiek być może masz rację, ale ja wolę pozostać przy oryginalnym materiale i mieć 100% pewności, że nic nie tracę na jakości.

Seba_Fan

New member
Bez reklam
zastanawialem sie czy do multiavchd da sie dodac swoje plansze zrobione w odpowiedniej rozdzielczosci w photoshobie i w innych programach do np tworzenia napisow 3D itd, chodzi mi do filmow, miedzy np 01.MTS a 02.MTS

NIe chce w programach edycyjnych tego robic jako laczenia plikow bo nastapi rendering

wojti12

New member
Sydon777 napisał:
Do katalogu AVCHD (na dysku lub karcie) jako nazwy, możesz dopisywać co chcesz i ile razy chcesz, a po usunięciu dopisku, można tę strukturę odtwarzać w PS3. Jeżeli tak nie jest to znaczy, że coś w samej strukturze zostało zmienione.
ok
sprobuje jeszcze raz

a czy mozna edytowac nazwy katalogow w PS3? (na penie lub dysku)
w sumie elemetarna funkcja a nie moge jej znalezc

bo inaczej to jak chce przejsc z jednej struktury do innej to bede musial specjalnie odpalac lapa do edycji

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Seba Fan
Oczywiście da się, o ile te plansze będą zrobione jako pliki filmowe (np .m2ts lub Mpeg2). Wystarczy taką planszę z programu graficznego wstawić do np. Pinnacle Studio, rosciągnąć na odpowiednią długość (czas), dodać ewentualnie muzyczkę czy ruchome napisy i zapisać jako AVCHD (17 000 a nie MP4). Jakość będzie nienaganna. Taki filmik planszowy można oczywiście połączyć z innymi lub wstawić jako tytuł do menu.
Ja tak robię Intro do swoich filmów - każdy ma indywidualny charakter dostosowany do treści filmu - i podstawiam je w miejsce ekranu powitalnego (firmowego - oczywiście podmieniając jednocześnie stosowne pliki informacyjne).

Ostatnia edycja:

Seba_Fan

New member
Bez reklam
oczywiscie tez tak myslalem, zeby z pliku zrobic filmik, ciekawilo mnie czy sie jakos da dodac, alespoko na teraz filmi z jpeg

co do intro i plansz w menu, z tego co pamietam juz pisales o tym, ale mysle ze jak bedziesz mial wolna chwile i checi to chetnie przeczytam jak opiszesz to jak robic i inne osoby pewnie tez.

ma ktos wd player, potrzebuje info czy po przerobieniu plikow z kamerki w programie multiavchd czyta taka strukture?

Ostatnia edycja:

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Tu sprawa jest absolutnie prosta, jeżeli masz strukturę AVCHD wykonaną z firmowym ekranem powitalnym.
Odłączasz sobie jakąś charakterystyczną klatkę ze swojego filmu lub bierzesz jakieś foto, które dobrze pasuje do charakteru filmu. Ładujesz to do programu NLE (i dodajesz co tam chcesz - muzykę, napisy ruchome prezentujące w pięknej formie tytuł i skrótowo treść, miejsce, czas itp). Jak pisałem, ja to robie w Pinnacle Studio, bo możliwości są duże i robi się bardzo szybko. Po nagraniu na dysku jako AVCHD mam też gotowe pliki informacyjne w BDMV. Teraz podstawienia: Uruchamiam Hexedit i wczytuje plik 00000.mpls z katalogu PLAYLIST i w oknie edycyjnym zmieniam z 00000.m2ts na 01400.M2TS (bo taką nazwę ma plik Intro) i zapisuje plik w katalogu PLAYLIST struktury, w której ma się znaleźć mój filmik Intro, nadając mu nazwę 01400.MPL (format 8.3 bo struktura czytana ma być z dysku lub karty). Teraz uruchamiam Total Commander, by przenieść i przystosować pozostałe pliki ze struktury AVCHD, w której znajduje się zapisany w Pinnacle filmik Intro do struktury, w której ma się uruchamiać. W jednym oknie TC ustawiam plik źródłowy, a w drugim oknie dotychczasowy plik związany z ekranem firmowym. Przyciskiem F6ZmPrzes w TC przerzucam nowy plik w miejsce starego z jednoczesną zmianą nazwy: 00000.m2ts na 01400.MTS w STREAM; 00000.clpi na 01400.CPI w CLIPINF. I to wszystko. Teraz po odpaleniu z dysku nowej struktury najpierw uruchamia się mój filmik Intro a następnie menu z multiAVCHD (nawet jeżeli przy tworzeniu menu sygnalizowany był błąd - o czym ktoś tu pisał; problem błędu ekranu powitalnego przy okazji znika)

Ostatnia edycja:

wojti12

New member
Sydon777 napisał:

a gdzie dokonujesz tej zmiany nazwy? w PS3 da sie?

D

djrobus

Guest
Sydon777 napisał:
....Teraz po odpaleniu z dysku nowej struktury najpierw uruchamia się mój filmik Intro a następnie menu z multiAVCHD....

Dzięki za cenne wskazówki!
W menu i ekran powitalny nie bawiłem się jeszcze, czas ożywić mój projekt filmików z kamery:cool:

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
wojti12
Może kiedyś w PS3 się da. Na dziś niestety trzeba w komputerze - i tu jest ta mała niedogodność, z którą trzeba żyć. Wołajcie głośno niech Sony coś z tym zrobi. Przecież już tyle poprawił w zakresie plików AVCHD (jest teraz 50Hz, a poprzednie 60Hz dawało niesamowite migotanie - czego nie było w AVCHD; jest już sekwencyjne odtwarzanie plików .m2ts; nawet do odtwarzanego pliku da się natychmiast stworzyć rodzaj menu w postaci banera na dole ekranu wyświetlajacego miniaturki filmu w zadanym interwale). Dla programisty (mającgo program źródłowy), to zmiana w kilku wierszach programu i już można byłoby wskazywać, które BDMV ma być realizowane. Programiści Sony! - dlaczego tego nie zrobicie?

Ostatnia edycja:

marcing3

Member
Witam

Pisze odnosnie plikow avchd na karcie sdhc w blu-rey panasonic bd35,wiem ze temat w tym watku byl poruszany ale jakos nie chce mi to dzialac wyczytalem w instrukcji ze obsluguje pliki avchd tylko z kamer panasonica w wersji 1.0 tylko ze nie wiem jak to sprawdzic ale zapewne chodzi o strukture folderow oraz czy pliki maja byc w formacie mts ?

Prosze o jakas pomoc

Pozdrawiam

Choc teraz doczytalem ze bd obsluguje taki format mpeg4 avc moze na niego zmienic x264 ?

Ostatnia edycja:

TolkWimasz

New member
Witam,

Mam problem z tworzeniem menu w programie multiAVCHD. W czasie tworzenia wyskakuje pod Vistą okienko:
Program MPlayer - The Movie Player przestał działać.

Na drugim komputerze pod XP nie ma takiego okna, ale rezultaty otrzymane na obu maszynach są takie same.

Poniżej logi:

[09:41:07] Authoring menu (PAL).
[09:41:08] Encoding menu pages (x264)...
[09:41:08] x264/AviSynth output unexpectedly small or missing!
[09:41:08] Custom menu page #1 may not work as expected.
[09:41:08] x264/AviSynth output unexpectedly small or missing!
[09:41:08] Custom menu page #2 may not work as expected.

[09:41:08] Populating menu structure...
[09:41:08] Creating video thumbnails for 3 titles...
[09:41:16] Error creating thumbnail for title #1!
[09:43:18] Error creating thumbnail for title #3!

[09:43:18] Creating video thumbnails completed.

Wygenerowaną strukturę nagrywam na USB i odtwarzam na PS3.
W rezultacie otrzymuję menu z "zimowym" tłem, standardowymi napisami, pomimo wpisania własnego tekstu. Nie mam ani miniatur, ani nazw poszczególnych rozdziałów.

Mam przeinstalowany system XP SP2. Jedyny do tej pory zainstalowany program to Sony Vegas. Pliki z filmami są z kamery Sony SR11.

Czy w multiAVCHD działa przycisk Preview na karcie menu? Bo u mnie na 2 komputerach nic się nie dzieje. Jedynie na dole programu przelatują procenty Compiling menu.

Czy powinno się zainstalować jakieś specjalne kodeki?

Pozdrawiam
Tolk

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Czy masz zainstalowany AVISynth? U mnie w multiAVCHD wszystko działa poprawnie, w tym także przycisk Preview.

marcing3
Myślę, że chyba czegoś niedopatrzyłeś w zamieszczonych opisach. Ttrudno uwierzyć, że odtwarzacz Panasonica nie respektuje struktury tworzonej na karcie SDHC przez kamerę Panasonica (zwłaszcza, że PS3 takie struktury odtwarza).

Nie chcę rozbudowywać tego wątku o zagadnienia Authoringu struktur AVCHD/BR, ponieważ swego czasu stworzyłem o tym oddzielny wątek:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=27640
Proponuję, aby zagadnienia związane z menu tam lokować, a ponieważ te zagadnienia są ważne i pozostaną aktualne przez długie lata, więc może kiedyś Admin, czy też który Moderator, przyklei nam ten wątek, aby nie ginął w powodzi tworzonych doraźnie. A zatem zapraszam do wspomnianego wątku, gdzie tytułem wstępu postaram się opisać jakie nowe możliwości powstały wraz z pojawieniem się programu multiAVCHD.

Ostatnia edycja:

TomaszFWilk

New member
Dzięki Sydon777. Faktycznie nie miałem zainstalowanego AviSynth.

Po jego instalacji, restarcie Windows jest zdecydowanie lepiej. Jednak w dalszym ciągu wyskakuje podczas tworzenia thumbnail okno z Visty, że nie program MPlayer został zatrzymany. Po jego zamknięciu wyświetlana jest w logach informacja: Error creating thumbnail for title #1.
To samo z title #4.
Później program działa dalej.

Nie mogę sprawdzić wyniku bo jestem w pracy :)
W domu na PS3 zobaczę co się wygenerowało.

ps. Po instalacji AviSynth działa przycisk Preview.

Tolk

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Wszystko się zgadza - to ja mam min. kamerę Panasonica i dokładnie opisałem jaką strukturę ona tworzy na karcie SDHC. Pliki oczywiście są w specyfikacji 8.3 czyli pliki video mają rozszerzenie .MTS

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
marcing3 napisał :

"Pisze odnośnie plików avchd na karcie sdhc w blu-rey panasonic bd35,wiem ze temat w tym wątku był poruszany ale jakoś nie chce mi to działać wyczytałem w instrukcji że obsługuje pliki avchd tylko z kamer panasonica..."

No tak napisali w instrukcji, ale to nie do końca jest tak. Odtwarzacz Panasonic BD35 obsługuje pliki AVCHD nie koniecznie z kamer panasonica, z innych kamer oczywiście też :D

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
marcing3
Coś jednak jest na rzeczy z tymi indywidualnymi wymogami, bo nawet dzisiaj na stronie tej
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=143744&page=118
jest informacja, że multiAVCHD będzie miał możliwość tworzenia struktur na kartach SDHC dla odtwarzaczy Panasonic, o co właściciele tych odtwarzaczy zabiegają od pewnego czasu.
Sciągnąłem sobie nawet próbkę nagrania AVCHD na karcie SDHC odtwarzalnej na Panasonicu i jest dokładnie taka sama jak opisałem w #591. Najlepiej sprawdź sam jak to wygląda. Tu masz adres
http://www.savefile.com/downloadmin/1512404?PHPSESSID=fb1f233dd72c734ec1cafe3826a887c6

Dean jest szybki i chyba nie sypia tylko pracuje - niesamowity człowiek!
Oto zrzut ekranowy z multiAVCHD v. 2.6 gdzie zahaczykowałem opcje Panasonic
PanasonicSDHCOutput.jpg
Panasonic SDHC (TV/BD) SD output (no menu): If checked, multiAVCHD will produce compilation (without menu), compatible for Panasonic TV sets or BluRay players, equipped with SDHC slots.

Ostatnia edycja:
Do góry