Witam wszystkich. Dotarłem na to forum szukając nowego telewizora.
Sprawa wygląda tak, że powoli zaczynamy się rozglądać za nowym telewizorem. Telewizor jak to telewizor będzie służył do oglądania telewizji. Do tego jakieś filmy w HD (fullHD). Chciałbym, aby obsługiwał fullHD ze względu na podłączanie komputera (pograć w coś czasem na dużym ekranie).
Na telewizorach raczej mało się znam i wolę się poradzić ludzi "siedzących w temacie".
Technicznie:
Odległość od ekranu: 3 m - ponad 4m. Z racji tego raczej 42".
Pokój ~22 m2, jasny (przez cały dzień),
Programy najczęściej oglądane: Tu różnie, trzech różnych użytkowników (z różnymi gustami).
Więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: standardowo wieczorem, ale w dzień również ktoś będzie z niego zapewne korzystał.
Preferowana wielkość telewizora: 40-42 cale
Preferowana marka: brak
Jakie urządzenia będą podłączone: komputer (stacjonarny, nie wykluczam, że czasem telewizor może służyć przez dzień, lub dwa jako monitor). Jakiś odtwarzacz DVD. Dobrze by było jeśli telewizor miałby wejście USB na pendrive'a (i odtwarzał tak formaty video).
Jaki masz sygnał : Sam nie wiem, zwykła antena naziemna na razie (nie wiem, czy już nadajniki naziemne transmitują również cyfrowo?). W przyszłości to się oczywiście może zmienić
Programów HD : brak
Ma stać czy wisieć: stać
Budżet: do 2500zł (2800max)
Dodatkowo musi mieć tuner DVB-T (MPEG-4)
Zdaję sobie sprawę, czym technologicznie różni się plazma od LCD i chyba raczej bardziej mi LCD odpowiada. Wiem również, że za takie pieniądze raczej się nie kupi jakiegoś cudu techniki.
Co możecie mi doradzić, jakiś konkretny model?
Do tej pory znalazłem takie telewizory (sądząc po opiniach całkiem nienajgorsze):
- LG 42LH4000 (możliwe kłopoty z szumem głośników)
- Philips 42PFL5604H (na + odtwarzanie filmów z pendrive'a)
- Samsung LE40B550
- Sony KDL-40S5600
Może któryś z nich jest wart uwagi?
I jeszcze jedno pytanie odnośnie gwarancji. W sklepie RTVEuroAGD, każdy telewizor ma 2 lata. Jak to wygląda gdzie indziej są jakieś dłuższe okresy gwarancyjne? Sony chyba kiedyś po jakiejś dopłacie dawał gwarancję na 5 lat.
Telewizor powinien być w miarę dobrej jakości, nie będzie zmieniany za 2 czy 3 lata. Ma posłużyć jak najdłużej.