Pomocy! Pomocy! Pomocy!
Prośba głównie do Kiki,El Greco i digitalus.
Niestety za nowoczesną techniką nie umiem nadążyć no to se myślę poczytam,dowiem się czegoś więcej i fru do sklepu po nowy telewizor.
Przeczytałem pierwsze 40 stron i już byłem głupi więc następne 40 odpuściłem,od 82 czy83 przeleciałem do końca i teraz to już zupełnie nic nie wiem.Widzę że jesteście tu bardzo aktywni więc piszę właśnie do was jako tych ''GURU'' bo oprócz was to chyba nikt mi nie pomoże.Teraz ekran mam dokładnie w odległości 2,6m,ponieważ nowe tv są płaskie to dojdzie mi 40cm,a jak bym powiesił na ścianie to mam następne 30cm więc będzie to dokładnie 3 lub 3,3m.Jedyne co udało mi się ustalić z tego forum to przy tej odległości większość osób optuje przy 42 calach i chyba tak zrobię.TV głównie będzie służył do kablówki i filmów.Kablówkę mam z VECTRA przez tuner(DIGIT MF-4K)podobno sygnał cyfrowy (marketing czy fakt?) nie wiem,znajomi którzy ją mają twierdzą że cyfrowy więc przyjmijmy że tak jest.Filmy mam ponagrywane zarówno na laptopie jak i przenośnym twardym dysku.Nie jestem typowym maniakiem filmowym więc nie będzie to film za filmem ale nie będzie to też bardzo rzadkie zjawisko więc przyjmijmy że będzie to ze średnią częstotliwością.
Podsumowując:
Odległość oglądania- 3 do 3.3m
Kablówka -glównie
Filmy - średnio,z trzech żródeł(odtwarzacz DVD,laptop,dysk przenośny)
Podobno w Vectra można dokupić HD więc jeśli to prawda i faktycznie jest tak duża różnica w obrazie to też bym się ku temu skłaniał.Prośbę swą kieruję głównie co do rozdzielczości i HZ bo ci wszyscy tzw.fachowi doradcy że jak brac to tylko te co maja 1920x1080 i 600 HZ,a inni że 50 HZ wystarczy bo i tak nie zauważę żadnej różnicy,tylko HD inni że absolutnie tylko FULL HD.RóKażdy co innego doradza i co jeden to mądrzejszy bo gdzies tam słyszał itd,itd...przez co jestem już drugi tydzień bez tv i jak tak dalej pójdzie to bez tv spędzę również Święta,HORROR...
Napiszcie proszę jakie byście tv polecali,ile w końcu tych HZ ma być i jaka ta rozdzielczość?Zupełnie nie wiem jak to dobrać.Kwota ok 2000-2500 podobno idzie kupić już dobre plazmy.Próbowałem porównać 42cale,wyskoczyło mi od cholery różnych modeli no i wtedy się poddałem bo zupełnie nie wiem czym się kierować.Różnice w cenach są a nie wiem czy połowa z tych rzeczy jest faktycznie potrzebna czy to tylko bajery których i tak nie będę używał.Chciałbym uniknąć sytuacji gdzie jest np.pięć tv każdy ma inny symbol bo ten ma 1 gniazdko więcej,następny 2 a jeszcze inny 3+jakieś wejście a w gruncie rzeczy to te same tv tylko więcej wejść a różnica w cenie np.500 zł.Wolę te 500 zł dołożyć żeby mieć lepszy obraz.Nie jestem maniakiem sprzętowym więc nie muszę mieć pełno różnych wejść i gniazdek bo może kiedyś się przydają i akurat teraz są na topie,poprostu jak chyba każdy chciałbym mieć jak najładniejszy obraz abym oglądał go z wielką przyjemnością i nie żałował że nie kupiłem np. jakiegoś LCD.Wy najlepiej wiecie co najlepszego da się wycisnąć z tej kwoty.
Panowie trochę się rozpisałem ale nie wyobrażam sobie Świąt bez telewizora a wy jesteście ostatnią deską ratunku i mam nadzieję że to właśnie wy zrobicie mi najlepszy prezent pod choinkę.
Póki co to na razie wielkie wielkie dzięki za samo przeczytanie.
Pozdrawiam serdecznie
endiholek