no to teraz pare słów ode mnie na temat 5080.
Wczoraj przyjechał tv ( serdeczne dzięki Kiki
). Zbyt wiele czasu na zabawe nie było bo niestety sporo pracy i późno wróciłem ale oczywiscie kilka ekperymentów było i oto moje pierwsze wnioski.
Rozmiar:
najpierw mnie cofneło
(jak wszedłem do domu to tv już stał i grał) Jednak spore pudło
Ale wykonanie perfekcyjne, domówiłem noge obrotową i wygląda całość wzorowo
k:
Obraz:
Zaskoczyły mnie bardzo żywe kolory i duża jasność a okazało sie ze parametry były firmowe czyli uśrednione. Nie za wiele bawiłem sie nimi bo nie było czasu na czytanie instrukcji wiec ograniczyłem sie do przejrzenia zasobów z sygnału SD. Nie jest źle chociaż spodziewałem sie większych fajerwerków po tym co wyczytałem na forum. Są programy które świecą lepiej są takie które grają gorzej mimo wszystko jest ok
później przyszedł kolej na sztandarową pozycje czyli gladiatora przez scart po rgb No i opad szczęki, nie sądziłem ze wtym filmie są takie kolory a czerń położyła mnie na kolana, czarna ramka praktycznie nie odróżnia sie od pasów u dołu i góry ekranu - bajka. Kolejny był koncert Roda Stewarta i tu zaliczyłem drugi opad szczęki za sprawaą jak poprzednio czerni i kolorów. Zatem trzeba całą płytoteke oglądać od nowa a bedzie tego ze 300 tytułów wiec zajecia na jakiś rok jest
aha mam troche płyt skompresowanych do 4 gb
i tutaj jakość jest rónież bez zarzutu, owszem wiadomo ze wiele zależy od jakości kompresji ale drażniacych kwadracików na 3 krążkach nie zauważyłem, zobaczymy co z resztą.
Menu przejrzyste ale sporo funkcji, zapewne do przyzwyczajwenia po pewnym czasie.
Pilot w sumie nawet ładny, chociaż plastik średniej jakości to ten materiał na wierzchniej cześci interesujący aczkolwiek i tak planuje jakiegoś fajnego uniwersala .
No a teraz odrobina dziegciu w beczce miodu coby za słodko nie było. IMO fatalnie rozwiązane sortowanie kanałów z tunera tv, żeby jakoś to szło to kanały powiny mieć nazwe ale co z tego jak wywśieta sie około 7 z 70 zatem trzeba je z klawisza wklepać, irytujące. Po dwóch godzinach 30 programów ustawionych dziś kolejne podejscie ale pójdzie już szybciej
Druga sprawa która imo jest dość poważnym mankamentem jak dla mnie to obcinanie czarnych pasów. BYć może jeszcze nie dotarłem do tej funkcji ale długo tego szukałem aby tv automatycznie usuwał czarne pasy. Owszem robi to ale nie do końca i różnie na różnych kanałach. Troche dziwne. Myślałem że tryb pełny bedzie właśnie te paski niwelował i wyświetlał obraz na całym ekranie.
Na chwile obecną to tyle jak przetestuje sygnał HD i dopatrze sie innych spostzreżeń napisze.
Tymczasem dzięuje Wszystkim i Każdemu z osobna za rady i opinie
Kiki - raz jeszcze dzięki, Pozdrowienia dla kolegi który przyjechał z tv, przesymatyczny gość.
k: