Pioneer G8

pspot

Member
Wydaje mi się, że 1080i to jednak full HD - obraz przesyłąny jest w rozdzielczości 1920: 1080 tyle że z przeplotem (wyświetlane są półobrazy), w przeciwieństwie do 1080p, gdzie obraz nadawany jest w rozdzielczości 1920:1080 ale z tzw. progresywnym skanowaniem, czyli wyświetla pełne obrazy. Tak czy siak, telewizor HD ready skaluje obraz nadawany w 1080i do swojej natywnej rozdzielczości 1366:768.

pspot

Member
Mam oytanie do użytkowników Pionka: czy to możliwe, zeby wejście HDMI albo coś w TV było nie tak, bo mam zamienione kanały stereo...

Mam enkę podłączoną do Pionka kablem HDMI, a do pionka podłączyłem kabelkiem RCA wieżę. I oglądając enkę dzwięk stereo ma zamienione kanały, czyli dzwięk, który powinien lecieć w prawym głośniku leci w lewym i na odwrót. Sprawdzałem uwaznie i wielokrotnie na filmie z VOD . Ewidentnie jest zle. Jak podłaczę enkę przez scart do TV, albo enkę bezpośrednio pod wieże, dzwięk jest w prawidłowy. Nie mam innego urzadzenia, które można podlączyc przez HDMI, więc nie mogę sprawdzić. Może ktoś jednak się orientuje, czy to może być wina kabla, lub telewizora... Problem opisałem też tu: http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?p=135159#post135159

misiaczekmarek

Member
Bez reklam
wydaje się, że pojęcie full hd zostało już porzucone przez producentów. sprzęt jest podzielony na dwie kategorie (cytuję za stroną sony):

Co oznaczają logotypy?

HD Ready oznacza, że telewizor posiada minimalną liczbę 720 linii do wyświetlania obrazu High Definition.

Może wyświetlać obraz HD w formatach 720p i 1080i, akceptuje też 1080p.

Choć nie jest to pełna rozdzielczość Full HD, jednak format ten pozwala cieszyć się wspaniałą jakością filmów z płyt Blu-ray Disc™, DVD o zwiększonej rozdzielczości oraz grami na konsolę PLAYSTATION®3.

Telewizor z tym logo musi posiadać panoramiczny ekran, moduł analogowy oraz złącze HDMI™ lub DVI.

Format HD Ready 1080p, zwany także „Full HD”,
to nasza przyszłość. Telewizory z tym znakiem spełniają minimalne wymagania rozdzielczości formatu HD Ready, dodatkowo oferując rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli.

Wyświetlają obrazy w formacie 1080i i 1080p, co oznacza, że można zdecydować się na telewizor
z większym ekranem (nawet jeżeli pomieszczenie,
w którym stoi, nie jest zbyt duże).

Obraz z większą ilością szczegółów można oglądać z mniejszej odległości — przy czym nie widać pojedynczych pikseli.

A co najważniejsze, logo HD Ready 1080p gwarantuje, że urządzenie wyświetla obraz z częstotliwością 24 Hz
(24 klatki na sekundę), jak również 50 Hz i 60 Hz (np. płyty DVD).

HDTV spełnia najważniejszy wymóg formatu HD Ready — cyfrowy tuner, w który wyposażony jest telewizor. Dzięki niemu można jednocześnie odbierać
i wyświetlać obraz HD, bez konieczności podłączania dodatkowego tunera.

Format HDTV 1080p jest identyczny z HDTV,
z tą różnicą, że może wyświetlać obraz w rozdzielczości 1920 x 1080, jak również obraz 24p (np. filmy na płytach Blu-ray Disc™).

więcej szczegółów: http://www.sony.pl/section/strona-glowna/article/id/1207064677847

telewizor 1366:768 skaluje oba typy sygnału: 1280x720 i 1920x1080, z tym, że przy skalowaniu sygnału 720 występuje oversize, czyli nie masz obciety obraz (nie wszystko mieści sie na ekranie).

Ostatnia edycja:

motobartcompany

New member
U mnie z N-boxem są lepsze kwiatki:

Mam podłaczonego kablem HDMI za prawie 300 zł ( testowane też na tańszym)

Gdy telewizor jest włączony i przełącze na inne źródło sygnału ( n-box cały czas jest właczony) w dalszej kolejności spowrotem złapie źródło n-boxa to dzwięk się spóźnia . Pomaga reset N-boxa lub TV.

Gdy wyłącze TV - przykładowo chce posłuchać radia z n-boxa to dźwięk znika całkiem.

N-boxa mam podłaczonego do 5080xd kablem HDMI. Dźwięk przesyłam z boxa bezpośrednio optykiem do wzmacniacza.
Próbowałem 3 wejść HDMI w TV, w nboxie ustawiałem sygnał DVI i bez żadnych zmian.
Po prostu coś się gryzie ze sobą. N-box nawet już popisukje z bólu;)
Na panasonicu PV70 i PV700 takich kwiatków nie miałem.

pspot

Member
Może u Ciebie jest to spowodowane tym, że dzwięk puszczasz optykiem i masz nastawione na DD 5.1 - czytałem na forum że to dla nboxa trochę duże wyzwanie....

A mógłbyś sprawdzić dzwięk stereo przez HDMI u siebie, czy nie ma zamienionych kanałów stereo lewego z prawym? Może to byc wina softu, o której nikt nie wie....

rkaniews

Member
4280xa

Jak dobrze pójdzie i wszystko wyjdzie ok, już w czwartek stanę się posiadaczem płaskiego TV. Zamówiłem prezentację u Kiki-ego. W szranki staną: Kuro 4280XA, Viera 42PY85 oraz JVC 42 S90. Przebrnąłem przez 164 strony tego wątku. Niewątpliwie bardzo pożytecznie spędzony czas. Wygra ten TV który najładniej zagra na analogowej kablówce. Oczywiście faworytem jest Kuro, ale nie raz faworyzowane zespoły przegrywały rywalizację. Z chęcią podzielę się wrażeniami po wszystkim.

omar

New member
rkaniews napisał:
Jak dobrze pójdzie i wszystko wyjdzie ok, już w czwartek stanę się posiadaczem płaskiego TV. Zamówiłem prezentację u Kiki-ego. W szranki staną: Kuro 4280XA, Viera 42PY85 oraz JVC 42 S90. Przebrnąłem przez 164 strony tego wątku. Niewątpliwie bardzo pożytecznie spędzony czas. Wygra ten TV który najładniej zagra na analogowej kablówce. Oczywiście faworytem jest Kuro, ale nie raz faworyzowane zespoły przegrywały rywalizację. Z chęcią podzielę się wrażeniami po wszystkim.

jesteś może z poznania?
pytam, bo ja również mam w czwartek prezentacje kuro :)

androzek

New member
Masta_J napisał:
Mnie najbardziej podoba się konfiguracja z oryginalnymi głośnikami po bokach i takową konfigurację polecam :eek:k:

Pozdrawiam,

A ja polecam moją konfigurację o której wspominałem wcześniej - zakupione na allegro po 12 czy 8 zł sztuka głośniki podłużne 3 drożne( podobno nie wmontowne głośniki do tv Loewe,Samsung i LG ) .Schowałem je za telewizorem a jakość dźwięku rewelacyjna - basy,treble:) - oczywiście do oglądania wiadomości ,zwykłych filmów.

rkaniews

Member
Stało się - kupiliśmy 4280XA. Prezentacja zajęła jakieś 2 godzny z okładem - w tym wnoszenie trzech ciężkich pudeł na 4 piętro po schodach. Na pierwszy ogień poszło/poszła 4280XA i tak naprawdę do niej porównywałem pozostałe dwa modele.
4280XA vc 42PY85 - wizualnie jak dla mnie i żony Kuro ładniejsze. Panas wygląda trochę jak świecąca kula. Obraz: Kuro ostrzejsze zdecydowanie, ładniejsze kolory (bardziej naturalne).
4280XA vs JVC 42S90 - o mały figiel i wygrałoby LCD. Przeważyła "wypalająca" oczy biel (wiem, że można pogrzebać w ustawieniach), oraz w niektórych momentach pixeloza. Przy stabilnym obrazie - JVC mógł się bardziej podobać. Przy ruchu kamery - zaczynał się lekko gubić i pojawiała się pixeloza.

Wygrało 4280XA i zostało już z nami.
Co do samej prezentacji - bez niej można sobie krzywdę psychiczną zrobić starając się kierować rankingami, forumami, opisami i opiniami innych. Ukłony należą dla Kiki, że taki cyrk robi (jego ludzie jeżdzący po Polsce).
Człowiek od prezentacji zapowiedział, że poddany torturom do menu serwisowego nie wejdzie, więc nawet nie wiem ile czasu ta plazma już pograła.

Generalne wnioski (moim zdaniem): 4280XA "pójdzie" chyba nawet na sygnale z kija zamiast anteny. Naprawdę obawiałem się swojej "szitowskiej" analogowej kablówki, efekt wyszedł naprawdę dobry.
Jeżeli masz wątpliwości - zaproś ludzi do siebie na prezentację.

Ostatnia edycja:

rkaniews

Member
4280XA - pare uwag

Od zeszłego piątku mam u siebie 4280XA. Telewizor spełnia swoją funkcję - da się oglądać w sympatyczny sposób kablówkę analogową. Mam jednak kilka uwag:

- bzyczenie plazmy - wiem, że plazmy buczą, taka technologia. Ja to buczenie słyszę wyraźnie. Zakładam jednak, że mam wyczulony słuch (zdarzało się, że ja słyszałem coś, czego inni nie)
- polski teletext - nie mogę zmusić KURO do wyświetlania PL-iterek w telegazecie. Mam ustawiony kraj POLSKA, telext na europa wschodnia.
- czerwona pixeloza - kolega w wątku o panelach G8 opisywał swój problem dot. poszarpania krawędzi z czerwonym wypełnieniem. Mam dokładnie to samo, z tym, że kolor musi być krwistoczerwony. Np. w niedzielę na którymś z kanałów puszczali Ace Vantura. Koleś miał koszulę "Hawajkę" z czerwonymi elemntami - pixeloza wychodziła z tych elementów, że nie dało się na to patrzeć. Dokupiłem DVD 410V - jak tylko zmusze te maszyny do współpracy sprawdzę, czy problem dotyczy tylko słabego sygnału z kabla, czy jest to problem globalny.

mach162

New member
Licznik godzin w 5080XA

Witam wszystkich,
przede wszystkim wielkie dzieki dla wszystkich uczestników tego forum i ich rzeczowe i fachowe uwagi. To głównie dzięki nim cieszę się teraz z posiadania super sprzetu jakim jest Pionek 5080XA. Moja radość nieco jednak opadła, gdy sprawdziłem licznik godzin po 3 dniach użytkowania /wg wskazówek znalezionych na tym forum/. Licznik pokazywał...350 godzin!!! Sprzęt dostałem oryginalnie zapakowany, kupiony od jednego z dystrybutorów Pioneera w Polsce. Skomentujcie proszę, czy to normalne, żeby nowy sprzęt posiadał już na starcie taki "przebieg"?
Z góry dzięki za komentarze - lekko zatroskany nowy użytkownik.

ArtS007

New member
Bez reklam
Raczej nie. Ale jeśli nie nosi śladów używania, zarówno tych organoleptycznych, jak i postaci powidoków na ekranie, nie przejmuj się.

ArtS :)

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że te 300 godzin to właśnie dotarcie twojej plazmy przez producenta. Wiele firm tak robi by zminimalizować ryzyko powidoków. Pozdrawiam.

mach162

New member
Dzięki za komentarze, od razu mi lepiej. Pionek nie nosi żadnych śladów użytkowania, tym większe było moje zdziwienie po zobaczeniu licznika. Czytałem na tym forum wskazówki, żeby dać się plazmie dotrzeć przez pierwsze 200h więc zrozumiałem, że licznik w nowym sprzęcie powinien oscylować w okolicach zera.
Generalnie sprzęt super, duża radocha na wszystkich źródłach /Cyfra+, PS3, DVD/, walczę jeszcze tylko z pojawiającym się czasem "kratkowaniem" w obrazach z Cyfry. Zastosowałem podawane na tym forum ustawienia z lekką modyfikacją koloru i ostrości.
Pozdrawiam

Kermit

New member
Wiec stalo sie w koncu po 3 miesiacach szukania, czytania forum dzisiaj przyjedzie do mnie plazma Pioneer 5080xa (z glosnikami) + wieszak tech-linka:D Zobaczymy jak to cudo gra:))))

Oczywiscie w przyszlosci bedzie zamiana z tych glosnikow na KD :)

Ostatnia edycja:
Do góry