(...) chcę kupić Samsunga D8000, i jest to jedyna rzecz która hamuje mnie od tego zakupu???
Witam,
co do negatywnych wrażeń z oglądania 3D, to chyba sprawa indywidualna. Oglądając Avatara w kinie mieliśmy z Żoną złe wrażenia (mdłości, zwroty głowy itp.). Jak na razie nie miałem wielu okazji oglądać 3D w TV, natomiast obrazy konwertowane 2D>3D nie wywołały takich reakcji.
Przy wydatkowaniu dość dużej kwoty za taki TV, zwróć też może uwagę na poniższe zapisy z instrukcji obsługi > nie ukrywam, że mnie trochę szokują:
" Ostrzeżenie dotyczące nieruchomych obrazów
Należy unikać wyświetlania na ekranie nieruchomych obrazów (np. plików JPEG) lub ich elementów (np. logo programu telewizyjnego, panorama, obraz w formacie 4:3, czy dolny pasek z informacjami lub notowaniami giełdowymi). Może to spowodować odbicia na ekranie LED i pogorszyć jakość obrazu. Abyzmniejszyć ryzyko wystąpienia tego efektu, postępuj zgodnie z poniższymi zaleceniami:
• Nie wolno wyświetlać jednego kanału telewizyjnego przez dłuższy czas.
• Staraj się wyświetlać każdy obraz na pełnym ekranie. Aby optymalnie ustawić obraz, użyj menu ustawiania formatu obrazu.
• Zmniejsz wartości jasności i kontrastu możliwie nisko przy zachowaniu pożądanej jakości obrazu. Za wysokie wartości mogą przyspieszyć proces zużywania się ekranu.
• Często używaj tych funkcji telewizora, które służą do redukcji efektu utrwalania obrazu na ekranie i wypalania obrazu.
Panel TFT LCD wykorzystuje ekran składający się z subpikseli, których wytworzenie wymaga bardzo skomplikowanej technologii. Mimo tego na ekranie może występować kilka jasnych lub ciemnych pikseli. Nie mają one negatywnego wpływu na działanie urządzenia. "
Pomimo wnikliwego wpatrywania się przy odbiorze TV i szukania świecących hot pikseli - niestety "przeniknął" mały defekt, który początkowo wydawał mi się pyłkiem/zanieczyszczeniem. Dopiero oglądanie na cropie zdjęcia, pokazało mikro defekt pod szkłem ekranu (jakby odłamek szkła ?) lekko przyciemniający (w ok. 50%) subpiksel niebieski, umieszczony ok. 5 mm od krawędzi bocznej i 50 mm od górnej. Jest widoczny w zależności od kąta patrzenia. O reklamacji oczywiśnie nie ma mowy - patrz wyżej. Muszę z tym jakoś żyć

.
Pzdr.
P.S. TV był dostarczony w oryginalnie, fabrycznie zaklejonym kartonie. Jednak czystość ekranu nie była doskonała (jakieś niewielkie ślady smug po umyciu ekranu ?) - być może przyczyną jest Made In Slovakia, bo nie wierzę, że w Korei by takie coś przeszło
edycja: zapomniałem dodać - TV nie "widzi" plików z rozszerzeniem .mov !!! (filmy z aparatu cyfrowego Nikon P7000)