Sposób na brakujące TVN-y w Samsung D8000 + moduł CAM Polsatu.
Temat był poruszany w tym wątku przeze mnie i inne osoby.
Dopiero teraz po wielu miesiącach znów mam kontakt z TV i postanowiłem zająć się problemem.
W sieci nie znalazłem skutecznego dla siebie rozwiązania.
Ktoś opisywał, że działa u niego szybkie przeskakiwanie po kanałach i nagłe zatrzymanie na brakujących TVN-ach. W moim przypadku udało się tylko kilka razy zaświecić tym sposobem TVN, TVN Style, TVN Sieden, czy TVN Turbo.
Inna osoba wysłała do firmy Samsung e-mail opisując problem współpracy modułu z TV i otrzymała odpowiedź, że Samsung nie prowadzi współpracy z Polsatem, dlatego nie mogą pomóc. Pozostawiam tę wypowiedź naukowców z Samsung Polska bez komentarza.
A wszystko zaczęło się od zmiany parametru FEC.
FEC - z ang. Forward Error Correction.
Metoda korekcji błędów przy cyfrowych transmisjach.
Poprawność przekazywanej informacji: 1/2 (najlepsza), 2/3, 3/4 (średnia i najczęściej stosowana), 5/6 i 7/8 (najgorsza).
Przykład: FEC=5/6 oznacza, że na każde 6 bitów, 5 to informacje, a 1 służy do korekcji.
Pomyślałem, że skoro Samsung współpracuje z N-ką, to może ich lista zadziała, ale nic z tego. Wciąż brak TVN-ów. Po wgraniu do TV listy od Cyfry + też nic. Zacząłem bawić się programami do edycji list kanałów. Jednym z nich jest samtoolbox_win7_v0.11 Ten program po edycji pliku z listą wyświetla FEC dla TVN-ów z numerkiem 3 (3/4) Tak samo jest w liście od N-ki jak i Cyfry +, czyli błędnie, bo powinno być 5/6. Ale o dziwo moduły Cam Cyfry + działają poprawnie Tak czy inaczej parametru FEC nie da się zmienić za pomocą tego programu, ani żadnego innego, które znalazłem w sieci.
Postanowiłem jednak trochę pomieszać programem samtoolbox i znalazłem pewne rozwiązanie. Zmodyfikowałem lekko listę.
Po kilkudniowych testach mogę powiedzieć, że w moim przypadku jest to sposób skuteczny w stu procentach.
Zrobiłem tak:
Po otworzeniu pliku *.scm w programie samtoolbox uruchomiłem pliki map-SateD oraz ServiceProvider. U mnie w pliku ServiceProvider na pozycji 0 jest ITI, na 9 jest TVN, na 16 Cyfrowy Polsat.
W pliku map-SateD za pomocą kopiuj wklej, czyli ctrl+c ctrl+v lub prawym przyciskiem myszy skopiowałem TVN Turbo, oraz TVN Style i zmieniłem w nich parametr bouqet. Zależało mi tylko na tych kanałach, gdyż TVN oraz TVN 7 działają u mnie w HD. W jednym TVN Turbo bouqet ustawiłem na 0, w drugim TVN Turbo bouqet zmieniłem na 16. Tak samo z TVN Style, w jednym bouqet zmieniłem na 0, w drugim TVN Style bouqet zmieniłem na 16. Oczywiście mowa o kanałach SD. Nie wiem czy w tym przypadku zmiana bouqet ma jakieś znaczenie, ale po testach już tak zostało.
Ważne jest ułożenie kanałów w odpowiedniej kolejności, jednak nie wykluczam innego rozwiązania.
Na podstawie wielu testów utworzyłem następującą konfigurację,
ustawiając kanały na końcu listy:
Kanał 217 TVN Style – bouqet 0
Kanał 218 TVN Style – bouqet 16
Kanał 219 TVN – bouqet 9
Kanał 220 TVN Turbo – bouqet 0
Kanał 221 TVN Turbo – bouqet 16
Kanał 222 TVN 7 – bouqet 9
Teraz bardzo ważna sekwencja przycisków na pilocie.
Istotne, by proces przełączania rozpocząć od przycisków numerycznych, czyli:
1 – Wciskam trzy razy dwójkę, by wybrać kanał 222 – TVN 7
2 – Czekam, aż na TV pojawi się napis „sygnał zakodowany.”
3 – Wciskam dwa razy przycisk do zmiany kanałów „P” tak, by wskoczyć na kanał 220 i już mam wyświetlony kanał TVN Turbo.
4 – Wciskam trzy razy przycisk do zmiany kanałów „P” tak, by wskoczyć na kanał 217 i już mam wyświetlony kanał TVN Style.
Wreszcie mam dostęp do brakujących, interesujących mnie kanałów.
Wiem, że cały opis jest śmieszny, albo raczej groteskowy, ale może kogoś zainspiruje.
A może macie lepszy pomysł?
Skoro jest to ingerencja w listę kanałów zewnętrznym programem pragnę dodać, że wszystko robimy na własną odpowiedzialność.