To forum jak każde inne forum służy swobodnym wypowiedziom i z pewnością można tu zaczerpnąć ciekawych i zróżnicowanych opinii, ale przy czytaniu trzeba pamiętać, że Polacy mają skłonność do przejaskrawiania.
Szczególne emocje towarzyszyły n. Wejście platformy podgrzało atmosferę do punktu wrzenia – niektórzy tak się zapędzili w obronie swojego stanowiska, że oskarżali oponentów o konszachty z ITI.
Gdy temperatura wypowiedzi spadła do 37°C uznałem, że produkt ma już za sobą okres niemowlęcy i jest to właściwy moment na decyzję, zresztą skutecznie pomogła mi w tym „syfra” (miałem dostać SUPER ofertę, ale pewnie nie mają czasu na takie duperele), no i ta sprzyjająca pogoda – można powalczyć na dachu.
Umowę podpisałem w Avans. Trwało to ok 15 min., żadnych problemów z systemem, a sprzedawca wiedział jak ten temat załatwić, więc przypuszczam, że te sprawy n już rozwiązała.
Rozpakowałem, przeczytałem instrukcje n-boxa i instalacji anteny, podłączyłem, do instalacji C+ i no i oczywiście siła sygnału ok., a jakość 0%.
3 godziny walki na dachu (robiłem to pierwszy raz w życiu) z instrukcją ze strony n i działa.
Wrażenia
Jak miałem już poprawny sygnał to reszta poszła łatwo. N-box pobrał programy, które zamówiłem, więc problemy, które opisywano na forum zostały rozwiązane i jazda.
Jakość obrazu lepsza niż w C+ . W skali 1-10 dałbym 7 . Najważniejsze to to, że nawet przy marnym materiale nie ma „pikselozy”. Myślę, że jakość znacznie przybliżono do DVD, a na tym mi szczególnie zależało (główny powód rezygnacji z HBO).
W C+ występował jeszcze jeden smaczek – przy powolnych ruchach skóra twarzy przemieszczała się jakby z pewnym opóźnieniem. W n nie zauważyłem takiego zjawiska.
Oprogramowanie działa bez zarzutu – szybko, bez zacięć. Dodałem użytkowników, skomponowałem listy programów i oglądam. Pewnie zmieniłbym co nieco w oprogramowaniu, ale skoro n wsłuchuje sie w głosy użytkowników to i to pewnie poprawią.
Reasumując
n HDTV – telewizja nowej generacji
n - to telewizja nowej generacji. Takie mam pierwsze odczucia. Łatwa instalacja, przyjazny software, nowatorskie podejście do rynku i oferta adekwatna do ceny.
n HDTV - telewizja jakości HD
n – to nie telewizja HD, to sprytny zabieg marketingowy dla maniaków HD lub ignorantów, ale działa.
Póki co mam odbiornik SD i tak po prawdzie cieszę się z tego, bo co to za telewizja HD. Wybierając pakiet filmowy i kulturalny mam do dyspozycji 2 kanały HD. Pewnie gdybym zobaczył obraz HD, a potem musiał wrócić do rzeczywistości SD czułbym niesmak. A tak mam tylko SD i serce nie boli.
Poczekam, aż n będzie naprawdę HD i wtedy kupię odbiornik HD, bo na razie to żart.
Teraz czekam na sensowną ofertę filmową i mam nadzieję, że wkrótce n stanie się n HD.