Czołem Panowie,
@Janunio, @Sebol74, @szybal:
- pliki sciągnięte 4K downloader'em do kontenera MKV
- jakość 4K @60FPS, w najcięższej wersji
- jeden z plików dodatkowo to samo, ale format 'nieznany' był jeszcze cięższy (demo LG)
Tak, wiem, że sieciówka w TV ma 'ledwie' 100-tkę
Nad bitrate się nie spuszczałem, odtwarzacz na zmianę wbudowany (prawda - z większością plików świetnie daje radę, ale Archos i KODI niestety z innymi lepiej sobie radząl.
- przycięć na wbudowanym odtwarzaczu jak i na Archos'ie nie było gdy odtwarzane z NAS'a.
- Te same pliki odtwarzałem na Zidoo X10 (via Wifi - przycinki, oraz LAN - karta 1Gbit!) - w zasadzie bez przycinania.
- wszystkie pliki odtwarzane 'w HDR', acz znacznik przejścia w tryb nie włącza się (co oznacza najpewniej, że YT tak przerobił pliki, że mają 'wyżarówione kolory/kontrasty/jasność); tylko plik z demo LG w MKV w formacie 'nieznany' nie miał 'HDR' a kolory miast czerwonych/złotych były brązowe/piaskowo-żółtawe, etc.
Potwierdza to wspomnianą tutaj historię z ograniczaniem na sztywno (?) bitrate w apce YT. Za miesiąc - dwa (po przeprowadzce) winienem mieć 'żwawszy' net niż obecnie (z kablówki INEA) po FTTH (pewnikiem zdecydujemy się na 300/300, chyba że zaszaleją z ofertą i 600/600 będę w rozsądniejszej cenie...).
DOLBY ATMOS:
Przekopywałem sie przez (pdf) instrukcję obsługi tego TV.
Niby Dolby Atmos jest przekazywany via HDMI do amplitunera ale nie jest...
Niestety w Zidoo Netflix nie ładzia jak należy (certyfikacje i kasa...) i tam nie mogę tego sprawdzić...
W TV z Netflix'a max co mogę wyciągnąć to 5.1 lub 5.0 i widnieje na ampli (Onkyo TX-RZ 830, głośniki mam 5.0) jeno DD lub max DD+
Męczyłem TV na filmach z Dolby Atmos ze strony Dolby - wbudowany odtwarzacz natywny nie dźwiga tego w żaden sposób - jest obraz, audio BRAK (na wyjściu wypuszczanie audio po HDMI, oraz 'wielokanałowy (obejście)'.
Co ciekawe - w Archos'ie udało mi się poprzez zmianę w ustawieniach parametrów wyjścia (audio passthrough) na 'Metoda 2' wypuścić z tego samego pliku w którym natywny odtwarzacz poległ, dźwięk w Dolby TrueHD, a to spory sukces.
Zidoo X10 nie ma najmniejszych problemów z tymi plikami - spokojnie przesyła strumień do ampli, który grzecznie rozpoznaje wszystkie ścieżki audio i najbogatsza (D-Atmos) opisuje jako TrueHD...
Jeśli starczy mi czasu, kupię rolkę przewodu audio dzisiaj i wepnę dodatkowe 2 lub 4 głośniki efektowe (5.0.2 lub 5.0.4) - jeśli to warunkuje poprawne wykrywanie w TV ścieżek w Dolby Atmos i przesyłanie tego do TV (jakoś w to wątpię, ale może jednak...).
Co wkurza i irytuje, to, że Netflix na PC (Okienka 10) wypluwa bez żadnego problemu dźwięk w Dolby Atmos (zestaw archaiczny Logitecha 5.1...). Może przeciągnę przez mieszkanie PC i wepnę w amplituner celem sprawdzenia, czy w zestawie 5.0 Dolby Atmos będzie wykrywany/dekodowany, czy dopiero po wpięciu dodatkowej pary/dwóch par głośników...
Czy u Was przy odtwarzaniu filmów z Netflixa ze ścieżką w Atmos'ie TV przez ARC przesyła sygnał ATMOS'a do amplitunera?
Dla pewności - wszystkie przewody HDMI jakie używam są tymi z prędkością do 18GBs (z eARC) - testowałem trzy różne zestawy i na 99% przewody spokojnie 'dźwigają' strumień.