Niejako zdopingowany przez Lolka126, udałem się w dniu dzisiejszym do najbliższego Empiku, tam odnalazłem wspominany przez kolegę magazyn "Kino Full HD", który zakupiłem wydając 14,50 :]
Poniżej przedstawie w wielkim skrócie znajdujący się tam test "naszego" Fila. Testowany model to egzemplarz 40 cali. Dodam także, że test nie jest szczególnie rozbudowany-jest to raczej opis wyników testu telewizora w laboratorium, bo jak możemy w tym magazynie przeczytać-jest to pismo testujące sprzęt w specjalistycznych, przygotowanych do tego laboratoriach. Mam nadzieję, że tak jest faktycznie.
Przechodząc do meritum:
1. TV gotowy do 3D (3D Ready), bo zaktualizowaniu oprogramowania i dokupieniu okularów ze specjalnym modułem sterującym,
2. Liczba klawiszy na pilocie zmniejszona z 46 do 25, tym samym większość rzeczy, które tradycyjnie uruchamiało się z pilota, uruchamia się w menu ekranowym (jak w windowsie na kompie) - mnie to bardzo odpowiada, sam wygląd pilota bardzo designerski.
3. Rozbudowane, ale czytelne i pozwalające na mnóstwo kombinacji menu ekranowe,
4. Podobno naprawdę dający radę system Clear LCD 100/200Hz, całkowicie eliminujący jakiekolwiek smużenia, nawet przy bardzo szybkich obrazach,
5. Równomierność podświetlenia matrycy (na poziomie 94%) mimo Edge LED, z zaznaczeniem niedoświetlenia lewego i prawego górnego rogu!
6. Świetny jak na LCD dźwięk,
7. Świetny kontrast, świetne kolory,
8. Niewielkie problemy z ustawieniami gammy (w przypadku różnych kolorów), ale ponoć dostrzegalne tylko w warunkach testów laboratoryjnych,
9. Bajery w stylu Net TV.
Test podaje też zalecane ustawienia, oczywiście z wyłączeniem wszelkich poprawiaczy obrazu, w tym też Natural Motion, który ponoć sprawia, że wszystko wygląda nierealnie i zmniejszenie usterek MPEG, co podobno ogólnie bardziej psuje niż poprawia.
Na całość oceny skłąda się ocena obrazu, dzwięku, funkcji, wykonania, stosunku ceny do jakości.
Wszystkie elementy otrzymały ocenę maksymalną(5), prócz opłacalności, gdzie ocena jest 4 w związku z niemałą ceną.
Generalnie telewizor został zwycięzcą testu wśród TV 37-46 cali.
Testowane inne modele, też nie miały najgorszych ocen bo 3/5 bądź 4/5
Dodatkowo w czasopiśmie jest tabelaryczne zestawienie TV, odtwarzaczy blu-ray i projektorów - w zestawieniu tym również z maksymalną oceną występuje Philips 37PFL9604/12, nad którym również się zastanawiam.
Na koniec dodam, iż w necie "nasz" Fil 37PFL8605H udało mi się najtaniej znaleźć za kwotę 4.228 zł, a Fil 37PFL9604/12 za kwotę 3.099 zł.
Dodam również, że w drodze do Empiku zahaczyłem o tarnowski Sklep Nie dla Idiotów :hihi:, gdzie znalazłem 37PFL8605H za kwotę dla Idiotów - 4.799 zł. Niemniej nie bacząc na cenę - TV prezentuję się znakomicie (obraz oczywiście z "gotowca" na płycie)
Pozdrawiam