Philips TV 2021: telewizory OLED706 z Android TV 10, P5 Generation 5 z AI, HDMI 2.1 i Ambilight 3

Prabon

New member
Witam, jestem po telefonie do serwisu philipsa. Powiedziano mi, że błąd leży we wczorajszej wadliwej aktualizacji. Pracują nad tym. Do kilku dni ma wszystko wrócić do normy. Włączcie państwo u siebie automatyczną aktualizację. Pozdrawiam

conqest

Well-known member
Bez reklam
Jak można puścić aktualizacje OTA wcześniej dokladnie jej nie sprawdzając... Nic bym nie mówił nawet gdyby ktoś pobrał jakaś nieautoryzowaną wersje i z pena robił na włąsną rękę ale tak?? Dobrze że ja mam wyłączoną automatyczną aktualizację :) Pytanie do tych ktorzy zrobili i maja problem z dzwiekiem - czy to tylko jest problem z glosnikami w tv czy przez soundbar rownież jest ten objaw?

Prabon

New member
Jak można puścić aktualizacje OTA wcześniej dokladnie jej nie sprawdzając... Nic bym nie mówił nawet gdyby ktoś pobrał jakaś nieautoryzowaną wersje i z pena robił na włąsną rękę ale tak?? Dobrze że ja mam wyłączoną automatyczną aktualizację :) Pytanie do tych ktorzy zrobili i maja problem z dzwiekiem - czy to tylko jest problem z glosnikami w tv czy przez soundbar rownież

Wgrałem ją i dźwięk jest ok
Ja też wgrałem i już wszystko ok

fiszrek

New member
To dajcie znać czy coś jeszcze nie zostało popsute w tym software, ja mam wersję TPM211EA_R.101.001.003.222 z sierpnia i od wczoraj molestuje mnie komunikat z aktualizacją. Na razie wyłączyłem go z poziomu rutera żeby nie denerwował i żeby dzieci przypadkiem nie zaktualizowały bo dziś mało brakowało, a by to zrobiły.

Kiedyś na stronie suportu był oprócz software plik z informacjami na temat poprawek w danej aktualizacji teraz widać, że zrezygnowali z tego.

Dajcie jeszcze znać jaki ma numer ta najnowsza aktualizacja.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Dziwne ale Philips na swoje stronie nie zamieścił takiej aktualizacji do pobrania. Oststnia dostępna to 101.001.003.232 ale nawet do tej nie ma żadnego info, co ona wprowadza (plik "komunikat" nie obejmuje tej wersji, jakby Philips zapomniał ją tam wpisać. Oj, coraz gorzej się dzieje u Philipsa.

101.001.003.248
Wszystkiego nie zdążyłem jeszcze sprawdzić ale na ten moment u mnie działa poprawnie
Lepsza od tej poprzedniej 232 o której kilka postów wcześniej pisałem co mi nie pasuje to tu w 248 jest OK

Majkel705

Member
a mi się jakiś czas temu zaktualizowal wlasnie do tej lipnej wersji i w sumie uzywalem normalnie, dzis rano zainstalowalo sie 248 i jakbym mial zupelnie inny tv jesli chodzi o dzwiek :D

66kris

New member
Aby sparować pilota z tv:
1.Na TV sklep play instaluję manadżer plików
2.Na pendrive pobieram plik ,,uruchamiacz plików apk.''
3.Pendrive umieszczam w tv.
4.Odpalam na tv menadżera plików i szukam na pendrive uruchamiacza, odpalam i instaluję.
5.W ustawieniach wchodzę w Add i instaluje.
6.Paruję pilota z przyciaku PAIR i wszystko gra.

kola01

Well-known member
Bez reklam
To parowanie (połączenie Bluetooth) działa tylko i wyłącznie w celu wyszukiwania głosowego. Sam pilot, poza tym działa w całości na podczerwień. Jakby nie mogli już zrobić wszystkich przycisków na BT. Brawo PHILIPS.
W dodatku zakupiłem drugiego pilota (z klawiaturą QWERTY od spodu) chcąc używać obydwu zamiennie. I wiecie co? Nie da się sparować dwóch jednocześnie o_O. Parując jeden, wywala z pamięci ten poprzedni. Znów kolejne brawa dla Philipsa.
Im dłużej użytkuję ten TV (OLED807), tym coraz więcej idiotycznych i nielogicznych rozwiązań w nim znajduję.

Piwek80

Member
Używam pilota z klawiaturą bez wybierania głosowego i nie mogę włączyć tv pilotem naciskając "1" na pilocie wszystkimi innymi klawiszami numerycznymi mogę go włączyć. Jak to wygląda u Was? Schowałem gdzieś oryginalny pilot i nie mam jak sprawdzić jak to wygląda w jego przypadku.

barek16

Member
Używam pilota z klawiaturą bez wybierania głosowego i nie mogę włączyć tv pilotem naciskając "1" na pilocie wszystkimi innymi klawiszami numerycznymi mogę go włączyć. Jak to wygląda u Was? Schowałem gdzieś oryginalny pilot i nie mam jak sprawdzić jak to wygląda w jego przypadku.
Sprawdziłem specjalnie dla Ciebie. Zarówno oryginalny pilot jak i 398GM10BEPHN0024HT którego używam na co dzień, nie uruchamiają TV kliknięciem 1. Inne klawisze numeryczne uruchamiają tv pomimo że nie mam na nim żadnej "listy kanałów". Powoduje to uruchomienie na reklamach filmów w aplikacji Filmy Google Play.

fiszrek

New member
Zainstalowałem najnowszą aktualizację i zauważyłem pierwszego baga tzn. zmniejszona głośność asystenta google przy poziomie głośności 10 w ogóle go nie słychać :(

Może ktoś ma patent jak to zmienić, no chyba że jest to zaszyte w software.

Lipa bo akurat korzystałem z asystenta.

fiszrek

New member
Czy ktoś może potwierdzić, że jest to związane z software 101.001.003.248 i sprawdzić czy asystent u niego mówi znacznie ciszej tzn. u mnie przy głośności do 10 praktycznie nie słychać asystenta, gdzie mowa z innych źródeł jest normalnie słyszalna. Asystenta normalnie zaczyna być słychać miedzy poziomem 15 - 20. Potrzebuje tego do zgłoszenia technicznego Philipsa żeby potwierdzić, że jest to związane z nową aktualizacją 101.001.003.248. Na wcześniejszym software ....222, które miałem działało to normalnie.

Do góry