Nareszcie mam urlop, więc postanowiłem drążyć temat tego buczenia. Fora nawet zagraniczne jakoś się nie rozpisują na temat tego soundbara, ale zupełnie przypadkiem znalazłem przyczynę buczenia subwoofera, choć cholera wie jak to rozwiązać. Być może inni mają to samo.
Może pomożecie to jakoś rozwiązać, albo chociaż sprawdzicie czy u Was to buczenie wiąże się z tym samym co u mnie skoro Philips nie jest w stanie zdiagnozować problemu.
Otóż testowałem go dzisiaj na różne sposoby i choć zwykle te odpinane głośniki mam z listwą, tak dzisiaj odłączyłem je by sprawdzić działanie baterii i głośność. Ku mojemu zdziwieniu usłyszałem w nich głosy! W sensie było to o tyle dziwne, że działo się to w menu YT, a więc gdy nic nie grało i powinna być idealna cisza. W tym samym momencie oczywiście buczy subwoofer również.
Wsłuchałem się w te głosy i wiecie co? Słychać w nich było delikatnie dialogi kanału telewizyjnego na którym włączyłem aplikację z YT. Tak samo z innymi apkami ala Netflix. Mimo, że to one powinny wysyłać jedyny sygnał, to tak jakby soundbar zbierał równocześnie ten z telewizora, czytaj stacji na którym uruchomiona jest apka.
Wychodzi na to, że jakimś cudem w tym momencie audio nie jest odcięte całkowicie, tzn. jest ale tylko na głównej belce, ale subwoofer oraz te boczne głośniki jak są odpięte coś zbierają, a konkretnie sygnał TV. Próbowałem wyciągnąć kabel antenowy, żeby nie było telewizji i tych głosów, te znikają, ale buczenie zostaje. Wychodzi na to, że tutaj jest jakiś problem.
Podrążyłem dalej temat i pogrzebałem w opcjach TV (w tych belki nic szczególnego nie ma). Okazało się, że gdy wybiorę format wyjściowy audio na telewizorze PCM, to wówczas te szumy, i dźwięki w subwooferze ustają! Wszystko działa jak należy. Buczenie pojawia się jak wybiorę dopiero (zamiast PCM) Dolby Digital, Dolby Digital + i Dolby Atmos, wówczas buczenie wraca.
W teorii mógłbym wybrać PCM, ale nie po to kupowałem belkę za taką kasę, żeby rezygnować z DD, DD+ czy DA, a przełączać za każdym razem mi się nie chce.
Oczywiście jak leci jakiś film czy coś i już załaduje się dźwięk DD, to buczenia nie słychać lub zagłusza je ścieżka i nie mogę tego wyłapać.
Ktoś może sprawdzić czy u Was jest podobnie?
Ewentualnie jak to teraz ogarnąć?
Niby można by przypuszczać, że to wina TV, ale skoro to globalny problem, to chyba jednak nie. Za dużo osób na to się skarży.